Amerikalı, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan özel bir organizasyon olan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu, endüstriyel robotlar işçilerin maaşlarının düşürdüğünü ve işsizliği arttırdığını açıkladı.
İlgili haber: Robot böcekler gerçek böceklerden daha hızlı.
Amerikan Hazine Sekreteri Steve Mnuchin, robotların insan işine tehdit olmadığını açıklamasının hemen ardından, MIT ekonomisti Daron Acemoğlu ve Pascual Restrepo tarafından yazılan "Robotlar ve İşçiler: ABD İşgücü Piyasası Kanıtları" yayınlandı.
Yapay zeka ve robotlaşmanın insan istihdamına olan etkisi uzun zamandır devam eden bir tartışma konusu.
Information Technology and Innovation Foundation'ın kurucusu ve yöneticisi Robert D. Atkinson, robotlaşmayı şu şekilde savunuyor." 'Robotlar işlerimizi elimizden alıyor' fikrini savunan insanlar, otomasyonun fiyatları düşürdüğünü ve paranın değerini arttırdığını gözden kaçırıyorlar, bu da ürünler ve hizmetlere olan talebi arttırıyor, dolayısıyla istihdam da artıyor."
Ancak Acemoğlu ve Restrepo, endüstriyel robot kullanımının 1990'dan 2007'ye kadar nasıl arttığını ve bunun ABD'de istihdamı nasıl etkilediğini analiz etti ve şu verilere ulaştı:
Uluslararası Robotik Federasyonu'na göre şu an tüm dünyada yaklaşık 1.5 ile 1.75 milyon endüstriyel robot çalışıyor. Otomobil endüstrisi bu robotların %39'luk kısmını, elektronik endüstrisi %19, metal ürün imalatı %9, plastik ve kimya endüstrisi ise robotların %8'lik kısmını kullanıyor.
Acemoğlu ve Rastrepo, endüstriyel robotlardan en çok faydalanan sektörlerin, 1990 ve 2007 arasında, hatırı sayılır bir istihdam ve maaş düşüşü yaşadığını bildirdi. Eğer 2025'e kadar endüstriyel robotların sayısı tahmin edildiği gibi dört katına çıkarsa, nüfus/istihdam oranlarının %0.94 ile %1.76 arasında düşeceğini, maaşların ise %1.3 ile %2.6 arasında düşeceğini tahmin ediyorlar.