Suudi astronot, bunu yapan 600. kişi olarak adını tarihe yazdırdı

Suudi astronot Rayyanah Barnawi, Dünya’nın yörüngesinde dönen 600. kişi olarak adını tarihe yazdırmayı başardı.

Bunu yapan 600. kişi oldu; tarihe geçti

Axiom Space, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ikinci uzay görevini fırlattı. Bu, UUİ’ye gönderilen üçüncü özel görevi oldu ve mürettebatın arasında biyomedikal araştırmacı ve aynı zamanda Suudi Uzay Komisyonu’nun ilk kadın astronotu olan Rayyanah Barnawi de bulunuyor. Ve Barnawi, aynı zamanda Dünya’nın yörüngesinde dönen 600. kişi olarak da tarihe geçmiş durumda.

Axiom-2’nin görevinde görev komutanı olarak eski NASA astronotu Peggy Whitson, pilot olarak John Shoffner ve ilk görev uzmanı olarak yine Suudi Uzay Komisyonu’ndan Ali AlQarni yer aldı. Shoffner ve AlQarni de ilk uçuşlarını yaptıkları için sırasıyla Dünya yörüngesine çıkan 598. ve 599. insanlar olurken, 2’inci görev uzmanı olan Barnawi 600’üncü sırayı alıyor.

Ancak bu noktada, gezegenin etrafında turu tamamlamaktan bahsettiğimizi vurgulamak önemli olabilir. Dünya ile uzay arasında 100 kilometre noktasını tanımlamak için kullanılan Kármán hattını geçen tüm insanları saydığınızda, Blue Origin’in New Shepard’ı ile uçan 32 kişiyi de eklemeniz gerekir. Ancak bu uçuşlar yörünge altıydı ve sadece insanları uzaya çıkartıp tekrar geri indiriyordu.

Barnawi, fırlatmadan önce bir videoda “Uzaya gideceğimi hiç düşünmemiştim, bir rüya gerçekleşmiş gibi hissettiriyor! Gerçekten çok kuvvetli bir duygu. Dürüst olmak gerekirse, tüm Suudilerin hedeflerini ve tutkularını temsil ediyormuşum gibi geliyor. Tüm kadınların ve tüm araştırmacıların da... Uzaya gidebilmek ve aynı zamanda en çok sevdiğiniz şeyleri yapabilmek büyük bir onur” dedi.

Axiom-2 görevi 12 gün sürecek ve bu süre içerisinde pek çok farklı araştırma projesine ev sahipliği yapacak. Bunların bazıları nadir görülen atmosferik olaylara odaklanırken, diğerleri ise mikro yerçekiminin etkisini azaltan test kıyafetleri gibi astronotların üzerindeki eşyaları içeriyor. Ayrıca mikro yerçekiminin kök hücreler ve kanser üzerindeki etkisi gibi yaşam bilimleri alanında da birkaç deney var. Bunlar, yüksek lisansının sonrasında Kral Faysal İhtisas Hastanesi ve Araştırma Merkezi’nde kanser kök hücre araştırmaları konusunda dokuz yıl çalışan Barnawi’nin uzmanlık alanları içerisinde yer alıyor.

Axiom-2’nin Haziran başında Atlantik Okyanusu’na inerek Dünya’ya geri dönmesi bekleniyor.