Rusya: 89 askerin öldüğü saldırının nedeni telefon

Rusya, 1 Ocak günü en az 89 Rus askerini öldüren füze saldırısının askerlerin cep telefonlarını kullanması nedeniyle gerçekleştiğini duyurdu.

Rusya: 89 askerin öldüğü saldırının nedeni telefon

Ukrayna, 1 Ocak gece yarısından kısa bir süre sonra işgal altındaki Donetsk bölgesindeki Makiivka'da askeri bir bölgeyi vurmuştu. Rus ordusu askerlerin hali hazırda yasak olan telefonları kullanmasının düşmanın hedefini bulmasına izin verdiğini söylüyor.

Saldırıda öldürülen insan sayısı doğrulanmamış olsa da, Rusya'nın savaşta kabul ettiği en büyük ölü sayısı kaydedildi.

Ukrayna: 400 Rus askeri öldü

Ukrayna, saldırıda 400 askerin öldüğünü ve 300 askerin de yaralandığını söyleyerek rakamın çok daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

Rusya, yılbaşı günü yerel saatle 00:01'de ABD yapımı Himars roket sisteminden altı roket atıldığını, ikisinin düşürüldüğünü duyurdu.

Koordinatları ele verdi

Rusya'dan yapılan açıklamada, olayla ilgili bir komisyon kurulduğu ve olayın araştırıldığı söylendi. Ancak saldırının ana nedeninin, yasak olmasına rağmen askerlerin Ukrayna silahlarının menzilinde cep telefonlarının bulunması ve "yoğun kullanımı" olduğunun aşikar olduğu açıklandı ve "Bu faktör, düşmanın bir füze saldırısı için askeri personelin bulunduğu yerin koordinatlarını bulmasına ve belirlemesine izin verdi." denildi.

Soruşturmada suçlu bulunan yetkililerin adalet önüne çıkarılacağı ifade edilen açıklamada, gelecekte benzer olayların yaşanmaması için adımlar atıldığı belirtildi.

Rusya saldırıdaki can kaybını ilk başta 63 olarak açıkladı, ardından 89’a yükseltti.

BBC'nin haberine göre hedef olan askerler, Rus lideri Vladimir Putin’in aldığı kısmi seferberlik kararı sonrası silah altına alınan kişilerdi. Tamamen yıkılan binada mühimmat da bulunuyordu.