Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2027’de Dünya yörüngesine bir uydu fırlatarak onu parçalamayı ve parçalanmasını izlemeyi planlıyor. Projenin amacı, bilim insanlarının daha fazla uzay çöpünün oluşmasını nasıl önleyeceklerini öğrenebilmeleri için uyduların tam olarak nasıl parçalandığını anlamalarına yardımcı olmak olarak belirtiliyor.
Yörüngeye gönderilen uyduların sayısı hızla artarken, uzay çöpleri de giderek daha ciddi bir problem haline geliyor. Bu yüzden uzak çöplüğü sorununu çözmeyi hedefleyen pek çok girişim bulunuyor. Yeni görev, ESA’nın 2030 yılına kadar ek uzay çöpünün oluşmasını durdurmayı amaçlayan Sıfır Enkaz Sözleşmesi girişiminin bir parçası olarak düzenlenecek.
Görev “Yıkıcı Yeniden Giriş Değerlendirme Konteyner Nesnesi” (DRACO) olarak adlandırılıyor ve uydunun iç kısımları, atmosfere yeniden giriş sırasında yok olan araçtan veri toplayacak. Kapsül, okyanusa doğru yolculuğu sırasında toplanan verileri iletecek ve yeniden girişten sağlam çıkmak üzere tasarlanmış 40 santimetrelik özel bir kapsül de içerecek.
Havacılık ve uzay mühendisliği şirketi Deimos, yaklaşık bir çamaşır makinesi büyüklüğünde ve yaklaşık 200 kg ağırlığında olacak DRACO’yu inşa etmek için sözleşme imzaladı. DRACO, 200 sensör ve dört kamera içerecek ancak itme veya navigasyon sistemi bulunmayacak. ESA’nın bildirdiğine göre, Dünya’ya dönen uzay çöplerinin büyük bir kısmı kontrolsüz giriş yapıyor ve bu görevin amacı da ortalama bir yeniden girişi taklit etmek.