Komplo teorileri, rüzgar değirmenlerini tehdit ediyor: Ne yapılmalı?

Komplo teorilerini destekleyenler, rüzgar enerjisini tehdit ediyor. Peki rüzgar değirmenlerine muhalif olanlar neleri öne sürüyor? Hükümetler bu konuda ne yapmalı?

Komplo teorileri: Uygarlığın önündeki büyük engel

Queensland Üniversitesi'nden araştırmacılar, komplo teorileri ve aşı karşıtlığına benzer inançların uygarlığının önünde nasıl durabileceğini anlamamızı sağlayacak yeni bir çalışmaya başladılar.

Rüzgar santralleri uzun süredir komplo teorilerinin odağında. Bu teoriler, rüzgarda dönen basit bir makineyi sözde doğum kusurlarına, kansere ve daha fazlasına neden olan bir halk sağlığı tehlikesine dönüştürüyor. Bu iddialar, yenilenebilir enerji karşıtları ve Donald Trump gibi politikacıların elinde, hiçbir kanıt olmamasına rağmen, yine de destekleniyor ve ayyuka çıkıyor.

İnceleme, toplu örneklem büyüklüğü 4.170 kişi olan önceden kaydedilmiş bir ön çalışmaya odaklandı. Her denek, yaşı, cinsiyeti, eğitimi ve siyasi yöneliminin yanı sıra çeşitli komplo teorilerine olan inancıyla ilgili veriler sağladı.

Çalışma, komplo teorileri ile rüzgar çiftliklerine muhalefetin arasında güçlü bir bağlantı olduğunu söylüyor. Başka bir deyişle karşı çıkanların, komplo teorileri haricinde mantıklı bir sebepleri yok. İlginç bir şekilde, bazı teoriler, insanların yetkililerin öne sürdüğü nedenlerin çevresinde toplanmasına neden oluyor.

Araştırmacılar, bu sorunun üstesinden nasıl gelinebileceğine de değiniyor. Hükümetlerin bu muhalefetle mücadele etmek için komplo teorisyenlerinin yanlış olduğunu tartışmaya ve kanıtlamaya çalışmak yerine, olumlu bilgilerin düzenli olarak paylaşması gerektiği söyleniyor.