RAR neden ZIP'den çok daha iyi?

RAR, ZIP'den neden daha iyi? ZIP'i ne zaman kullanmalıyız? En iyi RAR araçları hangileri? İşte cevap

RAR neden ZIP'den daha iyi?

İnterneti sıkça kullanıyorsanız, en az birkaç kere ZIP dosyası indirmişsinizdir. ZIP dosyaları, temel olarak birçok dosyayı bir dosyaya toplayan sıkıştırılmış bir klasör gibidir. Birçok ücretsiz yazılım, ZIP dosyası olarak indirilmeye sunulmaktadır. Ancak bazı RAR dosyalarına rastlamış olma ihtimaliniz de var.

RAR dosyaları, birçok yönden ZIP'e benzemektedir, ancak RAR dosyalarını açabilmek için özel bir yazılıma ihtiyaç vardır. "Neden herkes ZIP kullanmıyor?" diye soruyorsanız bunun cevabı basit. Çünkü RAR, birçok alanda ZIP'ten daha iyidir.

RAR neden daha iyi?

RAR'ın daha iyi olmasının ana nedeni, sahip olduğu sıkıştırma oranı. Dolayısıyla RAR dosyaları genellikle ZIP dosyalarından daha küçük olmaktadır. RAR'ın sunduğu "katı arşiv" özelliği ise birbirine benzer çok sayıda dosyayı tek bir dosya gibi sıkıştırma imkanı sunuyor. ZIP'de olmayan bu özellik, bazı durumlarda boyuttan ek kazançlar sağlayabilir.

RAR'ın diğer avantajları, ZIP'in kullanım alanı

RAR'ın diğer avantajları, ZIP'in kullanım alanı
RAR dosyalarını tecrübesiz kullanıcılara göndermeniz önerilmez

RAR dosyalarının diğer iyi bir yönü ise, arşivlerin birden fazla parçaya bölünebilmesi. Yani büyük bir dosyayı birkaç RAR dosyası haline getirebilir, parçalar halinde CD'lerde saklayabilir veya internetten gönderebilirsiniz.

WinRAR'ın sunduğu "kurtarma dosyaları" ise, çok parçalı arşivlerde parçalardan bir tanesi eksik olduğunda sizi veri kaybından kurtarabilir. Bu kurtarma dosyaları, kayıp herhangi bir parçanın yerine geçebilir ve arşivi eksiksiz bir şekilde yeniden oluşturmanızı sağlayabilir.

ZIP'i ne zaman kullanmalı?

ZIP'li dosyaların hemen hemen her bilgisayarda açılabilmesi, onun en önemli avantajı. Windows, Mac ve Linux, ZIP'ı varsayılan olarak destekliyor. Yani örneğin bilgisayarlardan çok fazla anlamayan bir arkadaşınıza gönül rahatlığıyla bir ZIP dosyası gönderebilirsiniz. Ancak böyle bir arkadaşınıza RAR dosyası gönderirseniz, uzun telefon görüşmelerine hazırlıklı olmalısınız.

RAR dosyalarına özel yazılımlar

RAR dosyalarına özel yazılımlar
Sadece WinRAR ile RAR dosyalarını oluşturabilirsiniz

RAR dosyalarına özel yazılımlar

Windows kullanıcısı iseniz, ilk denemeniz gereken yazılım, RAR'ın resmi Windows sürümü WinRAR. Ancak bu sürümün ücretli olduğunu ve 30 günden fazla kullanmak için satın almanız gerektiğini (30 günden sonra tam olarak çalışmaya devam etse de) hatırlatalım. RAR dosyalarını oluşturmak için WinRAR gibi sadece resmi RAR yazılımlarını kullanabilirsiniz. Ücretsiz araçlar RAR dosyalarını sadece açabiliyor.

İndirin: WinRAR 4.01 (Türkçe, 32-bit)
İndirin: WinRAR 4.01 (Türkçe, 64-bit)

Sadece WinRAR ile RAR dosyalarını oluşturabilirsiniz
Ücretsiz bir yazılım arıyorsanız, RAR dahil farklı sıkıştırma biçimlerini desteklen 7ZIP'i deneyebilirsiniz. Ancak 7ZIP'in RAR dosyalarını sadece açtığını, yeni RAR dosyaları oluşturamadığını tekrar belirtelim.

İndirin: 7-zip

Sadece WinRAR ile RAR dosyalarını oluşturabilirsiniz
7-zip size göre değilse, size çok iyi bir WinRAR ve WinZip alternatifi olan PeaZip'i öneriyoruz. Bu yazılım da RAR dosyalarını oluşturamıyor ve sadece açabiliyor. PeaZip, anlaşılması oldukça kolay bir arayüze sahip.

İndirin: PeaZip

Mac için RAR dosyalarını açacak bir yazılım arıyorsanız, entegre Mac sıkıştırma aracı için mükemmel bir alternatif olan The Unarchiver'ı deneyebilirsiniz.

İndirin: The Unarchiver (Mac)

Okuyucu Yorumları