PlayStation 4'ü sonunda, resmi içerik ortağımız TechRadar ile eş zamanlı olarak, test etme fırsatı bulduk. En güçlü donanımları bir kutu içinde toplayan Sony PlayStation 4, iki katlı endüstriyel tasarımıyla tek bir şeyi amaçlıyor: Oturma odanızı fethetmek.
Konsol, E3 2013'te ilk tanıtıldığından bu yana Microsoft'un yeni nesil konsolu Xbox One ile sürekli karşılaştırılıyor. One'ın ilk başta "sürekli olarak çevrimiçi olmanızı" şart koşması, Sony'ye oyuncuların gönlünü kazanabilmesi için verilmiş büyük bir fırsattı. Bu fırsat, Sony'ye ön-siparişler şeklinde geri döndü
Her iki yeni nesil konsol da aynı hedefe sahipler: filmler, müzik, TV ve oyun için tek kaynağınız olmayı amaçlıyorlar. PlayStation 4, dev ilk gün yamasını yükledikten sonra medya uygulamaları ve dev bütçeli yapımlardan sadece indirme olarak sunulan küçük çaplı indie oyunlara 22 çıkış oyunuyla hizmetinizde olacak.
PlayStation 4, yurt dışı fiyatları ekseninde konuşursak, 500 dolarlık Xbox One'dan 100 dolar daha ucuz bir konsol. Ancak her Xbox One'ın kutusundan yeni Kinect'in çıktığını da atlamamak gerekli, yani bu 100 dolarlık fark boşuna değil. PlayStation 4 Camera, ayrı olarak 59.99 dolara satılıyor.
Cihazın Türkiye fiyatı henüz tam anlamıyla açıklanmış değil. Yine de, yaklaşık 1.400 TL civarında olması bekleniyor.
Çoğumuz her iki konsolu birden satın alacak bütçeye sahip olmasa gerek. Dahası her ikisi de evinizin oturma odasının merkezinde oturmayı istiyorlar. O halde çoğumuz için ikisi yerine biriyle yetinmek daha yerinde olacak. Peki PlayStation 4, Xbox One'ın yapamadığı neleri yapabiliyor? Veya Xbox One'ın önde olduğu yerler var mı?
PlayStation 4'ün tasarımı - I
PlayStation 4'ün tasarımı
PlayStation 4'e bakar bakmaz bir Sony tasarımını karşınıza aldığınızı hissediyorsunuz. İnce, düz ve siyah renkli cihazın boyutu, ikinci nesil PlayStation 3 ile hemen hemen aynı. Cihazın tam ölçüleri 275 x 53 x 305 mm. Xbox One'a göre biraz daha taşınabilir, daha geniş ve daha uzun (274 x 79 x 333 mm).
2.75 kg ağırlığındaki PS4, yaklaşık iki MacBook Air ile denk aynı ağırlığa sahip. Bu arada PS4'ün mühendislerini tebrik etmemiz gerekiyor, çünkü güç kaynağını cihazın içine sokmayı başarmışlar. Yani harici bir güç tuğlası taşımak zorunda kalmıyorsunuz. Microsoft'un konsolu 3.17 kg ile biraz daha ağır ve ayrı bir adaptöre sahip.
PS4'ün eğimli, asimetrik tasarımı, geçmiş PlayStation 4'lerin tasarımına kıyasla büyük bir değişimi temsil ediyor. Normalde yüz üstü kullandığınız konsol, 14 dolara satılan plastik bir ayak yardımıyla ayakta da durabiliyor.
PlayStation 4'ün tasarımı ve performansı
Konsolun ön tarafında slot yüklemeli bir Blu-ray disk sürücüsü bulunuyor. Sağ tarafta ise iki USB 3.0 portu var; bu portlarla sistem kapalıyken dahi DualShock 4 gamepad'lerinizi şarj edebiliyorsunuz. Bu işlevselliğin eksikliğini PlayStation 3'te sıkça hissediyorduk.
Üstte ise konsolu açtığınızda yanan mavi bir ışık var. Bu sayede cihazın soğuk, endüstriyel tasarımı bir miktar sıcaklık kazanıyor. PS4'ün içine baktığımızda tek yongadan oluşan, sekiz çekirdekli x86-64 AMD "Jaguar" işlemci ve AMD'nin Radeon teknolojisini temel alan 1.84 teraflop'luk GPU'yla geldiğini görüyoruz. Bu işlemci gücü, 8GB'lık GDDR5 RAM ve 500GB'lık mekanik sabit disk ile destekleniyor.
Sony'ye göre PS4'ün toplam performansı PS3'ünkinin 10 katını buluyor. Resmi "sıkça sorulan sorular" sayfasına göre PlayStation 4'ün sabit diski, bir miktar uğraşla sökülüp daha büyük bir sürücüyle veya bir SSD'yle değiştirilebiliyor. Sony, bu tür yükseltmelerin konsolu garanti kapsamı dışına çıkarmayacağını söylüyor.
Denediğimiz oyunlarda grafikler çok akıcıydı. Bunun yanında grafik konusundaki geliştirmeler, oyunların yeni bir seviyeye geçiş yaptığını gösteriyordu. Ve bu sadece bir başlangıç; önümüzdeki aylar ve senelerde oyun geliştiricileri PS4'ün donanımsal potansiyelini şüphesiz daha çok ortaya çıkaracaklar.
Bahsettiğimiz iki USB portu, PS4'ün ön taraftaki yegane bağlantıları. Arka tarafta ise HDMI, ethernet, dijital optik ses çıkışı ve PlayStation Camera için özel bir bağlantı noktası bulunuyor. Konsol, Wi-Fi için 802.11 b/g/n standardını, kablosuz DualShock 4 denetimleri için ise Bluetooth 2.1 standardını destekliyor.
PlayStation 4'ün özellikleri
PlayStation 4, tam bir oturma odası bilgisayarı ve bu konuda PlayStation 3'ün üzerine çok şey koyuyor. Sadece gelişen teknik özellikleri yüzünden değil; sunduğu işlevlerle de. Konsol, oyunları ve filmleri hızla önünüze getirebiliyor, sizi PlayStation 4 Network üzerinden arkadaşlarınızla ve diğer çevrimiçi oyuncularla bağlayabiliyor. Twitter ve Facebook üzerinden oyunlardaki başarılarınızı paylaşarak övünmeniz de mümkün.
PlayStation Store - I
PlayStation Store
PS4 sahipleri, tüm oyunları PlayStation Store üzerinden dijital olarak satın alma seçeneğine sahipler.
Oyunu fiziksel bir diskle almamak onu arkadaşınıza veremeyeceğiniz veya satamayacağınız anlamına geliyor. Ancak dijital ortamdan satın almanın da bazı avantajları var. Örneğin diski kaybetmek veya oyun oynamak için disk yerleştirmek, diskin çizilmesi gibi sıkıntılar yaşamayacaksınız.
Bizi etkileyen PlayAsYouDownload işlevi sayesinde çoğu oyunu indirmenin tamamlanmasını beklemeden oynamaya başlayabiliyorsunuz. Örneğin Killzone: Shadowfall gibi bir oyunu satın alırken oyunun hangi bölümünün (örneğin tekli oyuncu / çoklu oyuncu) öncelikli olarak indirileceği size soruluyor. Bu sayede oyunun tamamen indirilmesini beklemeden, çok daha önce oyuna girebiliyorsunuz. Bu işlev başta aceleci kullanıcıların işine yarayacak gibi görünse de aslında durum pek öyle değil, çünkü çoğu oyun 35GB'ı bile geçebiliyor.
PS Store - II: Cep uygulamaları ve fazlası
iOS ve Android'e özel PlayStation uygulaması ise dokunmatik ekran üzerinden oyunları satın almanıza, indirmeyi PS4'ünüzde otomatik olarak başlatmanıza izin veriyor. Bu sayede indirmeyi dışardayken başlatabiliyor, eve geldiğinizde oyununuzu hazır bulabiliyorsunuz.
Sony, Assassin's Creed IV: Black Flag veya Call of Duty: Ghosts gibi oyunların PlayStation 3 sürümlerini satın almış olanlara da nihayet kolaylık sağlıyor. PS3 diskini yeni konsolunuza yerleştirip oyuna sahip olduğunuzu ispat ederek oyunların yeni sürümlerini, 9.99 dolara satın alabiliyorsunuz. Bu yolla satın aldığınız bir oyunu oynayabilmek için her defasında PS3 diskini PS4'e yerleştirmeniz gerekiyor. Bunun nedeni sanırız oyunu iki konsolda aynı oynamaya engel olmak.
Yükseltme yapabileceğiniz oyunlar arasında Assassin's Creed IV Black Flag, Call of Duty: Ghosts, Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition, Battlefield 4 ve NBA 2K14 bulunuyor. Aynı teklif, bazı oyunlarda Xbox One için de sunuluyor.
PlayStation Plus
Sony, yeni nesil konsoluyla birlikte PS Plus sistemini de yenileyerek, onu Microsoft'un Xbox Live'ına biraz daha benzer hale getiriyor. Bu, çoğu oyunu çevrimiçi oynayabilmek için yıllık 49.99 dolar ödemeniz gerektiği anlamına geliyor (veya ayda 9.99 dolar).
Ancak Sony, bazı ücretsiz oyunların ücretli üyeliği gerektirmeyeceğini, Plus'sız da çevrimiçi oynanabileceğini söylüyor.
PS Plus üyeliği, geçmişte sunduğu faydaların aynısını sağlamaya devam ediyor. Buna PlayStation Store'daki indirimler, özel içeriklere daha erken erişebilme, ücretiz oyun fırsatları ve sistem bekleme konumumdayken yamaları otomatik olarak indirip kurma gibi avantajlar dahil. Bunlara ek olarak Sony'nin sunucularında size verilen 1GB'lık boş alanda oyun save'lerinizi saklayabiliyorsunuz. PS Vita veya PS3'ünüz varsa üyeliğiniz, bu sistemlerde de size çeşitli avantajlar sağlıyor.
Plus yokken de Netflix ve HBO GO gibi akış hizmetlerine bağlanabiliyorsunuz, ancak bu hizmetlerin Türkiye'de çalışmadığını söyleyelim. Ancak Xbox Live'ın bu tür hizmetleri ücretli hizmetleri arasına dahil ettiğini hatırlatmakta da fayda gördük.
Plus üyesi olmayan oyuncular, çoklu oyuncu ve buluta kaydetme dışındaki hemen hemen tüm çevrimiçi özellikleri kullanabiliyorlar. Buna PS4'ün web tarayıcısı, oyun videolarını paylaşabilme, mesajlaşma, arkadaş listesi, sesli sohbet, PlayStation Store'dan içerik satın alma, Plus'sız kullanabildiğiniz işlevlere dahil.
PS Vita Remote Play ve oyun videosu paylaşma
PS Vita Remote Play
Remote Play'in ortaya çıkması, Sony'nin zor zamanlar geçiren el konsolu PS Vita için harika bir haberdi. Temel olarak Wi-Fi'a bağlı PS4, oyununuzu bir Vita'ya video akışı şeklinde gönderebiliyor. Sony, bu işlevi kullanırken PS4'ün ve Vita'nın aynı Wi-Fi ağına bağlı olduğuna dikkat etmenizi öneriyor.
Oyun videosu paylaşma
Sony'nin PlayStation 4 tanıtımında bizlere gösterdiği eşsiz işlevlerden en önemlisi, şüphesi tek düğmeye basarak oynadığımız oyunun videosunu paylaşabilmekti.
Bu işlevi DualShock 4'ün üzerindeki Share düğmesine basarak etkin hale getiriyorsunuz. Oyun içi son 15 dakikanızı saklayabiliyor ve web'e gönderebiliyorsunuz. Videoyu göndermeden önce kırpmanız mümkün. Video kaydetme işlevi, oyun geliştiricisi tarafından devre dışı bırakılabiliyor (örneğin ara ekranları kaydetmeyi veya oyundaki bir sürprizi açığa çıkarmayı engellemek için).
Videoyu PSN üzerinde paylaşmanın yanında Twitter, Twitch ve Ustream üzerinden de yayınlayabiliyorsunuz. Diğer konsol kaydetme sistemleri ayrı bir donanıma ihtiyaç duyduğundan ve geriye dönük kayıt yapamadığından Sony, bu işlevle fark oluşturacak gibi görünüyor. Eğer 10 headshot'u peş peşe yaptığını iddia eden arkadaşlarınız varsa, artık onlardan bunu videoyla ispat etmelerini rahatlıkla isteyebilirsiniz.
PlayStation 4'ü daha da yakından görmek için galerimize tıklayın!
Kararımız
PlayStation 4 müthiş bir donanıma sahip, oldukça hızlı bir cihaz; aynı zamanda tasarımıyla da etkileyici. Bununla birlikte konsol, daha emekleme aşamasında. Onu satın almaya değer, ancak mağazaya koşa koşa gidip almanıza gerek yok. Gerçek yeni nesil oyunlar ortaya çıkmaya başladıkça, daha fazla meda uygulaması yayınlandıkça ve konsol yazılımsal olarak geliştirildikçe PS4 çok daha iyi bir konsol haline gelecek.
Test ettiğimiz sürede PS4'ten çok memnun kaldık, ancak tam anlamıyla öne çıkacak bir oyunun da eksikliğini hissettik. PlayStation 4'ü almamızı sağlayacak kadar iyi bir oyunun ortaya çıkmasını bekliyor olacağız.