Microsoft gizliden gizliye bir köşede oturmuş yeni konsolu Xbox 720 üzerinde çalışırken, Sony gibi bir firmanın da boş durduğunu düşünmek yanlış olur.
Microsoft ve Sony arasındaki konsol savaşı yıllardır sürüyor. Bu savaşın ikinci ayağıysa 2011 ila 2012 yılları arasında bekleniyor. Bu beklentinin en büyük sebebiyse; Crytek'in CEO'su Cevat Yerli ve endüstri analizcisi Colin Sebastian'ın yakın zamanda Xbox 720 ve PS4 platformlarını görebilecek olduğumuz hakkındaki düşünceleri oldu. Peki, konsol pazarının yeni bir konsola gerçekten ihtiyacı var mı?
Ubisoft'un İngiltere pazarı başkanı Murray Pannel konu hakkında;"Yeni platformlar olsa güzel olurdu. Fakat an itibariyle böyle bir gereklilik görmüyorum. Çünkü pek çok yeni teknolojik ürün pazara giriyor. Bence oyunlar Kinect ve Move gibi eklentilerle daha da zenginleştirilebilir" dedi.
Yeni konsollar konu olduğunda şüphesiz oyun yapımcılarının hevesi herhangi bir şeyle kıyaslanamaz. Polynphony patronlarından Kazunori Yamauchi çıkıcak olan Grand Turismo 5'in, şu anda bulunan Playstation'un kaldırabileceğinden çok daha fazla bir performansı olacağını söyledi. Ayrıca Grand Turismo 5'in yeni bir konsolda çok daha kaliteli bir şekilde çalışacağını da sözlerine ekledi.
PS3 miladını doldurdu
Naugthy Dog tarafından söylenenlerse durumun ciddiyetini arttırdı. Dog;"Playstation 3'ün yapabileceği her şey, Uncharted 2'de yapıldı." dedi.
Benzer bir yorumsa Halo'nun yaratıcısı Bungie'den geldi. Halo: Reach isimli oyunla, Xbox 360'ın yeteneklerini tamamen kullandıklarını belirten Bungie, yapacakları yeni oyunun yazılım ve donanım özelliklerini çıkması olası bir Xbox 720 ve Playstation 4'e göre esnek bıraktıklarını söyledi.
Hem Microsoft, hem de Sony tarafından ısrarla üzerinde durulan on yıllık kullanım süresi, Microsoft tarafında daha ağır basmış gibi gözüküyor. Sony hali hazırda bir Blu-ray sürücüye sahipken, Microsoft'un DVD okuyucusu düşük kapasitesi sebebiyle oyun yapımcılarına büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu on yıllık sürecin devam etmesindeki en büyük kozsa şüphesiz iki firmanın da üzerine titrediği; Kinect ve Move kontrol cihazları.
Ayrıca Sony'nin üzerinde çalıştığı 3D desteği de, normal 1080p televizyonların düşük yenileme oranı yüzünden pek bir gelişme göstermemesi de yeni bir konsol için dikkat çekici bir gelişme.
PS3'den PS4'e geçiş
SCEA'nın CEO'su Jack Tretton'a göre daha önemli bir mesele var: Donanım ve yazılımın bu sefer bir arada geliştirilmesi. PS3 için 3 milyar dolar harcadığı düşünülürse, PS4'ün yapılan donanım yatırımından yararlanması çok yerinde olacaktır.
Sony muhtemelen gelişmiş bir Cell işlemcisi kullanacak. PowerXCell 8i 65nm'lik bir işlemci ve 32 GB DDR2 destekliyor; bu işlemci iyi bir aday.
Cell mimarisinin kullanılmaya devam edilmesinin avantajı, yazılımcıların yani oyun geliştiricilerin işinin oldukça kolaylaşacak olması. Yani PS4'te oyuncular yeni oyunlar için daha az bekleyecek.
Üstelik Cell işlemcisinin modüler tasarımı, gelecek nesil Cell işlemcilere yeni parçalar eklenmesini ve güçlendirilmesini mümkün kılıyor. Ayrıca çok işlemcili bir model de geliştirilebilir.
Kablosuz bağlantıda 802.11 b/g'nin yerine 802.11n standardını, daha fazla belleği, daha büyük bir sabit diski ve yeni bir ekran kartını bu yeni konsolda bekleyebiliriz. Ekran kartı olarak ise Intel'in Sony'e Larrabee'yi pazarlamaya çalıştığı konuşuluyor ama Sony yine yeni bir Nvidia çip kullanabilir.
Sony'nin bu yeni konsola Blu-ray koyup koymayacağı belli değil, PS3'te donanımdan zarar eden şirketin bu sefer kar etmek isteyeceği aşikar. En gerçekçi çıkış tarihi ise endüstri uzmanlarına göre 2016.