Rusya, YouTube'un Ukrayna'da yaşanan savaşa yönelik kararlarına tepki gösterdi, ceza tehdidinde bulundu

Rusya, YouTube üzerinde Ukrayna'da yaşanan savaşa yönelik yayınlanan videolara tepki göstererek ceza tehdidinde bulundu.

Rusya'dan YouTube'a ceza tehdidi

İlk olarak The Washington Post tarafından bildirildiği üzere Rusya'nın iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor, belirli "yasadışı" YouTube videolarını kaldırması yönündeki talimatlara uymadığı için Google'ı cezalandırmakla tehdit etti. Roskomnadzor, Telegram'daki gönderisinin tercüme edilmiş bir sürümünde, teknoloji şirketini 8 milyon rubleye kadar ceza kesebileceği konusunda uyarıyor ve bu miktar, tekrarlanan bir suç durumunda Google'ın yıllık gelirinin yüzde 20'sine yükselebilir.

Roskomnadzor, YouTube'un ülkenin Ukrayna'daki "özel askeri operasyonu" dediği olay hakkında "yanlış içeriğin yayılmasını desteklediğini" iddia ediyor ve platformu Rus ordusunu "itibarsızlaştırmakla" suçluyor. Ayrıca YouTube'un "Rus askerlerine karşı şiddet eylemleri gerçekleştirme çağrıları" içeren "aşırılıkçı" içeriğe ev sahipliği yaptığını söylüyor.

Roskomnadzor'un hangi videolardan bahsettiği tam olarak belli değil, ancak muhtemelen bu ayın başlarında iletişim düzenleyicisi tarafından yapılan bir şikayetle ilgili olduğunu tahmin edebiliriz. Roskomnadzor, 18 Mart tarihinde YouTube'dan Rus ve Belarus demiryollarının yıkımını desteklediğini söylediği reklamları kaldırmasını istemişti. Bir basın açıklamasında, "YouTube yönetiminin eylemleri terörist niteliktedir ve Rus vatandaşlarının yaşamını ve sağlığını tehdit etmektedir" yazmaktaydı. "Roskomnadzor, bu tür reklam kampanyalarına kategorik olarak karşı çıkıyor ve Google LLC'nin mümkün olan en kısa sürede Rus karşıtı video yayınlamayı durdurmasını şart koşuyor."

YouTube, ülkenin Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'ya karşı şimdiden bir dizi karar aldı. Platform, politikalarını RT'ye ve diğer Rus devlet destekli medya kuruluşlarına ait kanallara gelir sağlamayacak şekilde değiştirdi ve bu kanallar tarafından yayınlanan videolara erişimi engelledi. Bloomberg'in bir haberine göre YouTube, geçtiğimiz hafta Ukrayna'daki savaşı "kurtuluş görevi" olarak nitelendiren iki video (daha sonra bu videolar kaldırıldı) yayınladıktan sonra Rusya'nın askeri hesabını da askıya aldı. Bloomberg, Rusya Savunma Bakanlığı ile bağlantılı bir YouTube kanalını da yasakladığını söyledi.

Facebook ve Instagram da, Rus hükümeti tarafından yönetilen medya kuruluşlarını platformdan çıkarmak için benzer eylemlerde bulundu. Her iki sosyal hizmet de belirli ülkelerdeki kullanıcıların Rus askerlerine karşı şiddet çağrısı yapmasına izin vermeye başladı ve bu, Rusya'nın iki siteyi "aşırılıkçı faaliyetler" nedeniyle tamamen yasaklamasına yol açtı.

Google'ın Roskomnadzor'un tehditlerine yanıt verip vermediği ise henüz belli değil.