Sony, Türkiye saati ile 01:00'da başlayan basın konferansında yeni konsolu PlayStation 4'ü ve ona ait birçok detayı duyurdu. "Yeni bir konsola açık bir talep var, bugün size oyunların geleceği için küçük bir ipucu vereceğiz" diyen Sony, yeni PS4'ün yeni işlevlerinden bahsetti ve grafikleriyle etkileyen birçok yeni oyunu gösterdi. Tek göremediğimiz şey ise ilginç bir biçimde konsolun kendisi oldu.
Konsolun donanımsal özelliklerinden kabaca bahseden Sony, PlayStation 4'te CELL işlemci yerine x86 işlemciye geçtiğini, CPU ve GPU tarafından paylaşılan 8GB GDDR5 RAM kullandığını söyledi (söylentilere göre cihazın RAM'i 4GB olacaktı, ancak Sony son zamanlarda bir değişikliğe gitmiş olabilir). Şirket, konsolun depolama alanının kapasitesini tam olarak açıklamasa da, oyunlar için "dev" boyutta bir alana sahip olacağımızı söylüyor.
Etkinlikte PlayStation 4'ü görmesek de yeni denetimi yakından görebildik. Üzerinde 3D kamera tarafından algılanan bir "ışık çubuğu" bulunan denetim, bu sayede hareketlerinizi algılayabiliyor. Denetim üzerinde tüm oyunları durdurmaya yönelik bir güç düğmesi, bir kulaklık ve mikrofon jakı bulunuyor. Bunun yanında konsol, akıllı cepler, tabletler ve PlayStation Vita ile kontrol edilebiliyor. Destekleyen oyunlarda PS Vita'yı ikinci bir ekran olarak kullanabiliyorsunuz (Remote Play), hatta bazı oyunları sadece Vita'dan oynayabiliyorsunuz. Bu durumda konsolunuz, PS Vita için sunucu görevini üstleniyor.
Oyun severlerin beklediği özellik, sosyal işlevler
PlayStation 4 artık siz oyun oynarken arka planda oyun indirebiliyor. Amaçlarının bekleme sürelerini "sıfıra" indirmek olduğunu söyleyen Sony, arka plan işlerinin ikinci "özel" bir çip üzerinde gerçekleştiğini, oyununuzu hiç etkilemediğini vurguluyor. Kişiselleştirme konusuna uzunca değinen Sony, yakın zamanda sizi tanıyan bir sistem meydana getirerek, herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmadan oynayacağınız oyunları tahmin eden ve sizin içip indirip önünüze sunan bir teknoloji üzerinde çalıştığını söylüyor.
PlayStation 4'teki sosyal özellikler
Yeni PlayStation sunduğu yeni sosyal işlevlerle oyun deneyimini "yalnız" olmaktan tamamen çıkaracak gibi. Örneğin PlayStation 4'te bir oyunda takıldığınızda, oyunun denetimini uzaktaki bir arkadaşınıza devredebiliyor ve o sizi yönlendirirken izleyebiliyorsunuz. Veya oyuna izleyici olarak katılan arkadaşınız, ekranınıza mesajlar gönderebiliyor.
Oyunlarınızı akış olarak yayınlama, oyunlar...
Oyunlarınızın video akışını canlı olarak yayınlayabilmenin yanı sıra, oyun videolarınızı kaydedip Facebook'ta paylaşabiliyorsunuz. Bu sayede oyun deneyiminiz, sosyal bir etkinliğe dönüşüyor.
Görüntülerden ve demolardan detay seviyesinin önemli ölçüde arttığını gözlemlediğimiz PlayStation 4'te oyun yapımcıları için geniş olanaklar ve potansiyel bulunuyor. Öyle ki 30.000 poligondan oluşan karakterlere rastlayabiliyorsunuz.
Etkinliğin sürpriz gelişmelerinden bir tanesi, senelerdir sadece PC'ye özel oyunlar geliştiren Blizzard'ın Diablo III'ü PlayStation 4'e (ve PS3'e) getirdiğini duyurması oldu. Bunun yanında oyun yapımcıları tek tek sahneye çıkarak yeni Final Fantasy, Watch Dogs, Driveclub, Deep, Killzone: Shadowfall, Destiny (Bungie) gibi en önemli yapımlarını tanıttılar, demolarını gösterdiler. Yapımcıların tanıtımlarına ve verdikleri sözlere göre PlayStation 4'ün çıkışı, önde gelen birçok oyun firmasının en iyi oyunlarıyla birlikte desteklenecek.