PS3'ün başı hacker'larla dertte

Bir kere hack'lendi yetmedi; bir daha hack'lendi yine yetmedi. Şimdi sıra üçüncü hack'te mi?

Yine mi hack'lendi?

Geçtiğimiz yılın sonunda meydana gelen PS3 hack krizi üzerinden çok zaman geçti. Fail0verflow isimli gurubun gerçekleştirdiği hack'leme, PS3'ün bile kırılabileceğini ve bu sayede birçok farklı yazılım aracılığıyla cihaz üzerinde kopya oyun oynanabileceğini tüm dünyaya göstermişti.

Son olarak 3.55 versiyonu için kullanılabilen kopya oyunlar, Sony tarafından yapılan güncellemelerle düzeltildi. Nitekim geçtiğimiz aylarda patlayan PSN şoku, bambaşka bir olaydı. Sony tam her şeyi rayına oturtmuş gibi gözüküyordu ki bu sefer de yayınlanan bir video onu köşeye sıkıştırdı.

Bundan bir ay önce, Mathieulh adıyla anılan bir PS3 hacker'ı, Youtube üzerinden konsolunu nasıl "QA flagged"ladığını herkese gösterdi. Video çoktan silinmiş olsa da, PS3'ün XMB'sinde bulunan birçok gizli debug menüsünü ve ayarlarını son kullanıcıya ifşa etti. Bütün bunları nasıl yaptığı hakkında bir bilgi vermeyen Mathieulh, sadece birkaç tane kilit noktaya değindi. Peki, QA flag'lamak ne demek?

Sony bu sefer de kurtulabilecek mi?

Sony bu sefer de kurtulabilecek mi?
QA flag için kolay çözüm aranıyor

Üretilmiş olan PS3'ler, sadece son kullanıcının mağazalardan satın aldıklarıyla sınırlı değil. Bu modelden farklı olarak, bir de debug ya da "test" makinesi diyebileceğimiz PS3'ler de mevcut. Test makineleri genelde hazır olmayan oyunları test etmek için tasarımcılar ve de oyun dergileri tarafından kullanılıyor. Normal PS3 ile aralarındaki farksa; EEPROM'larının içerisinde birbirlerinden farklı flag'ları olması. Yapılan ilk PS3 hack'lemeleriyse, bu flag'lar üzerindeki oynamalar sonucunda, normal PS3'ü, test versiyonuna çevirerek gerçekleştirildi. QA flag ise kendisine ulaşılabildiği taktirde, PS3 üzerindeki herhangi bir engellemeyi kaldırabilen bir bölge. Yani QA'sıyla oynanmış bir PS3 ile istenilen her şey yapılabiliyor. QA'nın anlamıysa; "Quality Assurance." ve bu konuda Sony'i asıl rahatsız eden, yapılan yeni güncellemelerden sonra bile cihaz içerisindeki flag'ların değişmemesi.

Kısacası yapılması hiç de kolay olmayan bu hack'leme yine her yanı sarmış durumda. Mathieulh'un yayınladığı video'ya cevap olarak bir diğer PS3 hacker'ı "rms"den yapılan açıklamalar durumun ciddiyetini ve aynı zamanda konu hakkında ulu orta ne kadar rahat konuşulabildiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bakalım hangi hacker bu karmaşık QA flag sisteminin kolayca çözülebilmesine olanak sağlayacak.

Okuyucu Yorumları