Sadece 10 kişi, sosyal medyayı kullanarak tüm dünyayı manipüle edebiliyor

Yeni bir araştırma, çok ilginç bir sonuca ulaştı: Sosyal medyada yalan yanlış uydurma bilgileri yayan hesapların sayısının aslında çok az olduğu ancak etkilerinin büyük olduğu ortaya çıktı.

Sadece 10 kişi, sosyal medyayı kullanarak tüm dünyayı manipüle edebiliyor

Sosyal medyadaki yanlış bilgiler son yıllarda ciddi bir endişe kaynağı haline geldi. Görünüşte bu tür içerikler sadece rahatsız edici görünebilir, ancak aynı zamanda önemli olumsuz etkiler de yaratabiliyor. İnsanları yanıltıyor veya büyük zararlar verebiliyor. Bazı insanlar hayatlarını bu yalan yanlış bilgilere göre düzenliyor, maddi ve manevi zarar görebiliyorlar.

Yeni bir araştırma, 2020'nin sekiz aylık döneminde Twitter'da yayınlanan yanlış bilgilerin üçte birinin yalnızca 10 "süper yayıcı" hesap tarafından oluşturulduğunu ortaya çıkarttı.

Bir süredir araştırmacılar, sosyal medyadaki bazı kişilerin yanlış bilgi yaymaya diğerlerinden daha yatkın olduğunu fark ettiler. "Süper yayıcılar" olarak adlandırılan ve sürekli olarak orantısız derecede yüksek miktarda yanlış bilgiye dayalı içerik yayan kullanıcılar, bu sorunun asıl kaynağı olarak görülüyor.

Pandemi sırasında da, sırasıyla Facebook ve Twitter tarafından doğrulanan popüler sayfalar ve hesaplar tarafından, COVID-19 ile ilgili düşük güvenilirliğe sahip bilgilerin çoğalmasına ilişkin bir analiz paylaşıldı. Daha da endişe verici olanı, 2021'de Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'nin, sosyal medyadaki aşı karşıtı iddiaların neredeyse üçte ikisini yaymaktan sorumlu olan "Dezenformasyon Düzinesi" adı verilen 12 hesabı tespit etmesiydi.

Birleşik Krallık'taki Indiana Üniversitesi Sosyal Medya Gözlemevi ve Exeter Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden araştırmacılar tarafından yürütülen bu son çalışmada da bilim insanları, Ocak ve Ekim 2020 arasında 448.103 kullanıcı tarafından gönderilen ve "orijinal olarak düşük güvenilirliğe sahip veya güvenilmez kaynaklar tarafından yayınlanan içerik" olarak tanımladıkları 2.397.388 tweet'i analiz etti.

10 kişiyle tüm dünyayı manipüle etmişler

Analizlerine göre, bu gönderilerin üçte birinden fazlası yalnızca 10 hesaptan gelirken, %70'e yakınından ise sadece 1.000 hesap sorumluydu.

Yani doğru şekilde tasarlanmış yalan yanlış içeriklerle 10 kişilik bir trol ekibi, isterse tüm dünyayı etkisi altına alabilir. Bu yüzden sosyal medya okur yazarlığı büyük önem taşıyor.

Sosyal medya platformları bu tür yanlış bilgi yayan hesaplara karşı farklı önlemler alıyorlar. Kimi platformlar bu hesapları banlıyor, kimileri paylaşımların altına "bu bilgi yanlıştır" uyarısı koyuyor ama sonuçta bir gerçek var: 10, 100 veya 1.000 hesaplık bir trol çalışmasıyla, tüm dünyayı etki altına mümkün.

Sosyal medyada okuduğunuz bir şeye inanıp gaza gelmeden önce bu haber de aklınızın bir köşesinde dursun...