Samsung Galaxy S22 Ultra İnceleme

Samsung’un üst seviye amiral gemisi Galaxy S22 Ultra elimizde. İşte Samsung Galaxy S22 Ultra hakkında bilmeniz gereken her şey!

CHIP Online Notu 90
  • Şahane ekran
  • Şık tasarım
  • S Pen yetenekleri
  • Çok yönlü kameralar
  • Snapdragon 8 ile yüksek performans
  • Malzeme kalitesi ve suya dayanıklılık
  • Pil ömrü
  • Stereo hoparlörler
  • microSD kart desteği yok

Bu makalemizde, Samsung’un bu yıl tanıttığı amiral gemisi Galaxy S akıllı telefon serisinin tepe modeli Galaxy S22 Ultra’yı tüm özellikleriyle yakından tanıyacağız, performans analizinde bulunacağız ve pek tabii ki kameraları ile fotoğraf örneklerini değerlendireceğiz. Bir süredir kullanıyoruz bu telefonu ve pek çok yönüyle mutlu ettiğini baştan söyleyebiliriz ki zaten aksini de düşünmek pek olası değil, zira Galaxy S serisi modelleri uzun bir süredir akıllı telefonlar arasında en çekici üst seviye modeller arasında yer alıyor. Ancak fiyatları da pek tabii ki yüksek. O nedenle bu ailenin herkese göre olmadığı çok açık ve Samsung da bunun bilincinde olduğu için son dönemde Galaxy A serisi telefonlarını öne çıkartmış ve özellik ve görünüm olarak Galaxy S serisine yakın, ancak fiyat olarak daha erişilebilir modellere imza atmıştı. Kaldı ki bunlardan yeni jenerasyonda özellikle fiyat/performans çizgisiyle çok çekici bulduğumuz Galaxy A33 modelinin incelemesini de sizlerle paylaşmıştık. Bugün de daha fazlasını isteyenlere özel olduğunu söyleyebileceğimiz Galaxy S22 Ultra’yı değerlendireceğiz.

Samsung Galaxy S22 Ultra S Pen Kullanımı

Herkese merhaba. Ben Ercan Uğurlu. Evet, artık sözü çok uzatmadan hemen incelemeye başlayalım istiyoruz. Zira bahsedilmesi gereken çok noktası var telefonun. İlk olarak kilit noktadan başlayalım. Bildiğiniz gibi Samsung, artık Galaxy Note serisini rafa kaldırdı. Galaxy Note ailesi, özellikle S Pen desteği ile yıllarca severek kullandığımız modellere imza atmışken, artık S Pen noktasında bayrak Galaxy S serisine devredildi. Böylece bugüne kadar Galaxy S serisinde gördüğümüz ilk S Pen destekli Galaxy S modeli olmasıyla fark yaratıyor Galaxy S22 Ultra. Selef model olan geçen yılki Galaxy S21 Ultra da S Pen desteğine sahipti, ancak bunun için S Pen’i ayrıca satın almak durumunda kalıyorduk. S22 Ultra’da ise, S Pen direkt telefonun içinde kendine yer buluyor.

S Pen desteği ile piyasadaki diğer akıllı telefonlardan en önemli farkını ortaya koyan Galaxy S22 Ultra, böylece profesyonel kullanımlara rakiplerinden çok daha uygun yapıda. S Pen ile kilit ekranında notlar alabiliyorsunuz veya telefonu açtığınızda ekranda beliren 8 adet özelleştirilebilir seçeneklerden oluşan menüsü üzerinden işlerinizi halledebiliyorsunuz. Bunlar arasında not alma, aldığınız notları görüntüleme, ekrandaki herhangi bir görüntü üzerinden akıllı seçim yapma, ekran görüntüsü üzerine çizim yapma, canlı mesajlar oluşturma, artırılmış gerçeklikle karalamalarda bulunma, çeviri yapma gibi seçenekler yer alırken, bu menüye dilerseniz daha fazlasını da ekleyebiliyorsunuz.

S Pen son derece kullanışlı bir araç ve not almanın yanı sıra etkili bir çizim aracı olarak da kullanılabilir. Bizim bu konuda pek yeteneğimiz yok ancak çizime gönül verenler hayal güçlerini rahatlıkla bu kalemle canlandırabilirler diye düşünüyoruz. Hassasiyeti çok daha artırılmış ve tepki süresi de 2.8 ms gibi anlaşılmayacak ölçüde fazlasıyla düşürülmüş. Böylece gerçek bir kalem gibi kullanabiliyorsunuz bunu. Ayrıca hava hareketleriyle telefonu kullanma olanağı da tanıyor, yani kalemi jestler yardımıyla telefona temas etmeden kullanma olanağınız var. Bunun yanı sıra tıpkı telefon gibi S Pen de suya karşı dayanıklı yapıda tasarlanmış. Bu sayede suya düştü ya da ıslandı gibi bir sorununuz olmayacak.

Samsung Galaxy S22 Ultra Tasarımı Nasıl?

Evet, Galaxy S22 Ultra’nın gövdesi IP68 sertifikası ile korunuyor. Yani 1.5 metreye kadar 30 dakika boyunca suya karşı dayanıklı yapıda olurken, telefon tasarım yönüyle de alıştığımız S serisi modellerine farklılık getiren bir model.

Galaxy S22 Ultra’nın, tasarım yönündeki en büyük farkı, arka kamera bloğu çevresinde ortaya çıkıyor. S21 Ultra’dan aşina olduğumuz kameranın çevresindeki blok bu telefonda yok. S22 Ultra’da kameralar direkt gövde üzerinde yer alırken, kamera sayısında da herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Bundan da az sonra kamera adımında bahsedeceğiz.

Öte yandan S22 Ultra’nın kenarları yuvarlatılmış, köşeleri ise Galaxy Note serisinde olduğu gibi daha sert hatlara sahip. Böylece selef model S21 Ultra ile tasarım yönüyle ayrılan S22 Ultra, daha güçlü bir görünüme sahip.

Güç noktasına telefonda kullanılan malzeme de katkıda bulunuyor. Armour alüminyum çerçeve ile güçlendirilen telefonun ön yüzü de arka yüzü de yekpare cam. Her 2 yüzey de Gorilla Glass Victus+ koruma ile güçlendirilmiş, ancak keşke ekran üzerinde ekstra bir koruma filmi de dahili olarak yer alsaydı demeden geçemiyoruz.

Bu arada arka yüzdeki cam malzeme saten kaplama ile kaplanmış ve böylece cam gibi durmuyor, öte yandan bu yüzey parmak izi tutmama konusunda fazlasıyla başarılı oluyor.

Telefonun çevresine baktığımızda güç ve ses butonunun sağ kenarda yer aldığını, alt kısma baktığımızda burada da sırasıyla SIM kart yuvasını, USB-C portunu ve hemen yanında hoparlör mazgalını buluyoruz. Telefonda tabi ki stereo hoparlörler yer alıyor ve ses kalitesi de zaten şüphe götürmeyecek kadar iyi.

Bu arada yeri gelmişken şunu da söyleyelim: S22 Ultra’da da microSD kart slotu yer almıyor, yani bu telefonun da hafızasını tıpkı S21 Ultra’da olduğu gibi yükseltemiyorsunuz. Bu açıkçası telefondaki en üzüldüğümüz nokta oldu. Şu an elimizde 128 GB’lık modelde depolama konusunda sınırları zorlamış durumdayız. O nedenle telefonu satın alırken hafıza seçimini iyi yapın deriz.

Samsung Galaxy S22 Ultra Ekran Özellikleri Neler?

Evet tasarım kısmını bitirdiğimize göre şimdi telefonun ekranından başlayarak diğer özelliklerine yakından bakalım. S22 Ultra’nın ekranı bir hayli geniş, kenarları da kavisli olarak tasarlanmış, 6.8 inç büyüklüğünde Edge QHD+ çözünürlüğünde ekrandan oluşuyor. Böylece multimedya uygulamaları için şahane bir seçenek olduğunu söylemek pek tabii ki mümkün.

Ayrıca Samsung’un ekran konusunda ne kadar hassas olduğunu artık bilmeyen yok sanıyoruz. Dynamic AMOLED 2X panelden oluşan bu ekran 120Hz tazeleme hızına ve 240Hz dokunma örneklem hızına sahip ki bu da mobil oyuncular için aranan özelliklerin başında geliyor. 120Hz tazeleme hızı ile gayet akıcı bir kullanım sağlayabileceğiniz telefonun ekranında S21 Ultra’ya göre önemli değişiklikler de bulunuyor.

Bunların başında ekranın parlaklık seviyesinin yükseltilmiş olması geliyor ki. Galaxy S22 Ultra’nın ekranı 1750 nit parlaklık seviyesine ulaşabiliyor. Bu değer Galaxy S21 Ultra’da 1500 nit seviyesindeydi. Öte yandan gerçek kullanımda da bunu fark edebiliyorsunuz. Hatta parlak ışık altında, uyarlanabilir parlaklık etkinken, en yakın rakibi olan iPhone 13 Pro Max’ten 200 nit daha fazla parlaklık sağlayabiliyor S22 Ultra’nın ekranı. Bunun yanı sıra piksel yoğunluğu kısmında da önemli bir başarı gösteriyor. S22 Ultra’nın ekranı 500 ppi piksel yoğunluğu içerirken, iPhone 13 Pro Max’in ekranı 458 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Böylece ekranıyla gerçekten de çok etkileyici bir telefon olmuş.

Ekranın üzerinde elbette ekrana entegre bir parmak izi sensörü de bulunuyor. Bu sensör akıcı bir şekilde çalışırken, alternatif güvenlik yöntemi olarak ön kamera yoluyla yüz tanımanın yer aldığını da son olarak söyleyelim.

Samsung Galaxy S22 Ultra İşletim Sistemi

Samsung Galaxy S22 Ultra, Android 12 işletim sisteminin temel alındığı üzerinde de Samsung’un One UI 4.1 sürümünün yer aldığı bir yazılım kombinasyonuna sahip. İşletim sisteminin güncelliği ve güvenlik yamalarıyla ilgili bu telefonda hiçbir sorun yaşayamayacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Kullandığımız 2 aylık süre zarfında belli zamanlarda güncellemeler aldı, almaya da yıllar boyunca devam edecek. Samsung, özellikle yazılım güncellemelerinde gerçekten de güvenilir markalar arasında başı çekiyor demek gayet mümkün.

Öte yandan yazılım konusunda da geniş seçenekler sunuyor. Örneğin, Samsung’un yerleşik fotoğraf ve video düzenleme yetenekleri fazlasıyla güçlü olurken, bu anlamda ek uygulamalara ihtiyaç duymuyorsunuz. Ayrıca kamera noktasında da tüm profesyonel çekim araçlarına sahip. ISO, beyaz dengesi, odak, deklanşör hızı gibi değerler üzerinde oynayabiliyorsunuz. Kamera arayüzünde zaten daha çok sayıda seçenek var.

Arayüz bunun yanı sıra çok da sade tasarlanmış. Hem istediğiniz tüm ayarlara hızlıca erişebiliyorsunuz hem de bunu yaparken kafanız karışmıyor. Son birkaç yıldır Samsung telefon kullananlar zaten arayüze aşinadır. Samsung, One UI ile telefonlarında ortak bir dil sunuyor.

Samsung Galaxy S22 Ultra Performansı Nasıl?

Şimdi gelelim performans noktasında. Galaxy 22 Ultra, 2 farklı işlemci seçeneğine sahip. Bunlardan biri Qualcomm’un en yeni yonga seti olan Snapdragon 8 Gen 1 olurken, bir diğeri ise Samsung’un yeni yonga seti Exynos 2200. Bilindiği gibi bugüne kadar Samsung ülkemizdeki S serisi modellerini Exynos işlemci ile satışa çıkarıyordu, ancak bu defa farklı bir karar ile ülkemizde de yola Qualcomm ile devam etmeyi düşünmüş ki gerçekten de bu iyi bir tercih. Zira her yeni Galaxy S modelinde 2 işlemci arasında performans farkları dikkat çekiyordu ve Samsung, bu tercihi ile eleştiriliyordu. Snapdragon’lu seçenek doğru bir hamle olmuş bizce.

Peki, 2 işlemci arasında nasıl bir performans farkı var? Şimdi 2 işlemci arasındaki test sonuçlarını bu noktada sizlerle paylaşalım.

Snapdragon 8 Gen 1 işlemcili olan bu modelin yanına Exynos 2200 işlemciye sahip Galaxy S22 Ultra’yı koyduğumuzda, hem AnTuTu hem Geekbench tek çekidek skorlarında Snapdragon 8 Gen 1 işlemcili seçeneğin çok daha iyi bir sonuca imza attığını görüyoruz. Geekbench çoklu çekirdek testinde ise 2 işlemci birbirine oldukça yakın sonuçlar üretiyorlar. Ancak AnTuTu testinde fark açılıyor ve Snapdragon 8 Gen 1 işlemcili Galaxy S22 Ultra çok daha iyi bir performans gösteriyor.

Elimizdeki 128 GB’lık modelde 8 GB RAM olduğunu da bu noktada söyleyelim ve şimdi de Galaxy S22 Ultra’nın rakip diğer telefonlarla olan performans farkına bir bakalım.

AnTuTu Benchmark testinde 716 bin 851 puan toplayan Galaxy S22 Ultra, böylece şu dönem en yüksek performanslı akıllı telefonlardan biri olarak görünürken, Geekbench testlerine geldiğimizde tek çekirdek skoruyla 953 puan, çoklu çekirdek sonucuyla da 3153 puan aldığını görüyoruz.

Sentetik test analizlerinin yanı sıra gerçek kullanım noktasında da kullandığımız yaklaşık 2 aylık süre içinde Galaxy S22 Ultra’nın bizi yarı yolda bırakmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Fazlasıyla hızlı ve güçlü bir telefon olmuş. Hem CPU hem GPU kullanımı noktasında sürdürülebilir bir performans sağlanırken, zorlayıcı oyunlarda ya da performans gerektiren uygulamalarda akıcı bir kullanım elde edebiliyorsunuz.

Bu kısmı toparlayacak olursak, Galaxy S22 Ultra, performans anlamında özellikle elimizdeki Snapdragon işlemcili seçeneğiyle gayet başarılı bir telefon. Ancak daha fazlasını istiyorsanız o zaman 12 GB RAM ve 256 GB depolama kapasitesine sahip modeli tercih etmenizi öneriyoruz.

Samsung Galaxy 22 Ultra performans testlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Samsung Galaxy S22 Ultra Pil Ömrü Nasıl?

Pil ömrüne geldiğimizde Galaxy 22 Ultra’Nın bataryasında selef modele göre bir değişiklik yapılmadığıyla söze başlayabiliriz. 5000 mAh kapasitesinde batarya ile gelen S22 Ultra, ılımlı kullanımda 1,5 günü rahatlıkla çıkartabiliyor. Elbette farklı modlarda kullandığınızda farklı sonuçlar ile karşılaşıyorsunuz. 18 saate kadar video oynatma süresi elde ettiğimiz telefonda, 16 saate kadar internette dolaşma süresi de görebildik. Eğer ekran tazeleme hızını 60Hz’e getirirseniz web’de dolaşma süresi yaklaşık 19 saate kadar çıkabiliyor.

Ancak genel hatlarıyla pil ömrünün fazlasıyla tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz.

Şarj konusuna geldiğimizde de burada selef modele kıyasla büyük fark olduğunu söyleyebiliriz. Zira telefonun hızlı şarj desteği 45W’a çıkartılmış durumda. Bu Galaxy S21 Ultra’da 25W şeklindeydi. Ancak tabii ki S22 Ultra’nın da kutusunda bir şarj aleti yok. Yani 45 Watt hızından faydalanmak için bu hızda bir şarj aleti satın almanız gerekecek. 30 dakikalık şarj ile telefonu yüzde 60 oranında şarj edebiliyorsunuz. 1 saat içinde de şarj işlemi tamamlanıyor.

Samsung Galaxy S22 Ultra Kameraları Nasıl?

Evet, şimdi gelelim kameralara. Galaxy S22 Ultra, geçen yılki Galaxy S21 Ultra ile büyük ölçüde aynı olan 4’lü bir kamera sistemi ile donatılmış. Kamera sistemi genel hatlarıyla benzer olsa da detaylarında birtakım farklılıklar gösteriyor.

İlk olarak ana kameradan başlayacak olursak, 108 MP ölçüsünde fotoğraflar çekebilen ana kameranın f/1.8 diyaframlı 23 mm’lik ve 0.8 mikrometre lense sahip olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. Faz algılamalı ve lazer otofokus ile desteklenen bu kamera ayrıca optik imaj sabitleme özelliğini de içeriyor. Sensör olarak ISOCELL HM3’ün kullanıldığı ana kamera, S21 Ultra’dan bir miktar daha geniş odak uzaklığına sahip.

Galaxy S22 Ultra’da 2 adet telefoto lens yer alıyor. Bunlardan biri 230 mm’lik periskop telefoto lens olarak yer alırken, bununla 10x optik zum, 100x dijital zum yapabiliyorsunuz. Bu kamera ile Ay fotoğrafçılığını sürdüren Samsung, telefonda yer verdiği diğer telefoto lens ile de 3’e kadar yakınlaştırma imkanı tanımış. 70 mm’lik bu lenste de çift piksel faz algılamalı otofokus ve OIS desteğinden yararlanılıyor. Telefoto kameralar S21 Ultra ile aynı görünseler de aslında temelde farklılıklar olmuş durumda. Galaxy S22 Ultra’da, Galaxy S21 Ultra’da bulunan 1/3.24” sensör boyutu, 1/3.52” şeklinde güncellenmiş. Öte yandan sensörün piksel büyüklüğü de 1.12 mikrometre seviyesine taşınmış. Bunlar, telefonla çekilen sonuçlara da yansıyor.

Telefondaki 4’üncü kamera ise ultra geniş açılı olarak iş yapıyor. 12 MP çözünürlüğündeki bu kamera, 120 derecelik geniş açılı çekimler yapabiliyorken, 1.4 mikrometre ve çift piksel otomatik odaklamalı 1/2.55” sensör kullanılıyor. Objektif ayrıca f/2.2 diyafram açıklığına da sahip durumda. Bu kamera ile Super Steady videolar da çekilebiliyor.

Video demişken, video konusunda da zengin bir telefon Galaxy S22 Ultra. Telefonda 24 kare 8K çözünürlüğünde video kaydı yapılabiliyorken, 4K çözünürlükte 60 kare video kaydı imkanı da var. Gyro-EIS ve HDR10+ desteği de atlanmamış. Böylece başarılı video kayıtları yapabiliyorsunuz. Ağır çekim video kaydı noktasındaysa, 1080 çözünürlükte 240 kare, 720 çözünürlükte ise 960 kare ağır çekim videolar çekebildiğini söyleyelim.

Bu arada telefonun selfie kamerası tamamen aynı görünüyor. 26 mm’lik f/2.2 diyaframlı lensin arkasında, 0.7 mikrometre 40 MP 1/2.8” tetrapiksel sensörün bulunduğu Galaxy S22 Ultra, faz algılamalı otofokusla beraber bu kamerada 4K çözünürlükte 60 kare video kayıt desteği gösteriyor.

Evet, kameraları teknik olarak tanıdıktan sonra şimdi de Galaxy S22 Ultra’nın kameralarının nasıl performans gösterdiğine hep birlikte çektiğimiz fotoğraf ve video örneklerinde bir arada görelim. Üzerine çok konuşmaya gerek yok, zira örneklerde de hep birlikte yakından göreceğiz, ancak Galaxy S22 Ultra’nın kamera sistemi ile piyasadaki en iyi akıllı telefonlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Sadece gün ışığı çekimlerinde değil, düşük ışık koşullarında da gerek fotoğraf gerek video çekimlerinde iyi sonuçlar üreten telefon, yakınlaştırma özelliğiyle de rekabette başa çıkılması oldukça güç bir model olarak dikkat çekiyor. Artık sözü daha fazla uzatmayalım ve Galaxy S22 Ultra’nın kamera örneklerine hep birlikte göz atalım.

Samsung Galaxy 22 Ultra ile çekilen fotoğraf örneklerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirecek olursak Galaxy S22 Ultra’nın sahip olduğu özelliklerle çok yönlü bir telefon olduğunu söylemek hiç zor değil. Tasarımından performansına, kamerasından ekranına, S Pen desteğinden pil ömrüne kadar pek çok noktada sahibini mutlu edecek bir telefon olduğu aşikar. Elbette herkese göre olmadığı da açık. Zira elimizdeki 128 GB’lık modelinin fiyatı 20 bin TL olurken, 256 GB’lık modelinin fiyatı ise yaklaşık 25 TL dolaylarında. Ancak bu Samsung’un şu ana kadar ürettiği en başarılı amiral gemisi modeli olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy S22 Ultra
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 12
İşlemciQualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.0 - 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiDynamic AMOLED 2X
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 3088 px
Grafik İşlemciAdreno 730
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera40 MP
Arka Kamera108 MP
Arka Kamera (2)10 MP
Arka Kamera (3)10 MP
Arka Kamera (4)12 MP MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar77  x 163  x 8.9 mm
Ağırlık228 gr.