Ultra Güç Tasarrufu modu
Ultra Güç Tasarrufu modu
Galaxy S5'e yeni eklenen bu işlev, telefonun ekranını siyah beyaz hale getirerek ve kullanabileceğiniz uygulamaların sayısını 6'ya kısıtlayarak önemli pil tasarrufu sağlıyor. Bu modda kullanabileceğiniz uygulamalar arasında Twitter, web tarayıcısı ve benzerleri var.
Ultra güç tasarrufu moduna telefon, veri tüketimini sadece açtığınız uygulamalara kısıtladığından, arka plan uygulamaları veri tüketmiyor. Aynı zamanda arka plan uyarıları da almıyorsunuz.
Ultra güç tasarruf modunda telefonun tahmin ettiği kadar uzun bir pil ömrü elde edemedik. Örneğin 3-4 saatlik web'de gezintinin ardından pil, yüzde 7'den yüzde 2'ye düştü. Bu hiç fena değil, ancak telefona göre 21 saatlik bekleme süremiz vardı.
Ultra güç tasarruf modundan çıkıp normal moda geçmenin yaklaşık 15 saniye sürmesi, sinir bozucuydu. Bu yüzden normal moda geçerken telefonunuzu tekrar cebinize koymaya hazırlanın. Eğer biraz daha hızlı çalışsaydı, işlevi gerçekten daha sık kullanabilirdik.
CHIP Online yorumu
Samsung Galaxy S5 müthiş bir telefon. Sorun şu ki, müthiş telefonlar yavaş yavaş standart haline gelmeye başladılar. Galaxy S5'in plastik gövdesi ve pek değişmeyen tasarımı, premium gövdeli cep meraklılarını hayal kırıklığına uğratabilir. Ancak Galaxy S5, Samsung'un şimdiye kadar ortaya çıkardığı en iyi telefon. Firma, cebini çok daha kullanışlı, gerçekten kullanacağınız işlevlerle donatmakla kalmamış, ona daha hızlı ve daha iyi bir kamera ve sağlık işlevleri eklemiş.
Galaxy S5, 2014'ün en iyi telefonları arasında durabilecek kadar iyi, sağlam ve gerek duyabileceğiniz her şeyi sunan bir telefon. İyi bir pil ömrünün yanında üst düzey teknik özellikler ve güçlü bir kameraya sahip olmak istiyorsanız, Samsung'un işlevlerini de seviyorsanız, Galaxy S5'i size rahatlıkla tavsiye edebiliriz.
Kamera ve CHIP Online yorumu
Kamera
Samsung Galaxy S5'in 16MP'lik Isocell kamerası, piyasadaki cep kameralarının en iyilerinden. Kamera, bir düzine farklı işlevin yanında gerçek zamanlı HDR sayesinde HDR fotoğraf çekmeden önce onu görmenizi sağlıyor.
Samsung'un da üzerinde durduğu en önemli geliştirme ise, kameranın sadece 0.3 saniyede, yani çok hızlı bir biçimde odaklanabilmesi. Bu yenilik, fotoğraf çekmeyi gerçekten de çok daha hızlı ve keyifli bir hale getiriyor. Ancak bundan önce kameranın bazı küçük sorunlarla beraber geldiğini de söyleyelim. Daha önce de söylediğimiz gibi kamera uygulamasının açılması birkaç saniye sürüyor - bu süre rakiplere göre çok daha uzun. Kilit ekranındaki kamera simgesini sürükleyerek kameraya ulaşmak isterseniz bu işlem, daha da uzun sürebiliyor. Bu yüzden bazen kamera simgesini yeterince uzağa çekmediğinizi sanıyorsunuz.
Hızlanan otomatik odaklanma, genel olarak oldukça başarılı. Ama bazı durumlarda bulanık fotoğraflarla karşılaştığımız da oldu. En azından HDR modu iyi biçimde çalıştı.
Hızlanan otomatik odaklanma, genel olarak oldukça başarılı. Ama bazı durumlarda bulanık fotoğraflarla karşılaştığımız da oldu. En azından HDR modu iyi biçimde çalıştı. Seçilebilir odaklanmayla birleştiğinde gerçek zamanlı HDR, iyi sonuçlar verebiliyor. Resimleri işlemenin uzun sürmemesi de bir avantaj.
Seçilebilir odaklanma işlevi ise daha önce bahsettiğimiz gibi biraz sorunlu. İşlevin makro modda daha iyi çalıştığını gördük.
Animasyonlu GIF oluşturma modu dışındaki modlar ise, eskiden olduğu gibi pek gerekli değiller. Samsung'un her şeyi daha kolay bir hale getirmiş olması ise, modları kullanırken onlardan korkmamanızı sağlıyor.
Samsung Galaxy S4, piyasada 4K video kaydı yapabilen sayılı ceplerden bir tanesi. Ancak bizce bu işlevi sıkça kullanmamız için 1-2 sene daha geçmesi, depolama alanlarının genişlemesi gerekecek.
Galaxy S5'in kamerası, Nokia Lumia'nın Pureview sensörüne yaklaşmasa da oldukça güçlü. Aynı zamanda HTC One M8'e göre daha yetenekli. Ancak One M8'in günlük fotoğraf çekme ihtiyacı için daha uygun olduğunu düşünüyoruz. S5'le çektiğimiz fotoğrafların çoğu, onlara bilgisayar ekranına baktığımızda o kadar da keskin olmadıklarını gösterdi.
Galaxy S5'le çektiğimiz fotoğraf örnekleri için galerimize göz atabilirsiniz.
Çocuk modu
Galaxy S5'teki çocuk modu bizce faydalı bir işlev. Bu işlevi açtığınızda bir PIN kodu giriyorsunuz, ardından çocuğunuzun kız mı, yoksa erkek mi olduğunu ve yaşını seçiyorsunuz. Bunun ardından çocuğunuzun hangi uygulamaları kullanabileceğini seçiyorsunuz. Çocuklara özel düzenlenmiş arayüz, oldukça güzel görünüyor. Mod içinde kendi sesinizi kaydedip robot sesi olarak yürütmeye yarayan bir işlev de var. Bu modu açıp onu kurcalamak isteyeceğinizi söyleyebiliriz (bizim yarım saatimiz çocuk modunu kurcalamakla geçti).
Aramalar, mesajlaşma, web tarayıcısı, çocuk modu
Aramalar
Galaxy S5'in çekiş gücü, şimdiye kadar gördüklerimizin en iyi olmasa da kabul edilebilir düzeyin üstünde. Görüşmelerimizdeki ses ise temiz ve netti.
Mesajlaşma
Samsung'un SMS işini Android 4.4'ün Hangouts'una bırakmak yerine kendi mesajlaşma uygulamasını sunması, bizce iyi bir karar. Yeni TouchWiz'de dikkatimizi çeken zekice bir işlev, önemli alıcılarınızın resimlerinin gelen kutunuzun üstünde sıralanmasıydı. Bu sayede mesajlaşma uygulamasını açtığınızda sık mesajlaştığınız kişilere hemen mesaj yollayabiliyorsunuz.
Web tarayıcısı
Bugünkü birçok telefon gibi Samsung da Galaxy S5'te Chrome ve kendi tarayıcısını ayrı ayrı sunuyor. Samsung'un tarayıcısının Chrome'dan kalır bir yanı yok: Temiz bir arayüze sahip tarayıcı, hem hızlı, hem güzel görünüyor, hem de gizli gezinti, masaüstü görünümü gibi Chrome'un standart numaralarına sahip. Yer imlerini saklama işlemi oldukça sezgisel; sayfaları kaydetmek ise Pocket stilinde, iyi biçimde çalışıyor.
Pil ömrü
Galaxy S5, 2800mAh kapasiteli, daha büyük bir pile sahip. Bu sayede daha yüksek bir pil ömrü elde edebiliyorsunuz.
Video testimizde 90 dakikalık bir videoyu tam parlaklıkta çalıştırdık ve pil, sadece yüzde 16 geriye düştü. Bu performans, daha yavaş işlemciye ve daha küçük ekrana sahip iPhone 5S'le yarışabilecek seviyede. Aynı sürede yüzde 23 pil kaybeden HTC One M8'den ise çok daha iyi. Pil optimizasyonuna çok önem veren LG'nin LG G3'te nasıl bir geliştirme sunacağını ise merak ediyoruz.
Telefonunuzu siyah beyaz kullanarak güç tasarruf etmenizi sağlayan ultra ve normal güç tasarrufu modları ise başarılıydı.
Arayüz, performans ve pil performansı
Arayüz, performans
Samsung Galaxy S5, arayüzünde önemli değişiklikler yapıyor. Yeni simgeler daha dairesel ve her şey, daha üst düzey kalitede bir görünüm kazanmış.
Yenilenen kilit ekranı, hava durumunu ve adım sayacını gösteriyor. Köşedeki kamera simgesi ise kameraya hızla ulaşmanızı sağlıyor.
Yeni TouchWiz giriş ekranının en iyi tarafı, hızlı çalışması. Arayüzde hiçbir gecikmeye ve takılmaya şahit olmadık. Bununla birlikte geçiş animasyonları hala biraz yavaş. Yine de bu, ihmal edilebilir bir bekleme.
Değişen bir başka arayüz öğesi ise uyarı alanı. Simgeler ve yazı tipi, dairesel ve düz bir görünüme sahip.
Giriş ekranını sağ tarafa kaydırdığınızda, Flipboard'u temel alan "My Magazine" görüntüsü ekrana geliyor. Burada hangi konuların gösterileceğini seçebiliyorsunuz. Ancak My Magazine'in bir avantaj sayılması için bizce daha çok yolu var.
Galaxy S5, hızlı işlemcisine rağmen bazı yerlerde yavaşlamıyor değil. Örneğin kamera uygulamasının açılışı çok yavaş. Real Racing 3'te ise çok fazla araba ekrana geldiğinde yavaşlama yaşayabiliyorsunuz (sorun telefonu yeniden başlattığımızda azaldı). Bulut depolamaya bağlı galerinizi açmak da çok uzun sürebiliyor.
16GB'lık depolama alanının 11GB'ının size sunulması ise diğer ceplere kıyasla daha iyi. Samsung'un bazı uygulamalarını kırpması ve isteğe bağlı indirme olarak sunması, dahili depolama üzerindeki denetiminizi artırmış.
Ekran
Samsung Galaxy S5'in ekranı, piyasadaki en iyi ekranlardan ve rahatlıkla telefonun en iyi özelliği olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir telefon, iyi bir pil ömrüne, iyi bir kameraya ve müthiş bir ekrana sahipse, diğer yenilikler ne olursa olsun başarılı sayılabiliyor.
Galaxy S4'ün ekranında hoşumuza giden, bazı LCD'lerden bile yüksek bir parlaklık sunması oldu. Ekran tam güçte HTC One M8'den daha canlı renkler sunarken, rakiplerinden daha koyu renkler gösterebiliyor. 1080p'lik ekranın çok net, keskin bir görüntüye sahip olduğunu herhalde söylemek gereksiz.
Galaxy S4'ün Full HD Super AMOLED ekranı, Galaxy S4'ün ekranına göre yüzde 22 daha yüksek parlaklık sunsa da DisplayMate'e göre pile ek bir yük getirmiyor. Bu arada AMOLED ekranlardaki aşırı canlı renk sorunu da ortadan kalkıyor. Galaxy S5, Adapt Display işleviyle istediğiniz renk dengesini seçmenize izin veriyor.
Galaxy S5'in 1920x1080 çözünürlüklü 5.1 inç'lik ekranı ister web'de dolaşmak olsun, ister fotoğraflara bakmak veya video izlemek, şu an piyasada bir telefonda bulabileceğiniz en iyi ekran.
Parmak izi tarayıcısı, Download Booster ve ekran
Parmak izi tarayıcısı
Samsung'un parmak izi tarayıcısının Apple'ın ardından piyasadaki ikinci en iyi telefon parmak izi tarayıcısı olduğunu söyleyebiliriz.
Galaxy S5'in kilidini açmanız için parmağınızı sensörün bulunduğu giriş düğmesinin üzerinde aşağı doğru çekmeniz isteniyor. Ancak bu pek doğal bir hareket değil. İyi haber, parmağınızı yana çektiğinizde de sensörün çalıştığı. Ancak bu sefer tarama doğruluğu biraz düşüyor.
Parmak izi tarayıcısının önemli özelliklerinden biri olarak tanıtılan PayPal desteğini ise biz çalıştırmayı başaramadık. Ayarlarda istenenleri yerine getirmemize rağmen PayPal uygulaması, bize parmak iziyle ödeme yapma şansı tanımadı.
İndirme hızlandırıcı (Download Booster)
Download Booster, açık bırakmanız halinde mobil verilerinizi bir anda tüketebilecek bir işlev. Download Booster, Hem 3G, hem de Wi-Fi ağlarına bağlı olduğunuzda ve bir dosya indirmek istediğinizde, iki bağlantıyı aynı anda kullanarak indirme hızınızı katlıyor. İşlevi kullanabilmek için indireceğiniz dosyanın 30MB'tan büyük olması gerekiyor.
Kamera ve seçilebilir odak
Kamera ve seçilebilir odak
Seçilebilir odak, bu seneki telefonlardaki büyük özellik niteliğinde. LG, Sony ve HTC, fotoğrafı çektikten sonra arka planın odağını kaldırma işlevleri sunmaya başladılar. Nokia ise buna 2013'te başlamıştı.
Odak noktası değiştirme konusunda en başarılı telefon, şu an için HTC One M8. Telefon, bunu ikinci derinlik algılayıcı sensörüne borçlu. Samsung ise ne yazık ki rakipleri arasında işlevi en kötü sunanlardan. Telefon, bu işlev için birkaç resim çekiyor - bu pek de akıcı bir iş değil. Ardından galeriye gidip resmi işlemeniz gerekiyor; bu da birkaç saniyenin daha geçmesi demek. Tüm bunlardan sonra arka planı veya ön planı bulanık hale getirebiliyorsunuz. Her iki stili birden kaydetmeniz ise mümkün olmuyor.
İyi olan ise kameranın geri kalanının daha iyi geliştirildiği. Akıcı otomatik odaklanma işlevi, ilk fark edilen yeniliklerden. Bununla birlikte kamera uygulamasının açılması oldukça yavaş. Bir başka küçük sorun ise otomatik odaklamanın bazen yeterince keskin fotoğraflar çekmemesi. Yani Samsung'un Galaxy S5'le tam istediğiniz fotoğrafı çekeceğiniz iddiası, biraz suya düşüyor.
Kadrajınızda iyi aydınlatılmış, parlak bir konum varsa ve kamera uygulamasını açmışsanız, iyi bir sonuç elde edeceksiniz. Ancak kameralı telefonları genellikle biraz daha farklı kullanıyoruz.
Samsung Galaxy S5, küçük bir sürüm yükseltmesi değil, adeta Galaxy S4'ün evrimleşmiş hali.
Galaxy S5, daha hızlı ve iyi bir kamera, daha gelişmiş fitness-izleme özellikleri ve parmak izi tarayıcısı gibi yeniliklerle geliyor. Cihazın pili artık daha büyük, ekranı daha parlak ve işlemcisi ise daha hızlı. Bir miktar değiştirilen tasarım ise telefonu tutmayı kolaylaştırıyor.
Galaxy S5'in teknik özelliklerine madde madde baktığımızda telefonun herhangi bir alanda ödün vermek gibi bir niyetinin olmadığını açıkça görüyoruz. Sekiz çekirdekli Exynos 5422 işlemci (veya 2.5GHz Snapdragon 801 dört çekirdekli işlemci) ile güçlenen telefon, 2GB RAM'e, çıkartılabilen 2.800mAh kapasiteli bir pile, 16/32GB depolama alanına (microSD ile 128GB daha genişletilebiliyor) ve şimdiye kadarki en canlı ekranlardan birine sahip. Güvenlik ve kullanım kolaylığı için bir de parmak izi tarayıcısı eklenmiş.
Galaxy S5'in sıyrılarak öne çıkan bir yeniliğini söylemek ise zor. Ancak çoğu kullanıcı için bu o kadar da önemli değil, önemli olan S5'in rakipleri karşısında ne kadar iyi olduğu.
Galaxy S5, bazı ülkelerde Samsung'un önceki amiral gemisi modellerine göre daha ucuz olsa da, Türkiye'deki fiyatı yine oldukça pahalı. Makalemizde Galaxy S5'in yeniliklerine yakından göz atarken, birçok iyi üst seviye cebin olduğu piyasada ona 2.000 TL'nin üzerinde para vermenin değip değmeyeceğini cevaplamaya çalışacağız.
Öne çıkan özellikleri: S Health
Öne çıkan özellikleri
Geçen sene Galaxy S4'ün yeniliklerini sıralarken zorlanıyorduk. Çünkü yeniliklerin çoğu, teknolojik numaralardan ibaretti. Galaxy S5 ise telefonunuzu daha kullanılabilir hale getirmeyi, gün içinde daha çok ihtiyaç duyacağınız işlevleri sunmayı amaçlıyor. Bu arada S4'te ortaya çıkan Air Browse gibi işlevler de hala yerinde duruyor.
S Health
Samsung Galaxy S5'in en belirgin yeniliklerinden bir tanesi, arka kameranın altına sıkıştırılmış olan kalp ritmi sensörü. S Health 3.0 ise diğer uygulamaların birçok eksiğini kapatıyor. S Health'teki işlevler için farklı uygulamalar da kullanabilirsiniz (örneğin My Calorie Counter, aldığınız kalorileri saymakta oldukça başarılı), ancak hepsini merkezi bir yerden yönetmek işinizi kolaylaştırıyor.
S5'teki adım sayma işlevinden faydalanmak için elbette onu cebinizde taşımanız gerekiyor. Her zaman çok isabetli olmasa da, bizce hiç yoktan iyi.
Galaxy S5'İn en önemli yeniliklerinden biri olan kalp ritmi sensörü, çoğunlukla başarılı bir biçimde çalışıyor. Sorun şu ki onu kullanmayı hatırlamanız gerekiyor. Örneğin ideal bir ölçüm için kalp ritminizi uykudan uyandığınızda ve dinlenirken kontrol etmeniz gerekiyor. Kalp ritminizi doğru zamanda ölçmeniz gerekiyor ve bunu yapmazsanız, ortalama ritminiz pek bir anlam taşımıyor.
Tıbbi ölçümlerin yerini tutmasa da kalp ritmi sensörü, kalp rahatsızlığına sahip olup, kalp ritmini sıkça kontrol etmesi gerekenlerin işine yarayabilir.
Galaxy S5 daha hafif ve tutması daha kolay bir telefon. Bu yüzden onu bir kılıfla kullanma ihtiyacınız çok daha az. Ancak kasası ne kadar güçlü ve kaliteli bir plastiğe sahip olsa da, rakiplerinin gerisinde kalıyor.
Arka kapağı takarken tüm klipsleri oturtmakta sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Bu durum, su geçirmezlik anlamında endişe verici. Telefon sizi bu konuda uyarsa da, kapağı tam olarak oturtmanız için birkaç kez şansınızı denemeniz gerekebiliyor.
Testimizde giriş düğmesinin altına kum tozu kaçırmayı başardık. Bu durum, telefonun toza karşı dayanıklılığı konusunda bizde şüphe uyandırdı.
Galaxy S5'te korunan, beğenilen bir tasarım öğesi, pilin çıkartılabilir olması. Galaxy S5'in pil ömrü gerçekten iyi, ama pilin bitmesinden endişeleniyorsanız yedek pil taşımanız mümkün.
USB 3.0 bağlantısı bazılarına garip görünebilir, ancak port Galaxy Note 3'te kullanılanın aynısı. Port, şarj için hem normal microUSB kablolarını, hem de hızlı veri transferi için USB 3.0 kablosunu destekliyor.
Alt taraftaki kapasitif düğmeler yerlerinde duruyorlar, ancak işlevleri biraz değişmiş. Menü düğmesinin yerini Google'ın Android 4.4'teki yeni favorisi çoklu görev düğmesi almış. Menü işlevi için bu düğmeye uzun basmanız yeterli olsa da, bu şekildeki kullanımın sezgisel olduğunu söylemek güç. Düğmenin telefonu sağ elle kullanırken parmağınızdan uzak kalması da bir başka eksi. Yine de sistemin kötü olduğunu söylemiyoruz.
Tasarım - II
Parmak izi tarayıcısıyla gelen, yenilenen giriş düğmesine basmak oldukça kolay. Düğmenin sağlam bir his verildiğini de söyleyelim. Güç düğmesi yine telefonun sağında yer alıyor, ancak biraz yükseltilmiş ve ulaşması oldukça kolay. Aynısını ses düğmeleri için de söylemek mümkün, ancak cebin boyunun bir miktar uzamış olması, yürürken parmaklarınızı uzatıp kulaklıklarınızın ses seviyesini değiştirmekte zorlanmanıza neden olabiliyor.
Önemli bir değişiklik, Galaxy S5'in IP67 standardında suya ve toza dayanıklı olması. Telefonu kısa süreli suya düşürdüğünüzde korkmanıza gerek yok; ancak yüzmeniz tavsiye edilmiyor.
Ekran boyutu 0.1 inç büyüyerek 5.1 inç'e ulaşan Galaxy S5'in gövdesi de Galaxy S4'ten biraz daha büyük. Ancak onu tek elle tutmak ve kullanmak olanaksız değil. Yine de iPhone'dan gelen kullanıcılar, alışana kadar biraz zorlanacaklardır.
Samsung Galaxy S5, Galaxy S4'ten daha sağlam bir telefon, bundan şüphe yok. Arka kapağın Note 3'e benzeyen lastik yüzeyi ise onun elinizden kayıp gitmesine engel oluyor. Ancak Galaxy S5, dışarıdan bakıldığında son teknoloji ürünü gibi durmuyor - daha çok Galaxy Note 3 ve S4 ile aynı çizgideki bir telefon gibi görünüyor. Telefonun mavi ve bakır renkli modelleri, bize beyaz modelden daha iyi göründü. Ancak yine de HTC One M8'in çekiciliğinin yanına yaklaşmıyorlar.
Tasarım
Samsung, telefonunu hafif, su geçirmez tutmak üzere amiral gemisi cebinde yine plastik gövdeye yer vermiş. Aslında bunlar, plastik gövde için tam bir mazeret değil çünkü Sony Xperia serisi metale yer vermesine rağmen su geçirmezlikten ödün vermiyor.
2.200 TL: Bu paraya değer mi?
2.200 TL: Bu kadar paraya değer mi?
Galaxy S5'in 16GB'lık modelinin satışa sunulduğu peşin fiyatı, 2.199 TL. En başından fikrimizi söyleyelim: Tasarıma önem verenler için bu para, Galaxy S5 için çok pahalı gelebilir. Bununla birlikte her şey yapı kalitesi ve tasarımdan ibaret değil. Üstelik HTC One M8 gibi telefonların Galaxy S4'ten de pahalı olduğunu hatırlataılm. Samsung, yeni cebini en son teknolojilerle donatmaya ve pile yönelik optimizasyonlar yapmaya devam etmiş.
Peki Galaxy S5, satış listelerinde Apple ile rekabeti sürdürecek kadar iyi mi? Evet, ancak bunda Samsung'un neredeyse her bölgede kendini gösteren pazarlama kuvveti var. Samsung'un bir dahaki amiral gemisinde, yani Galaxy S6'da tasarım dilini gözden geçirip, kullanıcıların ağzını sulandıracak yeni bir tasarım geliştirmesi gerekebilir.
Şimdiye kadar olumsuzlardan bahsetsek de, Galaxy S5'te yakınacak şeylerin sayısı oldukça az. Bu, özellikle geçen senelerde fazla yenilik yapmamakla suçlanan Samsung için iyi bir gelişme.