Robot süpürgeniz bir anda küfür etmeye başlarsa şaşırmayın!

Hacker'lar, robot süpürgeleri hack'ledi ve küfürler savurmalarını sağladı. Bunun yanında, tabii ki cihazların tem kontrolünü de ele geçirmeyi başardılar.

Robot süpürgeniz bir anda küfür etmeye başlarsa şaşırmayın!

ABC News’in haberine göre, son birkaç gün içerisinde ABD’de çok sayıda robot süpürge hack'lendi. Bu saldırılar, saldırganların yalnızca robot süpürgeleri kontrol edebilmeleriyle değil, aynı zamanda hoparlörlerini kullanarak yakındaki herkese ırkçı hakaretler ve küfürler savurmalarına da neden oldu.

Etkilenen tüm robotlar Çin yapımı Ecovacs Deebot X2 modeldi. Bu robot süpürge, kritik bir güvenlik açığı sebebiyle kolay hack'lenebilmesinden dolayı zaten ünlenmişti. Örneğin ABC News, kamera da dahil olmak üzere robotlardan birinin tam kontrolünü ele geçirebildi. En son hack olayı da, ABD genelindeki süpürgelerin hoparlöründen insan sesiyle ırkçı küfürlerin ve hakaretlerin yayılmasına sebep oldu.

Son hack olayının temelinde, saldırganların elektrikli süpürgenin kontrolünü ele geçirmek için gerekli dört haneli güvenlik PIN kodunu atlamasına izin veren bir güvenlik açığı yatıyor. Bu sorun ilk olarak Aralık 2023’te ortaya çıkmış olsa da, süpürgenin Bluetooth bağlantısını kullanarak 100 metre uzaklıktan tam erişime izin veren bir kusur daha bulunuyor. Ancak bu son saldırılar ülke genelinde pek çok farklı konumda gerçekleştiği için, Bluetooth güvenlik açığının kullanılmadığı tahmin edilebilir.