Londra Kraliyet Üniversitesi'nde çalışma yapan bir grup bilim adamı organik materyaller kullanarak plastik üretmenin yolunu buldu.
Günlük hayatta kullandığımız plastik poşet gibi maddeler genelde petrolden üretiliyor ve doğada yok olmaları yüzlerce sene alıyor. Mısır gibi doğal materyallerden de plastik üretimi yapılabiliyor. Ama mısırdan yapılan bu plastiğin yok olması da çok uzun bir zaman alıyor.
İngiliz bilim adamları çabuk büyüyen ot, çimen ve ağaçlarda bulunan şekeri polimere dönüştürmeyi başararak plastiğe yepyeni bir anlam kazandırdı. Yaklaşık beş sene sonra raflarda olacak bu madde herhangi bir organik atık gibi birkaç ay içerisinde tamamen ortadan yok oluyor.
5 yıl sonra piyasada olması bekleniyor
Dünyada yılda yaklaşık 150 milyon ton plastik üretiliyor. Yıllık tüketilen petrolün %7'si plastik üretimine harcanıyor. Üretilen plastiğin %99'unun hammaddesi ise fosil yakıtlar.
Çalışmalarda yer alan Dr. Charlotte Williams plastik hammaddesinde şeker kullanımının petrol kullanımına göre çok daha avantajlı olacağını söylüyor. Hammaddede şeker kullanımıyla plastik üretilirken harcanan enerjide de tasarruf sağlanıyor.
2-5 yıl arasında piyasaya sürülmesi beklenen bu ürünün büyük pazarlarda kullanılması için araştırmalar yapıldığını söyleyen Dr. Williams, bu araştırmaların da oldukça umut vaat edici olduğunu belirtiyor.