Sınır Tanımayan Gazeteciler'in yıllık World Press Freedom Index raporu, otoriter yönetimlerin haber kaynaklarına uygulanan sansürü artırdığını gösterdi. Paris merkezli Reporters Without Borders'ın raporuna göre birçok ülke, özgür internet ve özgür basın konusunda puan kaybetti. Rapor, özgürlüğün en yüksek olduğu 5 ülkenin, Kuzey Avrupa'da bulunduğunu, ABD'nin ise önceki seneye göre 3 sıra gerilediğini gösteriyor. Bu durumda ABD başkanı Barack Obama'nın etkisi var.
Listenin bir numarası, bir önceki raporda da olduğu gibi Finlandiya. Norveç ikinciliğe yükselirken (daha önce 3. sıradaydı), eski 7 numara Danimarka 3. sıraya sıçramış durumda. Onu, Hollanda ve İsveç takip ediyor.
Listenin son 20 sırasındaki ülkenin puanlarının, bilgiye özgür erişimi kontrol etme çabaları sonucunda daha da gerilediği gözleniyor. İnternet sansürünün öncülerinden Çin yine bildiğiniz gibi... İran, vatandaşlarını internet yerine ulusal intraneti kullanmaya zorlarken, WhatsApp, Viber ve Tango gibi uygulamaları kullananları tutuklamasıyla hatırlanıyor. Rapora göre Küba'da internete erişmek oldukça zor ve pahalı bir iş olmaya devam ediyor.
Bunun yanında Kazakistan gibi siteleri herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın engelleyen veya Özbekistan, Beyaz Rusya, Bahreyn ve Suudi Arabistan gibi blog yazarlarının peşine düşen ülkeler var.
Listenin en altındaki Suriye, Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritrea'nın yürüttüğü sansür düzenleri, ülkelerin vatandaşlarının bilgiye özgürce ulaşmalarını artık tamamen engelliyor. Aynı dörtlü, bir önceki senenin raporunda da son dört sırayı paylaşmıştı.
Ve biz; yani Türkiye... 180 ülkenin oluşturduğu listede, 149. sıradayız... Bu tabloda iyi olan tek bir detay varsa, bir önceki seneye göre 5 basamak yükselmiş oluşumuz. Hemen altımızda Kongo ve Gambia'nın olduğunu da söyleyelim...