Sadece 10 dakikada şarj olabilen elektrikli otomobil

Çin’in önemli elektrikli araç üreticilerinden biri olan Zeekr’ın yeni 007 modeli, sahip olduğu özel batarya paketi sayesinde sadece 10 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar şarj olabiliyor. Ama tek bir şartla...

Sadece 10 dakikada şarj olabilen elektrikli otomobil

Çinli elektrikli araç (EV) üreticisi Zeekr, en son yeniliğini tanıttı: 5,5C lityum demir fosfat batarya paketi, %10'dan %80'e sadece 10 dakikada şarj olabiliyor.

Zeekr, bu bataryanın donma sıcaklıklarında bile %80’e sadece 30 dakikada ulaşabildiğini ve bu sürenin çoğu modern elektrikli aracın ideal koşullarda ulaştığı süreden çok daha kısa olduğunu iddia ediyor.

Bu hızlı şarj, yeni Zeekr 007 modelinin 800V sistemine daha fazla güç verebilmesini sağlayan gelişmiş bir batarya yönetim sistemi sayesinde mümkün oluyor. Şu anda piyasadaki en hızlı şarj olan araçlar Lotus Eletre ve Porsche Taycan, sırasıyla 350kW ve 320kW hızlarında şarj olabiliyor ve batarya dolumu yaklaşık 20 dakika sürüyor. Zeekr’ın yeni teknolojisi, bu süreyi etkili bir şekilde yarıya indiriyor.

Ancak işin içinde büyük bir eksiklik var: Bu şarj hızlarına ulaşmak için Zeekr’ın V3 ultra hızlı şarj istasyonlarının kullanılması gerekecek. Bu istasyonlar 600kW’a kadar güç sağlayabiliyor. Şu anda Çin’de mevcut olan bu istasyonlardan 500’den fazlası faaliyette ve bu sayının yıl sonuna kadar 1.000’e, 2026’ya kadar ise 10.000’e çıkarılması planlanıyor. Çin dışında ne kadarının kurulacağı ise henüz açıklanmadı.

Zeekr, İsveç ve Hollanda gibi pazarlara açılmasına rağmen, gelişmiş batarya ve şarj teknolojisi esas olarak Çin pazarına fayda sağlıyor. Buna karşın ABD, İngiltere ve Avrupa’nın büyük bir kısmında ultra hızlı şarj altyapısı hala geri kalmış durumda.

EV teknolojisi ilerledikçe, halka açık şarj ağlarının da bu hızlara ayak uydurması gerekiyor. 350kW şarj bir zamanlar zirve olarak görülüyordu, ancak Zeekr’ın 600kW kapasitesi gibi yenilikler endüstrinin hızla ilerlediğini gösteriyor. Birkaç yıl içinde 350kW yavaş görünebilir, ancak altyapının bu yeni hızlara tam olarak destek vermesi de zaman alacak.