Evet, yine yeni bir Resident Evil oyunu ve yine yeni bir kabus daha... Kısa bir süre önce Resident Evil 4'ün yenilenerek PlayStation 4'e gelen sürümünü incelemiştim hatırlarsanız. O sıralar demosu gelen bir diğer oyun da, şimdi değerlendireceğim Resident Evil 7: Biohazard idi. Büyük bir merakla beklediğim Biohazard, öte yandan VR desteğini de arkasına almasıyla beraber, korkuyu en derinden yaşatacağı iddiası taşıyordu. Hatta bunun örneğini, yine Resident Evil 7: Biohazard'ın bir parçası olan Kitchen VR demosunda görmüştük. Gerçekten çok başarılıydı... Peki, Resident Evil 7: Biohazard, bendeki bu büyük beklentiyi karşıladı mı? Bakalım neler olmuş...
KÖKLERE DÖNÜŞ
Önceki Resident Evil oyunlarının pek çoğunu oynamış biri olarak söylüyorum ki, Resident Evil 7'nin duyurulmasıyla yaşanan "köklere dönüş" endişesi, tamamen asılsızmış. Net bilgi, yayalım! Önceki oyunları oynamış olan tüm fanlar, Resident Evil 7: Biohazard ile Capcom'u bir kaz daha saygıyla selamlayacaktır diye düşünüyorum. Evet, farklılıklar var; ancak bunlar iyi yönde olarak karşımıza çıkıyor.
Hemen şunu söyleyeyim: Resident Evil 7: Biohazard'da en büyük fark, seriye gelen "bakış açısı" farklılığı. Artık oyunu, üçüncü şahıs gözünden değil, birincil şahıs, yani FPS olarak oynuyoruz. Elbette bu, Resident Evil 7'nin "Survival Horror" türünü değiştirmiyor; aksine daha fazla pekiştiriyor. Sürekli gergin bir atmosfer, atmaktan çekineceğiniz adımlar ve kan. Bolca kan...
BİR AİLE HİKAYESİ...
Resident Evil 7'nin hikayesinden kısacık bahsetmem gerekirse –gerçi pek çoğunuz oyunu oynamış veya videolardan öğrenmişsinizdir, ama olsun- hikayemiz, aslında çok klişe bir temele dayalı şekilde başlıyor. Resident Evil 7'de, Ethan adında birisini kontrol ediyoruz. Ve Ethan'ın sevgili eşi Mia, bir şekilde ortadan kayboluyor. Mia'sız geçen 3 yılın ardından Ethan tam karısından tüm umudu kesiyor ki, bir anda Mia ortaya çıkıyor ve ona bir mesaj gönderiyor. Sonrasını tahmin edin... Elbette Ethan, onu kurtarmak için yola çıkıyor. Ancak bundan sonra her şey sarpa sarıyor.
...AMA EN DELİ OLANINDAN
Resident Evil 7: Biohazard, baştan sona Dulvey - Louisiana'da, Baker Çiftliği'nde geçiyor. Amaç elbette Mia'yı kurtarmak, ancak çiftlikte yer alan malikanede dolaşırken hikaye örgüsünün derinleştiğine şahit oluyor ve kendinizi içinde kaybediyorsunuz. Oyun ilerledikçe, artık içinden çıkabileceğinizden yer yer umudu kestiğiniz devasa malikanede aklınızı kaçırma noktasına gelebilirsiniz. Özellikle bu tür korku oyunlarıyla aranız yoksa, kulaklık kulağınızda ve ekran başında karanlıkta odada yalnız otururken bana hak vereceksiniz.
SİLAH İŞİ "YİNE" SIKINTI
Resident Evil 7: Biohazard'ın genel oynanışından bahsedecek olursam, serinin önceki oyunlarındaki gibi bolca silah ve mühimmat sıkıntısı çekeceğinizle başlayabilirim. Silah ve mermi sıkıntısı çok büyük ve bu nedenle daha önce de olduğu gibi isabetli atışlar yapmanız gerekiyor.
Çeşitli özel anahtarlarla kilitlenmiş kapıları açmak için malikane içinde odadan odaya koşuyor ve her yeri didik didik aramanız gerekiyor. Mühimmat ve bulmanız gereken materyaller çok sıkı şekilde saklanmış olabiliyor çoğu zaman. Buna ek olarak bir de gerilimi yüksek atmosferi hesaba katınca, sizi zor saatler bekliyor.
KORKU DOLU SAATLER SİZİ BEKLİYOR
Gerek oyun içinde ilerleyebilmek gerekse karşınıza çıkan boss'ları alt edebilmek için çeşitli bulmacalarla yorucu 15 saat civarı bir aksiyona sürüklüyor Resident Evil 7: Biohazard bizleri. Elbette oyunu bu süre içinde bitirmek oldukça zor. Oyunun üzerinizde yaratacağı stresi atmak için günlere veya haftalara ihtiyacınız olabilir.
Resident Evil 7: Biohazard'da yine şifalı otları bulabiliyoruz. Oyunda mini bir craft modu da bulunuyor. Bu otlarla farklı karışımlar yaparak sağlık elde edebiliyor veya mermilerinizi kuvvetlendirebiliyorsunuz. Silah demişken, elbette oyunda en büyük yardımcınız bıçağınız oluyor. Tabanca ve pompalı tüfek de en çok kullanacağınız silahlar arasında. Ancak oyunun ilerleyen bölümlerinde makineli tüfekle de tanışıyorsunuz.
Resident Evil 7'de yanınızda eşya taşımak büyük sıkıntı. Özellikle oyunun başlarında... Bunun için farklı odalarda sandıklar bulunuyor ve böylece elzem olmayan malzemelerinizi bu sandıklarda saklayabiliyorsunuz.
Oyun boyunca, hikaye örgüsünü anlayabilmeniz için çevrede çeşitli kasetlerle karşılaşıyorsunuz. Bu video kasetleri oynattığınızdaysa, bir anda kendinizi videonun içinde buluyorsunuz. Bu hikayeleri takip ederek, malikanede geçmişte neler yaşanmış öğrenebiliyor, aile üyelerini daha yakından tanıyabiliyorsunuz.
VR İLE OYNAMAK BÜYÜK CESARET İSTEYECEK
Resident Evil 7: Biohazard'ın grafik tarafı ise takdire şayan. PlayStation 4 Pro'da oynadığım Resident Evil 7: Biohazard, 60 karede çalışıyor. PlayStation 4'te oynayacaklar için de fark yok elbette. Görsel açıdan oldukça göz alıcı bulduğum Resident Evil 7, gerek karakter tasarımları gerek çevre modellemeleriyle sizi içine kolayca çekebiliyor.
Öte yandan şunu da atlamamak lazım elbette: Resident Evil 7: Biohazard, VR desteğine sahip. Eğer PlayStation VR sahibiyseniz oyunu VR gözlükle de oynayabiliyorsunuz. Ancak bunun, hiç de iyi bir deneyim olmadığını söylemeliyim. Kitchen'la yakından uzaktan alakası yok Resident Evil 7: Biohazard'ın VR performansının. Ekran yırtılmaları (screen tearing) had safhada yaşanıyor... Ancak Capcom bu sorunu çözebilirse, Resident Evil 7: Biohazard'ı PlayStation VR'la oynamak büyük yürek isteyecektir, o net.
SONUÇ
Sonuç olarak Resident Evil 7: Biohazard, açıkçası serinin dönüm noktası niteliğinde bir oyun olmuş. Uzun zamandır en keyif (keyif?) aldığım oyunlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca oyunun farklı sonlara sahip olduğunu da söyleyeyim. Böylece oyun kendini canlı tutabiliyor. Capcom'u tebrik etmek lazım doğrusu. Atmosferi ve hikaye örgüsü güçlü bir oyunla Resident Evil serisini FPS ile birleştirerek yenilikçi bir adımı başarılı bir şekilde atmayı başarmış. Bir de şu VR olayını çözerse açıkçası tadından yenmez.
Resident Evil 7: Biohazard'ın PS4'ün yanı sıra PC ve XBOX One sürümleri de bulunuyor. Ayrıca sıcak bir havadis: Resident Evil 7'nin Banned Footage DLC'si de çıktı. Şimdi bir de onu oynayacağım; tabii yürek yeterse!
NOTLANDIRMA
Puan: 90
+ Görsellik
+ Hİkaye örgüsü
+ Gerilim seviyesi had safhada atmosfer
+ VR desteği mevcut...
- ...Ama tearing sebebiyle oynanması çok güç