Sahte Elon Musk videosuyla gelen büyük vurgun

Yatırımlarını YouTube'da seyrettiği Elon Musk videolarına göre yönlendirenlere kötü bir haberimiz var. Seyrettiğiniz videolar gerçek değil, yapay zeka yardımıyla sizi dolandırıyorlar.

Sahte Elon Musk videosuyla gelen büyük vurgun

Elon Musk, neredeyse her hareketiyle olay olmayı başarabilen bir isim. Ancak bazı Elon Musk hareketleri aslında Elon Musk'a ait olmayabilir, zira yapay zeka yardımıyla Deepfake videolar üreten bazı dolandırıcılar, kripto para piyasasında spekülasyon yaratmak için Elon Musk'ın yapay zeka ile üretilmiş sahte videolarını kullanmaya başladı.

YouTube'da yayınlanan ve Musk'ın 5 saatlik bir toplantısından alınmış gibi görünen videoda, Musk'ın iş ortaklarına belli bir kripto paraya yatırım yapma planını anlattığı görülüyordu. Bu sahte video, birkaç saat sonra yayından kaldırıldı ancak bu sırada çok sayıda uyanığın, müthiş bir zengin olma fırsatı yakaladığını düşünerek, videoda bahsedilen kripto paraya çılgınca yatırım yaptığı düşünülüyor.

Biliyorsunuz Musk 2022'de Dogecoin'i Ay'a götüreceğini ve Tesla gibi şirketlerinde Dogcoin kullanacaklarını ima ederek bu kripto paranın değerinin yüz kat artmasına neden olmuştu. Ayrıca spekülasyona doymayan ve hatta kendi şirketi Tesla'nın hisselerinde spekülasyon yaptığı için ABD'nin sermaye piyasası otoritesi SEC tarafından cezaya çarptırılan Musk, Twitter'ı satın aldığında da bir günlüğüne Twitter'ın logosunu Dogecoin logosu ile değiştirerek herkesi heyecanlandırmıştı.

Sahte videolar ile her şey mümkün

Bu sahte video şimdilik yayından kalktı ama ileride sadece Elon Musk değil, çok başka isimler hakkında da sahte videolar üretilerek, hem ekonomik, hem siyasi aldatmacalar yapılabileceği, hatta geniş kitleler üzerinde manipülasyonlar yapılarak insanların sokakları aleve vermesinin bile sağlanabileceği endişeleri artık zirveye çıkmış durumda.

Deepfake videolar hakkında nasıl yasal düzenlemeler yapılacak henüz bilmiyoruz ancak bu tür girişimlere en ağır ve caydırıcı cezaların verilmesi, toplumun da sahte videolar konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor.