Samsung, ilk üretken yapay zeka modeli Gauss’u Seul’deki Samsung Yapay Zeka Forumu’nda resmi olarak duyurdu. Şirketin araştırma kolu Samsung Research tarafından geliştirilen Gauss, Samsung’un söylediğine göre insanların yaşamlarını iyileştirmek için yapay zekanın gücünden yararlanmayı hedefliyor.
Açıklamada belirtilene göre, Gauss üç temel modelden oluşuyor: Samsung Gauss Language (Samsung Gauss Dil), Samsung Gauss Code (Samsung Gauss Kod) ve Samsung Gauss Image (Samsung Gauss Görsel).
3 farklı Samsung Gauss modeli
Gauss Dil; e-posta yazma, belgeleri özetleme ve içerik çevirme gibi görevlerin verimliliğini artırmak için tasarlanmış üretken bir dil modeli. Ayrıca Samsung ürünlerine entegre edildiğinde daha akıllı cihaz kontrollerini de güçlendirebilir.
Gauss Kod ve code.i adlı kodlama asistanı ise şirket içi yazılım geliştirmeyi destekliyor. Bu temel model, kod tanımlama ve test oluşturma gibi işlevleri sağlayan bir arayüz aracılığıyla geliştiricilerin kolay ve hızlı bir şekilde kod yazmasına olanak tanıyor.
Gauss Görsel ise; stil değişiklikleri, eklemeler ve düşük çözünürlükten yüksek çözünürlüğe dönüştürmelerle görüntüler oluşturan ve düzenleyen üretken bir görüntü modeli.
Ayrıca Samsung, geliştirme ve kullanım sırasında modelleri potansiyel güvenlik ve gizlilik sorunlarına karşı kontrol eden Yapay Zeka Kırmızı Ekibi aracılığıyla yapay zekanın güvenli kullanımını sağlamak için çalışıyor.
Gauss’un duyurulmasıyla beraber Samsung, ürün inovasyonlarını desteklemek için kendi üretken yapay zeka modellerini geliştiren diğer büyük şirketler arasına katılıyor.
Samsung, Gauss adının, modellerin dünyadaki tüm olgulardan ve bilgilerden yararlanmasına yönelik vizyonunu yansıttığını söylüyor. Gauss, şu anda üretkenliği artırmak için Samsung çalışanları tarafından şirket içerisinde kullanılıyor. Ancak şirket, yakın gelecekte yeni kullanıcı deneyimleri sunmak için Gauss’u çeşitli ürünlerinde kullanıma açmayı hedefliyor.
Artık büyük şirketlerin çoğu üretken yapay zekayı benimsiyor ve bu alana daha fazla yatırım yapıyor. Örneğin Microsoft ve Siemens, kısa bir süre önce üretimi geliştirmek amacıyla yapay zeka tekniklerini uygulamak için ortaklık kurdu. Apple ise ChatGPT gibi sistemlerle rekabet edebilecek konuşmaya dayalı yapay zeka modellerine yönelik kendi araştırmalarına her gün milyonlarca dolar harcıyor.