Akıllı telefon kullanıcılarının geliştirilmesini en çok bekledikleri unsur, herhalde cihazların batarya ömrü. Son yıllarda diğer birçok alanda önemli yeniliklere sahne olan akıllı telefonların gelişmiş özelliklere sahip ekranları ve işlemciler doğal olarak daha fazla enerji talep ediyor. Bu da çoğu cihazın, her gün şarj ihtiyacı duymasına neden oluyor.
Nature'da yayınlanan yeni bir çalışma, akıllı telefonların bataryalarının da artık tatmin edici bir noktaya gelebileceğine işaret ediyor. Yeni bir teknoloji sayesinde bataryaların bugün kullandığımız lityum-ion ünitelerin sağladığından beş kat daha fazla enerji sunma potansiyele olduğu belirtiliyor.
Söz konusu teknolojinin cihazlardaki kullanımı lityum-oksijen bataryaların geliştirilmesiyle mümkün olacak. Bu tür bataryaların üretiminin önceden son derece zor olduğu biliniyordu. Zira bu bataryalar tarafından kullanılan lityum süperoksit termodinamik açıdan dengesiz bir yapıya sahip. Fakat kristal lityum süperoksitin uygun bir grafen bazlı katot kullanılarak bir bataryada dengede tutulabileceği keşfedildi.
Çalışma yeni bir batarya türünün geliştirilmesinin önünü açsa da daha alınması gereken uzun bir yol olduğu ortada.