San Francisco'nun floppy disketlerle imtihanında son perde

Dijital alt yapısını bir türlü yenilemeyen ABD'nin San Francisco şehrinde, kamu kurumları hala 5.25 inçlik disketleri kullanıyor. Ama bu durum yakında sona erebilir.

San Francisco'nun floppy disketlerle imtihanında son perde

ABD uzaya gidiyor, galaksilere kaçıyor, Mars'a toplu konut yapıyor diye haberler herkesi heyecanlandırıyor olabilir. Ama bu ülkenin acımasız gerçeği, alt yapısının çok eskimiş olması...

San Francisco Belediye Ulaşım Ajansı (SFMTA) yönetim kurulu, Muni Metro hafif raylı sisteminde kullanılan disketli bilgisayarlardan kurtulmak için 212 milyon dolarlık ödemeye en sonunda onay verdi. Muni Metro'nun Otomatik Tren Kontrol Sistemi (ATCS), 1998'de San Francisco'daki Market Street metro istasyonuna kurulduğundan beri disketlerle çalışıyor. Sistem, açılmak için önce bilgisayara 3 disket üzerinden DOS yazılımı kurulmasını gerektiriyor.

Kurum, ilk planlamayı 2018'de başlatmıştı ama bu güne kadar bir gıdım ilerleme kaydedilmiş değil. Planlara göre, 2028 yılına kadar tamamen disketsiz bir tren kontrol sistemine geçilmesi gerekiyordu. Ama pandemi ve enflasyon nedeniyle tüm harcamalar ertelendi.

Kablolar 80'li yıllardan kalma

Ancak disketlerin ötesinde, Muni Metro'nun çok daha fazla yükseltmeye ihtiyacı var. Kurum hafif raylı sistemin kontrol sistemini elden geçirmek için toplamda 700 milyon dolar harcamayı planlıyor. Buna, sunucular ve trenler arasında veri göndermek için kullanılan kablo sisteminin değiştirilmesi de dahil. Zira bu kablolar da 1980'li yıllardan kalmış durumdalar ve telefon modemleriyle internete bağlanılan karanlık çağlara göre üretilmiş sistemin modern dijital teknolojiye uyumlanması için baştan aşağı yenilenmesi gerekiyor.