Rusya'nın süper silahı "Şeytan II" için işler iyi gitmiyor

Yeni uydu görüntüleri, Rusya'nın üzerinde çalıştığı süper silahı "Şeytan II” için işlerin iyi gitmediğini gösteriyor.

Rusya'nın süper silahı "Şeytan II" için işler iyi gitmiyor

Rusya’nın “Satan II” (veya “Şeytan II”) süper silahının test sahasının bu ay çekilen uydu görüntüleri, bir test fırlatmasının başarısızlıkla sonuçlandığını gösteriyor. “Satan II” olarak da adlandırılan RS-28 Sarmat, Rusya tarafından Sovyet dönemi SS-18’in yerine geliştirilen sıvı yakıtlı bir kıtalararası balistik füze.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ekim ayında yapılan bir açıklamada, yakında ülkenin kara tabanlı stratejik nükleer kuvvetlerinin temelini oluşturacak olan füze üzerindeki çalışmaların neredeyse bittiğini söylemişti. Ancak, bildirilene göre başarısız olan sonraki üç teste bakılırsa, füzenin tamamlanması için hala bir miktar zaman gerekiyor. Kuzey Rusya’daki Plesetsk Uzay Üssü'nde gerçekleştirilen olası bir dördüncü test, Maxar Technologies’in geçtiğimiz hafta çektiği uydu görüntülerinde bu ayın başlarında görünmeyen yaklaşık 60 metre genişliğinde bir kraterin görülmesi sebebiyle benzer şekilde sona ermiş olabilir.

Başarısızlığın kanıtı dev krater

NASA'nın Kaynak Yönetimi için Yangın Bilgi Sistemi de saha yakınlarında bir yangın rapor etmiş durumda.

Rusya henüz bu konuda bir açıklama yapmamış olsa da, genellikle başarılı testlerin ardından geride dev kraterlerin kalmadığı söylenebilir. Cenevre merkezli bir analist olan ve Rus Nükleer Kuvvetleri projesini yöneten Pavel Podvig, Reuters'a “Tüm belirtilere göre, bu başarısız bir testti. Yerde büyük bir çukur var” dedi ve ekledi: “Füze ve silo ile ilgili ciddi bir olay yaşandı.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’ndaki nükleer uzmanı James Acton da uydu görüntülerine yanıt vererek, test alanının önceki/sonraki görüntülerine göre yerinde büyük bir patlamanın gerçekleşmiş olmasını daha inandırıcı hale getirdiğini söyledi.

Silah testinde neyin yanlış gittiği bilinmiyor, ancak bu dördüncü ardışık başarısızlığın ardından, füzenin gerçekten uygulanabilir olup olmadığı hakkında bazı sorular ortaya çıkıyor.