Geleneksel sabit diskler, bilgisayarımızın eninde sonunda görevini tamamlayan bileşenlerinden. Araştırmalar, sabit disklerin ortalama 6 sene yaşadığını, yaklaşık yüzde 50'sinin 6 seneye ulaşabildiğini söylüyor. Sabit disklerin erken bozulma nedenleri arasında üreticiyle ilgili hatalar olsa da, çoğunlukla hata bizden kaynaklanıyor.
Peki sabit diskinizin ölmesine sebep olan şeyler nelerdir? İşte cevaplar.
Neden 1: Fiziksel hasar
Sabit diskler, özellikle çalıştıkları sırada oldukça hassastırlar. Bazen küçük bir sarsıntı, onları tamamen kullanılmaz hale getirebilir. Laptop diskleri sarsıntılara karşı daha dayanıklı üretilmiştir, ancak yine de sert darbeler diskinizi veya verilerinizi bozmaya yetebilir.
Neden 2: Aşırı ısı ve diğerleri
Neden 2: Aşırı ısı
Birçok bilgisayar bileşeni gibi, sabit disklerin de optimal olarak çalışabileceği belirli ısı aralıkları vardır. Bilgisayarınızın havalandırması yeterli değilse veya tozlar, havalandırma deliklerini tıkıyorsa, bu ısı aralığının üzerinde seyrediyor olabilirsiniz. Bu ise diskinizin beklenenden erken ölmesi anlamına gelebilir.
Neden 3: Dosya parçalanması
Parçalanma, diskinizi direkt olarak bozmaz ancak sabit diskinizin çok daha yoğun çalışmasına neden olarak daha çabuk eskimesine yol açabilir.
Çok sık disk birleştirmenin de iyi olmadığını hatırlatarak, bakımınızın bir parçası olarak disklerinizi birleştirmeyi atlamamanızı tavsiye ediyoruz. Disklerinizi sadece yüzde 5-10 parçalanma oranına ulaştıklarında birleştirmeniz uygun olacaktır.
Neden 4: Sık açıp kapama
Sabit diski yıpratan işlemlerden bir tanesi de, disklerin açılıp kapanmasıdır. Diskin sıkça hızlanıp durması, normal kullanıma ek bir yıpranmaya neden olabilir.