Mahmut Karslıoğlu
Qualcomm, CES 2013 fuarında S1, S2, S3 ve S4 serisi işlemcilerini emekliye ayıracağını ve onların yerine yine Snapdragon adı ile fakat daha farklı bir numaralandırma sistemi ile 200, 400, 600 ve 800 şeklinde yeni işlemci ailesini koyacağını duyurmuştu. MWC 2013'de ise ailenin amiral gemisi olan Snapdragon 800'ün sunduğu yeniliklerin hayatımızı nasıl kolaylaştıracğı Digital Six Sense teması altında ziyaretçilere sunuldu.
Her çekirdeği 2.3GHz hızında çalışacak ve bu şekilde %75 performans artışı sunacak Snapdragon 800 işlemciler ek olarak Adreno 330 GPU ile grafik gücünü ikiye katlıyor. İletişim için LTE kategori 4 modem ile geliştirilmiş kablosuz 802.11 ac bağlantı, QFHD video kayıt ve 2560 x 2048 çözünürlüğe kadar destek sunan Snapdragon 800, güç tüketimi konusunda da eskiye göre daha tutumlu.
Turkcell'in Gebze kod adlı, Türkiye'nin ilk yerli tasarım telefonunda da kullanmak üzere Barcelona'da anlaşma imzaladığı Qualcomm'un Snapdragon işlemcileri mobil cihazların büyük bir oranında da yer alıyor. Ancak çiplerini sadece cep telefonu ve tabletlerde değil kullandığımız tüm elektronik cihazlarda yer alması için planlayan Qualcomm, bu şekilde M2M (machine to machine) yani makinalar arası iletişimi mümkün kılarak bize daha konforlu bir yaşam sunmayı hedefliyor.
Mobile World Congress 2013'te Qualcomm standında bu doğrultuda yeni işlemcilerin tablet ile kahve makinasına hükmetmekten, araç içi kontrol sistemlerine, augmented reality uygulamalardan sadece kulaklık ile 7.1 surround deneyimi sunmaya, yazılım ile pil ömrünü uzatmaktan daha hızlı veri transferine, daha sorunsuz NFC deneyiminden mobil cihazı bir oyun konsoluna döndürmeye kadar her tür işlemin altından kalktığını görme şansımız oldu.
Bu deneyimler içinde en etkileyicileri olan Snapdragon 800 Theatre ve araç içi kontrol sistemleri ile ilgili deneyimleri CHIP TV'den de seyredebilirsiniz.