İngiltere’deki Premier Lig futbol maçlarında, artık ofsaytları belirlemek için yeni bir teknoloji kullanılacak. Premier Lig, oyun görevlilerinin ofsayt kararı vermesine yardımcı olmak için düzinelerce iPhone’u makine öğrenimi modelleriyle birlikte kullanacak olan Genius Sports adlı bir şirketle sözleşme imzaladı.
Ofsayt kararları genellikle futbolun en tartışmalı pozisyonlarının arasında yer alır. Özellikle oyuncuların birbirlerine çok yakın durduğu durumlarda çok sayıdaki hakem ve kameranın bile doğru bir karar vermesi zor olabilir. VAR sistemleri genellikle bu noktada devreye girer ve kararın alınmasına yardımcı olur.
Futbol ligleri yıllardır VAR sistemlerini kullanıyor. FIFA, önceki yıl yapılan bir deneme çalışmasının ardından 2022’de makine öğrenimi destekli uzuv izleme teknolojisini ve yerleşik futbol topu sensörlerini resmi olarak kullanmaya başladı. Wired, Premier League'in Genius Sports ile yaptığı anlaşmayla ilgili bir haberde, yazılımın oyuncuların vücudundaki 29 noktayı izleyebildiğini, ancak bu sistemlerin sınırları olduğunu ve sıklıkla “kapsamlı gecikmelere ve insani süreç hatalarına” ve “oyun içi kararların hassasiyetiyle ilgili endişelere” neden olduğunu yazıyor.
Ürün sorumlusu Matt Fleckenstein The Verge ile yaptığı bir röportajda, Genius’un ofsayt tespit teknolojisine “Yarı Destekli Ofsayt Teknolojisi” (SAOT) adını verdiğini söyledi. Genius, SAOT teknolojisinin her oyuncunun 3 boyutlu görüntülerini doğru bir şekilde oluşturabildiğini ve bunun, hakemlerin ofsayt çizgisinin sahada tam olarak nerede olduğunu ve tüm oyuncuların bu çizginin neresinde durduğunu belirlemelerine yardımcı olduğunu söylüyor. Ancak bunu yapabilmek için şirketin çok sayıda kameraya ihtiyacı var. Röportaj sırasında Fleckenstein, “Çok daha pahalı olan 4K kameralardan uzaklaşıyorduk” dedi ve ekledi: “Daha sıradan bir cep telefonuna geçip geçemeyeceğimizi görmek istedik.” Bu yüzden şirket, çalışanlarının yazılım çalışmalarında çok daha aşina olduğu iPhone’ları kullanmaya başladı.
Yeni testler dahilinde, çoğunluğu iPhone 15 Pro olan 24 ile 28 arasında iPhone kullanılıyor ve bu yaklaşım, Genius’a 7.000 ila 10.000 arasında veri noktası sağlıyor. Bu kadar fazla veri noktasına sahip olmak, ışık sorunları gibi anlık problemlerin telafi edilebilmesini ve oyuncuların çok doğru üç boyutlu modellerinin oluşturulabilmesini sağlıyor.
Pahalı olan kamera sistemleri yerine iPhone’ların 100fps çekim yapabilen kameraları sayesinde kullanılan kamera sayısının bu kadar arttırılması, Genius’ın sisteminin çok daha iyi (ve göreceli olarak ucuz) bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Futbolun resmi kuralları, hangi durumların ofsayt olduğu konusunda oldukça açık olsa da, daha fazla ayrıntının Genius’ın GeniusIQ sistemini mevcut alternatiflerden daha iyi hale getirip getirmediği şimdilik belirgin değil. Genius Sports’un ofsayt tespit teknolojisinin son birkaç yıldır kullanılan VAR sistemlerinden gerçekten daha iyi bir iş çıkarıp çıkaramayacağını çok yakında öğreneceğiz. Sistemin, bu yılın sonundan önce Premier Lig’de tam kullanıma girmesi ve sezon boyunca devam etmesi bekleniyor.