İnsanlar tarih boyunca piramitlere bakıp düşüncelere dalmışlardır. Yapımda kullanılan o devasa taşlar nereden geldi, nasıl taşındı ve daha önemlisi nasıl üst üste yığıldı? Bu konuda uzaylılardan, çok gelişmiş kadim bir uygarlığa kadar pek çok teori ortaya atılmış olsa da, Amsterdam Üniversitesi fizikçileri, en azından taşıma aşaması için daha akla yatkın bir cevap bulduklarını düşünüyorlar.
Denklemin ilk kısmını, tonlarca ağırlıktaki taşların, kızakların üstüne oturtularak kum üzerinde kaydırılması oluşturuyor. Eğer sahilde çıplak ayakla yürüdüyseniz hissi bilirsiniz. Kuru kum üzerinde ilerlemek daha zor ve yavaşken, ıslak kumda yürüyüş çok daha rahattır. Fizikçilerin söylediğine göre, kumun doğru oranda "sulu" olması, ihtiyaç olan çekme kuvvetini yarıya kadar düşürebiliyor.
Bu teoriyi test etmek içinse fizikçiler, laboratuvar ortamında küçük bir çöl ve kullanıldığı düşünülen kızaklar ile yükün kopyalarını yaratmışlar. Daha sonra da bu kızakların çeşitli ıslaklık durumlarında, çekilmeleri için ihtiyaçları olan kuvvetler ölçülmüş.
Raporda söylenene göre, doğru oranda su kullanıldığında su damlaları, kum tanelerini birleştirerek sertleşmelerine sebep oluyor. Öyle ki; bu sertleşme oranı kuru kuma göre iki kat olabiliyor. Kızak da, daha sert olan kum üzerinde çok daha rahat bir şekilde kayabiliyor.
Tabii ki bu teori, taşların nasıl 140 metre yukarıya kadar çıkartıldığını açıklamıyor. Her şeyi düşünen fizikçilerin, bu sorulara da cevabı olacaktır diye bekliyoruz...