Reklam engelleyicileri (ad-blocker) kullandıkları için kullanıcılara erişim hakkı tanımayan internet siteleri, Avrupa kanunlarına göre yasa dışı bir işlem yapıyor olabilir. Bir gizlilik savunucusu ve programcı olan Alexander Hanff, Avrupa Komisyonu'ndan, kullanıcıların reklam engelleyici kullandığını belirleyerek erişime izin vermeyen sitelerin kişisel verilere eriştiğini (örneğin bilgisayarda yüklü olan bir eklenti) doğrulayan bir mektup aldığını söylemekte. Bu yüzden de, Avrupa Birliği kanunları gereği bir internet sitesinin cookie'lere erişimine ve depolanmasına izin vermek zorunluluğu bulunduğu gibi, reklam engelleyicileri belirlemek için de sitelerin sizden izin istemesi gerekiyor.
AB kanunları gereği 2011 Mayıs tarihinden itibaren, sitelerin anti-ad-blocker kodlarını kullanabilmek için kullanıcı iznini istemesi gerekmekte. Tabii ki bu durumda da iki senaryo ortaya çıkıyor. Siteler, bu izni alana kadar tüm kullanıcıların siteye erişimini engelleyebilir, ki bu da reklam engelleyici kullanmayanlar da dahil olmak üzere çoğu kullanıcının siteden vazgeçmesine sebep olabilir. Ya da bu izin beklenirken siteye erişime izin verilebilir. Ancak siteye erişime izin verilirse de, reklam engelleyici kodların pek bir amacının kaldığı söylenemez.
Hanff, söylediğine göre, bu mektup ile beraber anti-ad-blocker yazılımları kullanan firmalara karşı yasal davalar açmayı planlamakta. Ayrıca önümüzdeki hafta açacağı bir site ile, insanların anti-ad-blocker kullanan siteleri belirlemeye yardımcı olmalarını da isteyecek ve bu şekilde, belirli bir liste oluşturulmaya çalışılacak...