Rusya, uzaydaki Soyuz MS-22 sorun için "şimdilik" bir şey yapmayacağını açıkladı

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu'na bağlı olan hasarlı Soyuz uzay aracı hakkında acil bir işlem yapmayacağını açıkladı.

Rusya, uzaydaki sorun için "şimdilik" bir şey yapmayacak

Rus uzmanlar, Uluslararası Uzay İstasyonu'na bağlı Soyuz uzay aracındaki sorunun nedenini öğrenebilmek için hafta sonu boyunca çalıştıktan sonra, acil bir önlem almamaya karar verdiler.

Pazartesi sabahı Roscosmos tarafından yayınlanan uzun bir açıklamada Rus uzay ajansı, küçük bir enkaz parçasının, Soyuz'un içinden ısıyı uzaya yayan harici bir soğutma döngüsünü bozduğunu söyledi.

Canadarm2 manipülatör kolunu çalıştırmak için Pazar günü NASA ile birlikte çalışan Rus uzmanlar, Soyuz uzay aracının arka ucundaki hasarlı bölgeye net bir şekilde bakmayı başardılar. Deliğin alanı yaklaşık 0,8 mm çapında ve küçük olmasına rağmen, gdış döngüdeki tüm soğutma sıvısının uzaya boşaltılmasına neden oldu. Görsel incelemede Soyuz aracında enkaz çarpmasından kaynaklanan başka kayda değer hasar bulunmadı.

Pazartesi günü Rus medyasına konuşan Roscosmos genel müdürü, uzmanlardan oluşan çalışma gruplarının konuyu değerlendirmek için yaklaşık bir hafta daha harcayacağını söyledi. Yuri Borisov, gelecekteki adımlarla ilgili kararın 27 Aralık'ta alınacağını söyledi. Bu noktada iki seçenek değerlendiriliyor: Üç mürettebat üyesini Soyuz MS-22 içinde Dünya'ya geri döndürmek veya sıradaki bir sonraki Soyuz olan Soyuz MS-23'ü dönüş uçuşu için istasyona kadar otonom olarak uçurmak. Bu Soyuz, 19 Şubat gibi erken bir tarihte uçuşa hazır olabilecek.

Gerçekte, Soyuz dayanıklı bir uzay aracı ve birkaç arızaya dayanacak şekilde inşa edildi. Elbette, Rus yetkililer mümkünse eve uçmak için mevcut uzay aracını kullanmak isteyecekler.