Pil dünyasında iki büyük gelişme!

Kısa zamanda biten pilleri unutun: Bu iki yeni teknoloji tüm bildiklerinizi değiştirmek için hazır!

Bu piller çok farklı!

Mobil cihazların öneminin artmasıyla beraber cihazların kullandığı pillerin özellikleri ve kullanım süreleri daha önemli hale geldi. Teknoloji dünyasını etkileyen batarya konusunda iki yeni buluş, mobil cihaz üreticilerini de sevindirecek nitelikte.

İlk haber Tümleştirilmiş Nanoteknoloji Merkezi'nden(CINT). Araştırmacılar elektron mikroskobunu kullanarak dünyanın en küçük pilini oluşturmayı başardılar. Araştırma ekip lideri Jianyu Huan'un söylediğine göre, bataryanın anotu bir insan saçının kalınlığında. Bir bataryayı bu şekilde inşaa etmek, pilin nasıl çalıştığı konusunda ve endüstride ne şekilde kullanılabileceği konusunda üreticilere birçok ipucu veriyor.
Huang'ın bulduğu bir ayrı şey de bataryanın şarj olurken oksitli nanokablo ucunun uzunluğunun neredeyse iki katı kadar uzaması. Bu yüzden de Huang, mühendislerin bataryaları tasarlarken bu detayı kesinlikle atlamaması gerektiğine dikkat çekiyor.

3D bataryaya yaklaştılar!

3D bataryaya yaklaştılar!
Piller daha uzun süre çalışabilecek...

İkinci buluş ise Rice Üniversitesi'nden, buradaki araştırmacılar ise 3D bataryalar oluşturmaya bir adım daha yaklaştılar. Araştırmacıların oluşturduğu 3D mikrobataryalar, normal bataryalardan farklı olarak daha hızlı şarj oluyor ve daha çok güç saklıyor.

Rice Üniversitesi araştırmacıları, nanokabloları güvenilir bir şekilde kaplamanın bir yolunu buldular ve bu şekilde kaplanan kablolar karşı tarafta bulunan elektrotlara bir yalıtkan gibi davranıp iyonların geçmesine olanak sağlıyor. Araştırma ekibinden Pulickel Ajayan şunları söylüyor; "Bir bataryada, kalın bir bariyerin ayırdığı iki elektrot vardır. Zor olan şey bu ikiliyi birbirine daha çok yaklaştırmak böylece etklinliği daha da çok arttırmak."

Araştırma ekibi bir yıldan fazla bir süredir nanokabloların kaplanmasını mükemmelleştirmek için uğraşıyordu.

Okuyucu Yorumları