Rusya, Apple’ın iPhone’larının vatandaşları üzerinde casusluk için kullanıldığını iddia etti ve ABD’yi bu casusluğun arkasında olmakla suçladı.
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FGS), ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın (NSA) vatandaşları ve hükümeti gözetlediği bir komplo gerçekleştirmek için cihazlardaki kötü amaçlı yazılımları ve cihazlarda oluşturulan arka kapıları kullandığını iddia ediyor.
FGS, Rus devletine ait bir haber kuruluşu olan Sputnik International’a yaptığı açıklamada, ABD’nin Rus abonelerininkiler de dahil olmak üzere binlerce Apple telefonunu hack'lediğini ve bunu Rus telekomünikasyon altyapısını güvence altına alırken fark ettiğini söyledi. FGS, “Yalnızca Apple cep telefonu kullanıcılarına özgü olan ve üretici tarafından sağlanan yazılım açıklarını kullanan önceden bilinmeyen kötü amaçlı yazılımların çalışmasından kaynaklanan anormallikler tespit edildi” dedi.
Ayrıca FGS, NSA’nın İsrail, Suriye ve Çin’den diplomatlar da dahil olmak üzere Rusya’da bulunan yabancı diplomatların telefonlarını hedef aldığını da iddia etti. Apple Insider’ın bildirdiğine göre FGS tarafından yapılan açıklamada, “Apple, Amerikan istihbarat teşkilatlarına Beyaz Saray’ın ilgisini çeken kişileri ve onların Rus karşıtı faaliyetlerdeki ortaklarını ve kendi vatandaşlarını izlemeleri için geniş bir fırsat yelpazesi sunuyor” denildi.
Reuters’ın bildirdiğine göre FGS, iPhone cihazlarını izlemeye yönelik iddia edilen komplonun Apple ile NSA arasındaki yakın işbirliğini gösterdiğini söyledi ve Kremlin ile Rusya dışişleri bakanlığı, konunun yüksek önemde olduğunu ekledi.
Rusya dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Gizli veri toplama, ABD yapımı cep telefonlarındaki yazılım açıkları aracılığıyla gerçekleştirildi” deniliyor. Açıklama şöyle devam ediyor: “ABD istihbarat servisleri, internet kullanıcılarının kişisel verilerini bilgileri olmadan toplamak için onlarca yıldır bilişim devlerini kullanıyor.”
Rusya, bu suçlamaları sıklıkla yapıyor
Rusya’nın diğer ülkeleri casusluk girişimleriyle suçlayan propagandaları desteklediği biliniyor ve bu kez iddiaları, Apple’ın kullanıcı verilerini koruma geçmişiyle de uyumlu görünmüyor. Apple, 2016 yılında karısıyla birlikte 14 kişiyi öldüren ve birkaç kişiyi yaralayan San Bernardino toplu katliamcısı Syed Farook’un iPhone’unun kilidinin açılmasına yönelik FBI mahkeme emrini açık ve net bir şekilde reddetti.
Apple’ın CEO’su Tim Cook, telefonun kilidini açmayı reddettikten sonra açık bir mektupta, telefonun kilidini açmanın geri kalan iPhone müşterilerinin güvenliğini tehdit edeceğini söyledi. Cook’un söylediğine göre, FBI, Apple’dan telefonun işletim sisteminin yeni bir sürümünü oluşturmasını ve temel olarak erişimi olan herkese fiziksel olarak sahip olduğu herhangi bir iPhone’un kilidini açma yeteneği sunacak bir arka kapı oluşturmasını istemişti.
Cook, bu talep için “yaratılmasının çok tehlikeli olduğunu düşündüğümüz bir şey” demiş ve “güvenliği bu şekilde atlayan bir iOS sürümünün oluşturulmasının kesinlikle bir arka kapı yaratacağını” belirtmişti. “Hükümet, kullanımının bu davayla sınırlı olacağını iddia etse de, böyle bir kontrolü garanti etmenin hiçbir yolu yok” diye de devam etmişti.
Beyaz Saray ve NSA, Rusya'nın suçlamalarına kamuya açık bir şekilde yanıt vermedi, ancak Apple web sitesinde “hiçbir ürün veya hizmetimize bir arka kapı veya ana anahtar oluşturmadığını” bir kez daha vurguladı: “Hükümetin Apple sunucularına doğrudan erişimine de asla izin vermedik. Ve asla izin vermeyeceğiz.”