Herkes onu sahte sanıyordu, 3.000 yıllık olduğu ortaya çıktı

Uzun yıllar boyunca herkesin sahte olduğunu düşündüğü bir kılıcın, yapılan incelemenin ardından tam 3.000 yıllık olduğu ortaya çıktı.

Sahte sanılan kılıç, 3.000 yıllık çıktı

31 Mart 2022'de açılan First Kings of Europe (Avrupa’nın İlk Kralları) sergisi için Chicago'daki Field Müzesi’ni ziyaret ederseniz, döküntü gibi gözüken ve pek dikkat çekici olmayan bir kılıca rastlayacaksınız. Bu kılıç, çok özel bir geçmişe, daha doğrusu hikayeye sahip.

Field Müzesi, bunun bir Tunç Çağı kılıcının inandırıcı bir kopyası olduğunu düşünerek sergilemeye başlamıştı. Ama görünüşe göre bu konuda çok yanılmışlardı.

Bu kılıç aslında yaklaşık 3.000 yaşında. Müze, eseri neredeyse bir asır önce satın almıştı. İlk olarak 1930'larda Macaristan'ın Budapeşte kentindeki Tuna Nehri'nde keşfedildiği söyleniyor.

Kimya ve arkeolojide uzman olan Field Müzesi bilim insanları kılıcı, bir nesnenin neyden oluştuğunu belirleyebilen bir X-ışını flüoresan detektörü ile incelediler. Field Müzesi bu hafta yaptığı açıklamada, “Kılıcın kimyasal yapısını Avrupa'daki diğer bilinen Tunç Çağı kılıçlarıyla karşılaştırdıklarında, bronz, bakır ve kalay içerikleri neredeyse aynıydı” dedi.

Kılıcı tarihteki konumuna kadar takip edebilmek beklenmedik bir şeydi. Antropoloji küratörü Bill Parkinson, “Genellikle bu hikaye diğer yöndedir. Orijinal olduğunu düşündüğümüz şeyin sahte olduğu buluruz” dedi.

Kılıcın doğrulanması, onu Avrupa'nın İlk Kralları sergisinin Tunç Çağı bölümüne dahil etmek için çok geç kalınmasına neden oldu. Bu nedenle müze, onu ana salona yerleştirdi.