Güney Koreli elektronik devi Samsung, dijital teknolojiyi ve otomobil pazarını derinden değiştirebilecek bir pil teknolojisini tanıttı. Samsung'a göre yeni pil, sadece 9 dakikada %80 oranında şarj olacak. Üstelik daha da çarpıcı olan, pilin bu performansı 20 sene boyunca devam ettirebilecek olması.
Elektrikli araçlar hakkındaki en büyük şikayetlerden biri hızla ömürleri dolduğu için pahalı batarya değişimi gerektirmeleriydi. Bunun yanında, yolculuk sırasında tükenen batarları yeniden şarj etmek için uzun süre beklemek zorunda kalmak da sürücüleri rahatsız ediyordu.
Samsung şimdi iki soruna da çözüm geliştirdiğini iddia ediyor. Şirketin geliştirdiği yeni pil teknolojisi 9 dakikada %80 oranında şarj olabilirken, pilin performansı da 20 sene boyunca azalmıyor. Yani ömrü 20 seneden uzun bir pille karşı karşıyayız.
Samsung bu bataryayı, Seul'de düzenlenen 37. Elektrikli Araç Sempozyumu ve Fuarı'nda (EVS37) sergiliyor. Şirketin 2027'de seri üretime başlamayı hedeflediği pil, litre başına 900 watt-saat yoğunluğa sahip anotsuz ve tamamen katı hal formunda (ASB) olacak. Katı hal bataryaları, daha yüksek enerji yoğunlukları, daha hızlı şarj yetenekleri ve ASB'lerin alev alma olasılığı daha düşük olduğu için algılanan güvenlikleri nedeniyle lityum-iyonun ardından önemli bir adım olarak kabul ediliyor.
Havalandırma ızgaralı pil
Samsung yeni pilin üzerine havalandırma ızgaraları da açtığı için, pilin ısınması veya duman salması halinde şişmesi ve alev alması hiç kolay olmayacak. Üstelik katı hal pilleri zaten doğaları gerekli Li-ion pillerden çok daha güvenliler. Dolayısıyla 2027'den sonra elektrikli araçlara dair oluşan şikayetler Samsung pilleri ve rakiplerinin piyasaya sürebileceği olası benzer piller sayesinde iyice azalabilir.