PlayStation 5 satışları neden düşüyor?

Sony'nin dijital oyun satışları yükselirken, büyük umut bağladığı PS5 cihazlarının satışında düşüş başladı. Peki ama bu düşüşün sebebi ne olabilir?

PlayStation 5 satışları neden düşüyor?

Japon teknoloji devi Sony son bilançosunu yayınladı. Rapor, PlayStation 5 konsol satışlarının 2024'ün ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre azaldığını ortaya koydu.

Aslında Sony'nin oyun satışları iyi gidiyor. Oyun bölümünden elde edilen gelir, PS5'teki düşüşe rağmen, toplamda %12 artmış görünüyor. Sony'nin yeni yayınlanan 2024 mali yılı ilk çeyrek kazanç raporu, PS5 konsol satışlarının geçen yıl bu zamanlarda gerçekleşen 3,3 milyon adede kıyasla sadece 2,4 milyon adede düştüğünü gösteriyor. Bu da satışlarda kabaca %27'lik bir düşüş anlamına geliyor.

Konsol ayrıca 4,5 milyon adet sattığı bir önceki çeyreğe kıyasla yaklaşık %46 daha kötü bir performans sergiliyor. Bu son rakamlar, sistemin bu çeyrekte 3 milyon ünite satış gerçekleştireceği yönündeki tahminlerin bile gerisinde kaldığı içi, Sony için büyük hayal kırıklığı yarattı.

Öte yandan oyun satışları ve reklam gelirlerine ek olarak PlayStation Network ve PlayStation Plus satışlarıyla, oyun bölümündeki gelirler toplamda yaklaşık %12 arttı.

Sony'nin PC oyuncularına göz kırpması PS5 satışlarını mı düşürdü?

Playstation 5 satışlarındaki düşüş, Sony'nin oyunlarının PC versiyonlarını da yayınlama kararıyla ilgili olabilir mi, henüz kesin olarak bilemiyoruz. Ancak pandemi bittikten sonra büyük oyun şirketlerinin oyun satışlarında düşüş yaşaması nedeniyle dev işten çıkarmalar yaşanmıştı. Sony'nin de oyun satışlarını artırmak için PS ekosisteminin dışında PC oyuncularını da hedefe koyduğunu daha önce tespit etmiştik. PS5 satışlarındaki düşüş bu kararın bir sonucu da olabilir.