Yakın zamanda özel bir güneş paneli üretmeyi başaran IBM'de görevli bilim adamları bu kez de bakır devreleri aradan çıkartarak, silikon ve germanyum alaşımlı bir madde üzerinde verileri optik sinyaller ile iletmeyi başardılar. Bu da, devrelerdeki bakır tellerin ortadan kalkmasına ve çok daha hızlı bilgisayar yongalarının geliştirilmesine olanak sağlıyor.
Daha da ilginci günümüzde 20V veya 30V ile çalışan cihazları kıskandırırcasına, bu yeni sistem sadece 1,5V ile çalışabiliyor. IBM yetkilileri saniyede 40GB'lık akıl almaz hızdaki veri transferine olanak veren bu yeni yaklaşımın Intel gibi Ar-Ge konusunda önde gelen şirketlerin bile kolay kolay ulaşamayacağını iddia ediyorlar.
Fakat tek bir sorun var; bu özelliğe sahip cihazı ya da yongaları yakın zamanda evlerimizde kullanamayacağız. Her ne kadar saniyede 40 GB veri transferi bu özel teknik ile mümkün olsa da, bir bilgisayarın bu hızda veri transferi yapmasına olanak verecek diğer bileşenleri hazır değil. Bu nedenle bilim adamları, evlerde "ışık hızına" çıkabilmemiz için daha 5 ila 10 yıl beklememiz gerekeceğini ön görüyorlar.