Samsung, Unpacked 2020 etkinliğini yalnızca Galaxy S20, Galaxy S20+ ve Galaxy S20 Ultra 5G modellerinin tanıtımıyla sınırlandırmadı, daha pek çok cihaz tanıtımında bulundu. Bunlardan biri de yeni katlanabilir akıllı telefonu Galaxy Z Flip.
Elbette lansmana katılmışken, Galaxy S20'lerin ön incelemelerinin yanında Galaxy Z Flip'i de değerlendirmemek olmazdı. Bu ön incelememizde Samsung'un Galaxy Fold'dan sonra yeni katlanabilir akıllı telefonu Galaxy Z Flip'i değerlendirecek ve özellikleriyle daha yakından tanıyacağız.
Samsung Galaxy Z Flip Tasarımı Nasıl?
Galaxy Z Flip'in en çok dikkat çeken yanı elbette ilgi çekici tasarımı. Zira Galaxy Z Flip, tıpkı Galaxy Fold gibi katlanabilir yapıda bir akıllı telefon. Ancak Galaxy Fold'un aksine bu kez açıldığında bir tablet, kapandığında ince uzun bir telefon olmaktan ziyade, katlandığında bir cüzdan, açıldığında ise bu kez standart bir akıllı telefon görünümü sunuyor bizlere.
SAMSUNG GALAXY S20 PLUS İNCELEMESİ
Galaxy Z Flip, katlı haldeyken biraz kalın duruyor olsa da, kare form sebebiyle cepte kendine kolayca yer bulacakken, açıldığında ise biraz fazlaca uzun bir telefon oluyor. Kenar çerçeveleri de olabildiğince ince tutulmuş olan telefonda, ön kamera yine ekranın üzerinde delik şeklinde karşımıza çıkıyor.
Telefonun sırt yüzeyinde çift kamera dizilimi dikkat çekerken, burada minik de bir ekranın bulunduğunu görüyoruz. Bildirimler ve saat gibi hızlı bilgiler alabilmenizi sağlayacak olan bu ikinci ekran, 1.1" inç boyutunda ve Super AMOLED panele sahip olarak karşımıza çıkıyor. Yine bu ikinci ekranın 112x300 piksel çözünürlüğünde olduğunu ve buranın da çizilmelere karşı Gorilla Glass 6 ile korunduğunu söyleyelim.
SAMSUNG GALAXY S20 ULTRA İNCELEMESİ
Telefonda parmak izi sensörünü bu kez ekranın altına entegre etmeyen Samsung, Galaxy Z Flip'te parmak izi sensörünü telefonun yan tarafına fiziksel olarak konumlandırmış.
Bu arada Galaxy Z Flip için son olarak herhangi bir su koruma standardının belirtilmediğini de söyleyelim. Yani bu telefonu sudan korumanız gerekecek.
Samsung Galaxy Z Flip Ekran Özellikeri
Galaxy Z Flip'in açıldığında karşımıza boylu boyunca çıkan ana ekranı 6.7 inç boyutunda bir büyüklüğe sahip. Ekranın çözünürlüğü 1080x2636 piksel olurken, ekranın piksel yoğunluğu da 425 ppi seviyesinde.
Samsung, Galaxy Z Flip'te de Dynamic AMOLED panel kullanmış elbette, ancak bu kez farklı olarak katlanabilir yapıda tasarlanan bu panel, Samsung tarafaından defalarca kez test edilmiş. Samsung, Galaxy Z Flip'in ekranının 200 bin kez açılıp kapanmaya karşı dayanıklı olduğunu söylüyor ve Galaxy Fold ile yaşanan ekran ve katlama sorunlarının Z Flip'te tekrarlanmayacağının altını çiziyor, güvence veriyor. Elbette bu konudaki iddialarının karşılığını önümüzdeki günlerde, Galaxy Z Flip satışa çıktığında hep beraber göreceğiz.
Samsung Galaxy Z Flip Teknik Özellikleri Neler?
Samsung Galaxy Z Flip'in teknik özelliklerine baktığımızda, telefonda Qualcomm'un özelleştirilmiş bir işlemcisini kullandığını görüyoruz. Snapdragon 855'ten daha yüksek performans sağlayan özel bir sürüm olan Snapdragon 855+ işlemci kullanan Galaxy Z Flip, 7 nm mimarili bu işlemcisi ile yüksek güç vadediyor.
Telefonda 2.96 GHz frekanslı 1 Kryo 485, 2.42 GHz frekanslı 3 Kryo 485 ve 1.8 GHz frekanslı verimlilik odaklı 4 Kryo 485 çekirdekle beraber toplam 8 çekirdekli işlemci paketine sahip olan Galayx Z Flip, grafik tarafında ise Adreno 640 GPU'dan güç sağlıyor.
Galaxy Z Flip, 8 GB RAM kapasitesine ve 256 GB depolama alanına sahip bir akıllı telefon oluyor. Telefonda herhangi bir microSD kart yuvası bulunmazken, Samsung depolama biriminde UFS 3.0 standardının kullanıldığını söylüyor. Bu da UFS 2.1'e göre daha yüksek hızda veri transferi anlamına geliyor.
Galaxy Z Flip, 3300 mAh kapasitesinde bataryaya, 15W'lık hızlı şarj desteğine ve 9W'lık hızlı kablosuz şarj özelliğine sahip olurken, Z Flip'in kablosuz bağlantıları arasında 802.11ac Wi-Fi ve Bluetooth 5 desteğinin olduğunu da belirtmekte fayda var.
Samsung Galaxy Z Flip Kameraları Nasıl?
Galaxy Z Flip'in ön yüzünde ekrana ekli delik halinde ön kamera yer alıyor. 10 MP ölçüsünde olan bu ön kamera, f/2.4 diyaframa sahip. 26 mm'lik geniş açılı olarak tasarlanan ön kamerada HDR ve lazer otofokus desteği yer alırken, yine ön kameranın 4K video kaydı yapabildiğini, ancak kare hızını 30 fps ile sınırlandırdığını söyleyelim.
Galaxy Z Flip'in arka tarafında ise, bahsettiğimiz gibi çift kamera görüyoruz. Bu kameraların her biri 12 MP ölçüsünde, fakat farklı özelliklere sahipler.
27mm'lik ve 12 MP'lik ana kamera f/1.8 diyaframla geniş açılı fotoğraflar çekebilirken, bu kamerada lazer ofokosun yanı sıra OIS'in bulunduğu bilgisini de verelim.
Galaxy Z Flip'teki ikinci kamera ise f/2.2 diyafram ile ultra geniş açılı çekimler yapabilme olanağı tanıyor. Kamera arayüzünden iki kamera arasında kolayca geçiş sağlayabiliyor ve görünüşe göre gayet güzel fotoğraflar çekebiliyor. Galaxy Z Flip'in kameraları hakkında ilk intibamız oldukça olumlu. Ancak genel performans testlerini daha sonra Galaxy Z Flip incelememizde sizlere aktaracağız.
Son olarak arka kamerada HDR10+ desteği bulunduğunu ve 4K çözünürlükte 60 kare video kaydı yapılabildiğini söyleyelim.
Samsung Galaxy Z Flip Fiyatı Ne Kadar ve Ne Zaman Satışa Çıkacak?
Samsung, Galaxy Z Flip'in fiyatı tahmin edebileceğiniz gibi pek ucuz değil. Galaxy Z Flip'in yurt dışı fiyatı 1380 Dolar olarak açıklanmışken, Galaxy Z Flip Türkiye fiyatı ise 13499 TL olarak açıklandı.
İlk Karar
Evet, Galaxy Flip ilginç ve açıkçası edindiğimiz ilk izlenime göre güzel bir telefon olmuş. Ancak açıkçası telefonun ekranını açarken biraz zorlanabilir ve telefonu düşürebilirsiniz; bunu da belirtelim. Öte yandan telefon açıkken parmağınızı ekranda dolaştırdığınızda, telefonun kırılma yerindeki katlama noktasını hissedebildiğinizi de söyleyelim. Elbette telefonu detaylı olarak daha sonra inceleyecek ve hakkındaki detaylı analizimizi sizlerle yine paylaşacağız.
Peki, Galaxy Z Flip ne kadar? Türkiye'de 13499 TL fiyattan ön siparişe açılan Galaxy Z Flip, fiyatıyla kuşkusuz pahalı bir telefon. Şu an ön sipariş kapsamında telefonu tercih edeceklerin ise, 6 Mart tarihinden sonra bu modele ulaşabilecekleri bilgisini de verelim ve videomuzu noktalayalım.