Sadece tek bir 3D yazıcıyla tam 100 konut inşa ettiler

Yaklaşık 2 yıl önce başlayan ve 100 konutu sadece tek bir 3D yazıcı yardımıyla “basmayı” amaçlayan dev projede sona gelindi. Eğer her şey planlandığı gibi giderse, sakinler yaz sonunda bu evleri dolduracak.

Sadece tek bir 3D yazıcıyla tam 100 konut inşa ettiler

ABD - Texas'ta, dev bir 3D yazıcıyla inşa edilen, neredeyse 100 evden oluşan çığır açıcı bir proje tamamlanmak üzere. Wolf Ranch olarak bilinen bu topluluk, yaklaşık iki yıldır geliştirilme aşamasında ve bu yaz sonunda tamamlanması planlanıyor.

Evler, Vulcan adı verilen, 45 feet genişliğinde ve 4,75 tonun üzerinde ağırlığa sahip dev bir 3D yazıcı kullanılarak inşa ediliyor. Bu iddialı proje, 3D baskı inşaat şirketi ICON ve ev inşaatçısı Lennar'ın iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Kasım 2022'de başlayan proje, dörtte birinden fazlasının satıldığı ve bazı sakinlerin taşındığı 100 ev inşa etmeyi hedefliyor. Evlerin fiyatları ise 450.000 ile 600.000 dolar arasında değişiyor.

ICON'un 3D yazıcısı, evlerin duvarlarını oluşturmak için beton tozu, su, kum ve diğer malzemelerin özel bir karışımını kullanarak tüp şeklinde beton katmanları oluşturuyor. Üç ila dört yatak odalı bu tek katlı evlerin basımı yaklaşık üç hafta sürüyor. Temel ve metal çatılar gibi geleneksel bileşenler ise insan ekipler tarafından inşa ediliyor.

Bu evlerin geniş fitilli kadife şeritlerini andıran duvarları, aşırı hava koşullarına dayanabilecek dayanıklılık ve sürdürülebilirlik için tasarlandı. Aynı zamanda suya dayanıklı ve enerji verimliliğine sahipler. Modern çiftlik tarzındaki evler, ICON'un basın açıklamasına göre, BIG-Bjarke Ingels Group adlı mimarlık firması tarafından tasarlandı. Zamanla, inşaat süreci daha verimli hale geldi ve beş farklı inşaat ekibinden sadece bir ekibe ve tek bir robot yazıcıya indirildi.

Tek dezavantajı, duvarların kalınlığının WiFi sinyallerini engellemesi. Konut sakinleri, tek bir yönlendirici yerine evin her yerine yerleştirilmiş yayın sinyallerine sahip ağ internet yönlendiricilerini kullanmak zorunda kalıyor.

ICON'un hedefleri sadece Dünya ile sınırlı değil. NASA’nın da, şirketin büyük ölçekli 3D baskı teknolojisini, Eylül 2025'te mürettebatını fırlatacak olan Artemis Ay keşif programı kapsamında Ay'da yapılar inşa etmek için kullanması bekleniyor.