Şarj edilebilir bir pilin patlamaya yakın olduğunu nasıl anlarsınız?

Telefonlar, e-bisikletler ve şarj edilebilir bataryaya sahip diğer her cihazın alev alma ihtimali asla sıfır değildir. Peki, şarj edilebilir bir pilin patlamaya yakın olduğunu nasıl anlarsınız?

Şarj edilebilir bir pilin patlamaya yakın olduğunu nasıl anlarsınız?

Elektronik cihazınızda kullanılan lityum pilin patlama ihtimali çok yüksek olmasa da sıfır değildir. ABD Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu, 2012 ile 2017 yılları arasında bu pillerle ilgili en az 25.000 yangının meydana geldiğini tahmin ediyor ve günümüzde bu sorun hala yaşanıyor.

Sadece 2023 yılında New York City, lityum iyon pillerle ilgili 200 yangın bildirdi. Elbette, bu yangınların bazıları köpeklerin telefonları çiğneme oyuncağı olarak kullanmasıyla ilgili olabilir, ancak şarj edilebilir lityum piller de aniden patlayarak alevlere yol açabilir.

Neyse ki böyle bir durumu önceden fark etmenizi sağlayabilecek bazı uyarı işaretleri bulunuyor.

Piller, elektronları bir malzemeden diğerine taşımak için kimyasal reaksiyonlar kullanarak çalışır ve bu kimyasal reaksiyon çeşitli koşullar altında sorunlu olabilir. Böyle bir sorun olduğunu gösteren işaretler şu şekilde sıralanabilir: Sıcaklık, şişme, duman ve ses...

Sıcaklık

Şarj edilebilir piller normal çalışmalarının bir parçası olarak ısı üretir, bu yüzden telefonunuzu özellikle uzun süre boyunca kullandığınızda ısındığını fark ederseniz. Telefonlar, normal koşullar altında 35 dereceye kadar ısınabilir ve dokunulduğunda sıcak hissedilebilir. Ancak cihazınız dokunulamayacak kadar sıcaksa bu bir şeylerin çok yanlış olduğunun işaretidir. Cihazınızın alışılmadık derecede ısındığının farkındaysanız, piliniz de patlamak üzere olabilir.

Şişme

Lityum-iyon piller, ısı ve gaz birikmesinin birleşimi nedeniyle şişebilir. Sadece şişme, pilinizin mutlaka patlamak üzere olduğu anlamına gelmez, ancak cihazınız şişmenin yanı sıra başka belirtiler de gösteriyorsa her an patlayabilir.

Duman

Beyaz veya gri duman, pilin çok yakında patlayacağını gösteren bir işarettir. Cihazınızdan herhangi bir tür duman geldiğini görürseniz, patlamak üzere olduğunu varsaymak en iyi seçenek olabilir.

Ses

Son olarak, patlamak üzere olan piller genellikle tıslama veya köpürme sesleri çıkarır.

Bu uyarı işaretlerinden bir veya daha fazlasını fark ederseniz, pilin hemen alev alacağını varsaymak ve kendinizi korumak için gerekli adımları atmak en iyisidir. Duman veya kıvılcım görürseniz alanı boşaltın. Ellerinizi cihaza karşı koruyun ve cihazı çıplak elle tutmayın. Bu amaçla kullanabileceğiniz maşa veya fırın eldiveni gibi bir aracı bulun. Cihazı kapatıp fişini çekin. Mümkünse prizden çıkarın ve cihazın gücünü kapatın. Cihazı dikkatlice hareket ettirin. Cihazı itmeyin veya atmayın. Dikkatlice alevlerin kontrol altına alınabileceği izole bir noktaya (örneğin garaj gibi beton zeminli bir yere veya kaldırım üzerinde dış bir konuma) taşıyın. Ateşe dayanıklı bir kasanız veya belge kasanız varsa, cihazı bunun içine yerleştirebilirsiniz ancak yine de onu yaşam alanınızdan mümkün olduğunca uzak bir yere taşımanız tavsiye edilir.

Cihaz alev alırsa, alevleri söndürmek için standart bir yangın söndürücü kullanabilirsiniz. Eğer elektrikli bisiklet gibi daha büyük bir cihazınız patladıysa, itfaiyeyi aramak en iyisi seçenek olacaktır.