"El sıkışılmadan hiçbir şey bitmiş değildir..."
Bu cümle, şirketler için son derece doğru. Bir satın alma girişimi, iki taraf anlaşmayı tamamlamadan gerçekleşmiş sayılmaz. Sharp da, bugünlerde tam olarak bunu yaşıyor. Firmanın satılması planlanırken ve Foxconn, satın alımı yapacak taraf olarak gözükürken, rüzgar bir anda tersine dönebilir. Sharp, bir başka seçeneği düşünmek için satın alımı ertelemiş durumda.
Tahmin etmiş olabileceğiniz gibi, şu anda Sharp'ın potansiyel alıcısı olarak Samsung ön plana çıkıyor. Koreli devin çok yüksek bir teklif ile Sharp ve LCD üretimini kendi eline geçirmeyi istemesi mümkün gözüküyor. Samsung, 2013 yılında yaptığı 93 milyon dolarlık ödeme sayesinde Sharp'ın yüzde 3 hissesine zaten sahip durumda. Ancak Samsung Electronics yardımcı yöneticisi Lee Jae-Yong'un geçtiğimiz hafta Japonya'ya yaptığı ziyaret, iki firma arasında ciddi bir şeylerin olduğunu işaret ediyor.
Her ne kadar Samsung firmanın belirli bir hissesine sahip olsa ve temel olarak Galaxy Note, Galaxy S, Galaxy A ve hatta Galaxy S mini serileri gibi üst düzey cihazlarında AMOLED ekranlar kullansa da, monitörler, televizyonlar ve TabPRO 10.1, TabPRO 12.2 ve NotePRO 12.2 gibi tabletlerde LCD panelleri tercih ediyor.
Samsung ve Sharp arasında gerçekleşen görüşme ve Sharp'ın Foxconn ile hemen anlaşmaya varmaktan kaçınması, Samsung ve rakibi Apple ile ilgili bir sebebe dayanıyor olabilir. 2014 yılında ortaya çıkan bir rapor, Sharp'ın Mie Prefecture Kameyama Plant No.1'daki üretim ekipmanlarını geri almak istediğini ve bunun için Apple'a 30 milyar yen (yaklaşık 293 milyon dolar) ödeyeceğini belirtmekteydi.
O sıralarda Sharp, kendisini, anlık gibi gözüken kararlar vererek sürekli üretici değiştiren Apple'a tamamen bağlı konumundan kurtarmak istiyordu. Buradaki temel kaygı, tahmin edilebileceği gibi, Sharp'ın da diğer üreticilerle aynı durumda bırakılmasıydı. Ancak Apple, tartışma sırasında "Japon şirketin Samsung'a panel sağlamaması" şartı ile anlaşma yapılabileceğini söylemişti. Apple'ın Sharp, Nokia, Ericsson ve Philips ile yaptığı patent lisanlı anlaşmaları bir bilgi sızıntısı sayesinde Samsung tarafından öğrenilmişti ve bu da Samsung ile Amerikalı rakibi arasında bir gerginlik oluşmasına sebep olmuştu.
Eğer her şey Samsung'un istediği gibi giderse, Apple başladığı noktaya geri dönmüş olacak: Samsung'a bağımlı kalmak...