Resmi açıklama geldi: Ford, Fiesta üretimini durduruyor... Peki, yerine ne gelecek?

Ford, 1976 yılında üretmeye başladığı otomobil modeli Fiesta’nın fişini çekiyor. Şirket, yaptığı resmi açıklama ile Ford Fiesta’nın üretimini durduracağını doğruladı. Peki, Ford Fiesta üretimi ne zaman duracak?

Ford Fiesta yolun sonuna geldi: Üretim duruyor... Peki yerine ne gelecek?

Gerçek anlamda bir devrin sonu geldi: Ford, popüler modeli Fiesta’nın üretiminin neredeyse yarım yüzyıl sonra, Haziran 2023'te sona ereceğini doğruladı. Bu süre içinde Fiesta, pek çok ülkede bir simge haline geldi ve düzenli olarak en çok satan Ford modelleri listesinin tepelerinde kendine yer buldu.

Ancak yeni Opel Corsa gibi modeller, yakın zamanda Fiesta'yı tahtından indirdi ve küçük Ford, Puma gibi crossover'ların da etkisiyle ilk 10'dan tamamen düştü.

Ford’un fişini çektiği tek model Fiesta da değil. Şirket tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ford Avrupa'da, 2030 yılına kadar binek araçlarımızın tamamen elektrikli olması ve 2035 yılına kadar Ford portföyümüzdeki tüm araçların elektriğe geçmesini istiyoruz. Elektrikli bir geleceğe geçişe hazırlanırken, Nisan 2023'te -MAX ve Galaxy üretimini ve Haziran 2023'ün sonuna kadar Fiesta üretimini durduracağız.

Kısacası S-Max ve Galaxy MPV'ler de, yolun sonunda Fiesta'ya katılacak gibi görünüyor.

YERİNE NE GELECEK?

Peki gelecekten neler bekleyebiliriz? Ford'un açıklaması buna da atıfta bulunuyor: “2024 yılına kadar Avrupa'da üç yeni heyecan verici elektrikli binek aracı ve dört yeni elektrikli ticari aracı tanıtacağız. 2026 yılına kadar bölgede 600.000'den fazla elektrikli araç satmayı planlıyoruz ve Köln Elektrifikasyon Merkezi'ndeki elektrikli binek araç üretimi altı yıllık bir zaman diliminde 1,2 milyon araca ulaşacak.

Gazeteci Emre Özpeynirce'de Ford'un bundan sonraki planlarını paylaştı: Ve Fiesta'nın sonu Ford, Haziran 2023'te küçük sınıftaki başarılı model Fiesta'nın üretimini bitiriyor. Fiesta, 46 yılda 18,2 milyon adet satıldı. Fiesta'dan önce Nisan 2023'te S-Max ve Galaxy üretimi de sonlanacak. Focus'un üretimi ise 2025 yılında bitecek. 2023'ün 2.yarısında VW işbirliği ile 2 elektrikli modeli devreye sokacak. Crossover ve SUV olacak 2 model 2023'ün sonunda satışa sunulacak. 2024'te ise elektrikli Puma gelecek. Ford, 2026'da yılda 600 bin adet elektrikli araç satmayı hedefliyor.

Ford’un YouTube’da yayınladığı Fiesta’ya veda videosunda ise şu cümleler dikkat çekiyor: “1976'dan beri Ford Fiesta sayısız büyük ve küçük anlar ve ilkler için oradaydı. İkonik küçük otomobilin dokuz neslinden sonra, şimdi ona teşekkür etme ve hoşçakal deme zamanı. Fiesta, şimdiye kadar Ford'un hikayesinde çok önemli bir rol oynadı. Bir bölüm biterken, bir sonraki yeni başlıyor.