Rus ordusunun Starlink kullanması, Elon Musk'ın canını yakabilir

Rusya'nın, Elon Musk'ın SpaceX şirketine ait stratejik bir ürün olan Starlink'i Ukrayna cephesinde kullanmaya başlaması ABD'de büyük tartışmalara yol açtı.

Rus ordusunun Starlink kullanması, Elon Musk'ın canını yakabilir

Ukrayna'daki savaşta çok ilginç gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ukrayna'daki Rus birliklerinin, her iki taraftan da binlerce kişinin hayatını kaybettiği savaş sırasında internet erişimi sağlamak için SpaceX'in Starlink terminallerini kullandığı iddia ediliyor. ABD'de, yayınlanan bir açık mektuba göre, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyeleri, SpaceX yönetimine bunun nasıl mümkün olabileceğine dair zor sorular soruyor.

Temsilciler Meclisi'ndeki bazı üst düzey Demokratların SpaceX Başkanı ve COO'su Gwynne Shotwell'e gönderdikleri mektupta, Starlink'in yüksek hızlı uydu internet erişiminin, Ukrayna'nın Şubat 2022'de başlayan Rusya işgaline karşı savaşmaya devam edebilmesi için gerekli olduğu belirtiliyor. Buradaki sıkıntı ise, sistemin Rus ordusu tarafından da kullanılıyor olması.

Maryland Temsilcisi Jamie Raskin ve California Temsilcisi Robert Garcia'nın başını çektiği Demokratların mektubunda Rusya'nın Starlink teknolojisini kullanmasının "ABD yaptırımlarını ve ihracat kontrollerini potansiyel olarak ihlal edeceği" vurgulanıyor.

Ukraynalı Korgeneral Kyrylo Budanov'un raporlarına yansıyan, Rus birliklerinin Starlink internetini "oldukça uzun bir süredir" kullandığı haberleri ABD'de gündem olmuştu. Medyaya göre, Rusya'nın Starlink terminallerini, bazen cihaz üreticisi gibi davranan karaborsa Alman satıcılarından aldığına inanılıyor, ancak SpaceX yöneticilerinin muhtemelen bu terminallerin Rus ordusu tarafından kullanıldığını tespit etme imkanı bulunuyor. Örneğin Musk, savaşın başlarında Kırım'daki Ukrayna kontrolündeki cihazların Starlink erişimini, çatışmanın "tırmanmasını" durdurma bahanesiyle kapatmıştı.

ABD yönetimi şimdi SpaceX'in Ruslara kasıtlı olarak izin verdiğini tespit ederse, Elon Musk'a ve SpaceX'e çok ağır cezalar ve yaptırımlar gelebilir.