Transistör boyutu bilgisayar teknolojisini geliştirmek için önemli bir detay. Transistörler ne kadar küçükse, çiplerinize o kadar fazla yerleştirebilirsiniz ve işlemcileriniz o kadar hızlı ve verimli olacaktır. Bu yüzden de Lawrence Berkeley National Laboratory ekibinin çalışan bir 1 nanometrelik transistör üretmeyi başarması oldukça önemli ve laboratuvar, bunun şimdiye kadar üretilen çalışan en küçük transistör olduğunu söylemekte.
Bilişim endüstrisi uzun bir süredir Moore Kanunu tarafından yönetilmekteydi ve bu kanun, yarı iletken devrelerdeki transistör sayısının her iki yılda iki katına çıktığını söylemekte. Şu anda bulunan teknoloji nesli, 14nm ölçeği teknolojisini kullanmakta ve 2017 veya 2018 yılında Intel'in Cannonlake serisi gibi ürünler ile 10nm yarıiletkenlerin yayınlanması beklenmekte.
Ancak geleceğe bakıldığında Moore Kanuna sıkıntı yaşamakta. 7nm boyutundan daha küçük olan silikon Transistörler birbirlerine o kadar fazla yaklaşmakta ki, elektronlar kuantum tüneli etkisini yaşamaya başlıyor. Bu yüzden de istenen mantık geçidinde durmak yerine elektronlar sürekli olarak bir geçitten diğerine sürekli olarak hareket ediyorlar ve bu da transistörlerin kapalı bir konumunun olmasını imkansız hale getiriyor.
Her ne kadar Intel gibi firmalar, 7nm yarıiletkenler ve daha küçükleri için diğer malzemeleri test edeceğini söylemiş olsa da, Berkeley Lab araştırma ekibi, karbon nanotüpler ve molybdenum disulfide (MoS2) kullanarak 7nm altında bir transistör üretmeyi onlardan önce başarmış durumda.
Bununla beraber, bu alandaki araştırma halen başlangıç seviyesinde sayılabilir. 14nm boyutunda tek bir ürün üzerinde bir milyarın üzerinde transistör bulunmakta ve Berkeley Lab ekibi henüz yeni 1 nm transistörleri seri üretmek için bir yöntem bulmuş değiller. Hatta bunları kullanan bir çip bile üretmiş değiller. Ancak bir kavram doğrulaması olarak bile bu sonucun oldukça önemli olduğu söylenebilir. Yeni malzemeler sayesinde, gelecekteki bilgisayarların güçleri ve verimleri çok daha fazla artabilir...