SanDisk ve müzik devlerinden kötü bir fikir

CD'nin yerini alacağı söylenen yeni müzik medyası slotMusic başarısız olmaya mahkum. Peki ama neden?

Boşa kürek çekenler

CD satışlarının giderek düştüğü günümüzde müzik endüstrisini canlandırmak isteyen dev isimler, umutlarını bellek kartlarına bağlamış gibi görünüyor. SanDisk ve endüstrinin dört büyük devi (EMI Music, Sony BMG, Universal Music ve Warner Music), albümleri küçük bir microSD bellek kartında ve MP3 formatında satışa sunmaya hazırlanıyor.

slotMusic adı verilen kartlar 1 GB kapasiteye sahip olacak ve içerlerinde DRM koruması olmayan bir albüm ile birlikte gelecek. slotMusic her ne kadar büyük bir yenilikmiş gibi görünse de, aslında içerisine önceden müzik yüklenen microSD bellek kartından başka bir şey değil.

Ortalama 10 Dolarlık fiyat etiketiyle Kasım ayında piyasaya sunulması beklenen slotMusic kartlarının var olma nedeni şu şekilde açıklanıyor: "Kullanıcılar diledikleri bir albümü CD yerine slotMusic kartta almayı tercih edecek. Bu sayede kullanıcı, kartı alır almaz cep telefonuna ya da MP3 çalarına takabilecek ve hemen dinlemeye başlayabilecek. Hatta kartla birlikte sunulacak kart okuyucu yardımıyla şarkıları PC'de dinlemek ya da doğrudan PC'ye aktarmak mümkün olabilecek. Dileyenler, kartı daha sonra standart bir bellek kartı gibi kullanma şansına da sahip olabilecek.

Peki ama slotMusic gerçekten büyük bir fikir mi? Bizce bu fikir büyük olmanın çok uzağında; hatta baştan kaybetmeye mahkum bir fikir. İşte nedenler...

slotMusic neden başarılı olamaz?

slotMusic neden başarılı olamaz?

1- slotMusic'in cep telefonu ya da MP3 çalarlar için çok kullanışlı olduğu söyleniyor. Şöyle bir düşünelim: Yeni bir albümü slotMusic içerisinde satın aldınız. Önce telefon ya da MP3 çalarınızı kapatmanız ve mevcut bellek kartını çıkartmanız gerekecek. Daha sonra slotMusic kartını yerleştirmek ve cihazı tekrar açmak zorundasınız.

Belki bu durum gözünüze çok da zor gibi gelmedi. Peki ama piyasadaki cihazların ne kadarı microSD desteğine sahip? Ayrıca birçok modelde kartı değiştirmek için bataryanın bile çıkartılması gerektiği unutulmamalı.

2- CD satışlarının düşmesi kullanıcıların CD'den soğuduğu anlamına gelmiyor. İşin aslı, kullanıcılar artık fiziksel medyalardan soğumuş durumda. Birçok cep telefonu üreticisi doğrudan MP3 indirme imkanı sunarken, iTunes her gün çok sayıda şarkı satmayı başarırken, CD satışlarının düşmesini doğrudan CD'ye bağlamak ve alternatif üretmek pek de doğru bir yaklaşım değil.

3- Günümüzde CD satın alanların büyük çoğunluğu, müziği cep telefonlarında değil, evlerindeki müzik sistemlerinde dinlemek istiyor. Müzik sistemlerinin ne kadarının microSD slotuna sahip olduğu konusundan bahsetmeye bile gerek yok herhalde...

Sonuç:
SanDisk ve müzik şirketlerini, CD'ye alternatif aramalarından dolayı eleştirmek elbette doğru olmaz. Ama slotMusic fikrinin pek de doğru bir alternatif olmadığını anlamak için ileri görüşlü olmaya da pek gerek yok. Eğer slotMusic kartları boş bir microSD karttan daha ucuz olacaksa, belki o zaman bir şansı olabilir. Kullanıcılar bu kartları satın alır ve bellek kartı olarak kullanmaya devam eder. Tabi bu durumda içindeki müziğin pek bir değeri kalmamış oluyor; orası ayrı...

Okuyucu Yorumları