PhysX nedir, ne işe yarar?

PhysX desteği olmayan bir kartla oynadığınız oyunlar, artık yarım oyun mu sayılıyor? Araştırdık...

PhysX nedir, ne işe yarar?

Günümüz oyunculuğu artık gerçeğe yakın grafik kalitesi sunuyor, orası aşikar. Fakat halen birçok oyuncunun şikayet ettiği ya da oyunları gerçekten "oyunluktan" çıkartamayan bir sorun var: Fizik modellemeleri... Oyunlarda bulunan karakterlerin tıpkı bir insan gibi hareket etmesinden, dışarıdan gelen etkilere ne şekilde tepki vereceğine kadar detaya inen fiziksel özellikler, artık en çok dikkat çeken hususlar arasında yer alıyor.

Özellikle son birkaç yıldır üretilen yeni fizik motorları ile insan vücudunun tepkilerini çok daha farklı bir şekilde oyunlara aktaran yapımcılar, karşımıza daha önce görmediğimiz kadar gerçekçi modellemeler ve çevre detayları ile çıkıyorlar. Pek tabii fizik denildiği zaman akla sadece insansı modelleme değil, tüm çevre detayları gelmeli ki iş çoktan bu noktaya geldi. Evet, belki bu teknoloji üretildi ama peki son kullanıcı fizik detayları bu kadar gelişmiş bir yapımı, binlerce lira vermeden ne şekilde kullanabilecek?

CPU ve GPU arasındaki en önemli bağ

CPU ve GPU arasındaki en önemli bağ
PhsyX sayesinde oyunlar daha detaylı ve gerçekçi

Aslında cevap çok basit: PshyX desteğine sahip bir Nvidia ekran kartı ile. Uzun süredir kulaklarımıza çalınan PhsyX, temelde gerçek zamanlı fiziksek tepkimeleri bize ileten bir sistem. İlk defa 2004 yılında Ageia tarafından tasarlanan program, 2008 yılında Nvidia'nın firmayı satın alması sonucu bambaşka bir hayata merhaba dedi. Sistem, PhysX PPU ve de CUDA tabanlı GeForce GPU'lar tarafından rahatlıkla kullanıldıktan sonra günümüzdeki hali almış durumda ve her geçen gün giderek gelişiyor. Birazcık daha detaya girmek gerekirse, uzunca bir süre bilgisayarlar için üretilen oyunlardaki fizik hesaplamaları düzenli olarak CPU tarafından yapılırdı zira hem CPU'lar GPU'lara göre daha güçlüydü, hem de GPU'ların böyle bir desteği bulunmuyordu. İşte PhysX tam da bu zor anda karşımıza çıktı ve CPU üzerindeki yükün GPU'ya nakledilebilmesine olanak tanıdı. Bunun haricinde PhysX, aslında olmayan fiziksel alanları sanal ortamda yaratan ve o an için gerekli fiziksel koşulları da üreten bir programdır.

Şimdi gelin tüm bu işlemleri yapmamıza olanak tanıyan PhsyX desteğine sahip Nvidia ekran kartlarını, son zamanların fırtınalar estiren oyunu Borderlands 2 üzerindeki etkilerine bir bakalım. Borderlands 2, gerçekten kaliteli 3D animasyonlara sahip FPS türünde bir oyun olduğu gibi, kullanılan grafik teknolojisi de harikulade. Gearbox tarafından üretilen yapımın sahip olduğu olağan dışı oynanış ise tam da PhsyX'i açıklamak için yaratılmış... Oyuna şöyle bir baktığımızda, karşımızda "Cel-shade" grafik motorunun kullanıldığı, hızlı bir yapım görüyoruz. Oyunda bulunan dört farklı karakterden bir tanesini seçmek suretiyle içerisine daldığımız dünyada inanılmaz farklı sayıda silah bizleri bekliyor. Oyun içerisinde bulunan seviye atlama sistemi sayesindeyse her karakterin kendisine ait olan yetenek ağacı ile birbirinden farklı oyun stilleri yaratmamız işten bile değil.

Borderlands 2 PhsyX desteği ile bir başka

Borderlands 2 PhsyX desteği ile bir başka
Animasyonlar ve efektler bambaşka bir boyutta

Nvidia PhysX ise hali hazırda bulunan teknolojiyi olabildiğince daha kaliteli bir seviyeye yükseltiyor. Özellikle PhysX teknolojisine sahip bir PC üzerinden Borderlands 2 oynuyorsanız, oyunun ne kadar da farklı olduğunu rahatça görebilirsiniz. Kullanılan "cel-shade" grafiklerin bile PhysX kullanmayan bir sistemden ne derece farklı olduğunu oyun açıldığı anda fark edebiliyoruz. Bu duruma etki eden faktörlerin en başında, PhysX'in Borderlands 2 üzerinde üç katmanlı bir şekilde çalışması yer alıyor. Nvidia'nın, ekran kartı hızını arttırmaya çalıştırmaktansa, CPU üzerindeki işlemleri kendi başına hesaplayıp, yeni bir kopya yaratması en bilinen çalışma prensibini oluşturuyor. Bunun haricinde PhysX çok iyi biliyor ki en iyi grafik kalitesini kendisinden yeterli bir grafik kartı üzerinden çözmek suretiyle elde edebiliriz. İşte bu sayede yaptığı işlemler esnasında orta seviye bir ekran kartı ile harikalar yaratabiliyor. Özellikle Borderlands 2 oynarken fark gerçekten muazzam seviyelerde seyrediyor zira PhysX kullanmadan yapılan testlerde dümdüz bir oyun ile karşılaşırken, PhysX'in açık olduğu testlerde, tüm çevre detaylarının ve animasyon zenginliğinin sonuna kadar kullanıldığı resmen iki farklı oyun ile karşılaşıyoruz.

Peki, bu büyük farkı yaşamamak isteyen PC kullanıcıları, ne tarz ekran kartları tercih etmelidirler ve böyle bir görüntü keyfi kabaca ne kadara mal olabilir? Merak etmeyin, bu konuda size bir fikir vermesi için, 50'den fazla teste soktuğumuz Nvidia ekran kartları arasından en önemli üç modeli sizlerle paylaştık.

Üst uç ekran kartı: Asus GTX 680 DCII Top

Üst uç ekran kartı: Asus GTX 680 DCII Top
Şimdilik lider o

Bu ekran kartı an itibariyle GeForce serisi içerisinde tek GPU'ya sahip ekran kartları içerisindeki en hızlı model. Normalde yüksek seviyede ve hızlı bir şekilde çalışan grafik çipleri, Asus'un bu modelinde üçe bölünmüş durumda. Pek tabii böyle bir sisteme destek için en kuvvetlisinden "DirectCU II" soğutucu da beraberinde gelmiş. Daha çok detaya bakacak olursak Nvidia Geforce GTX 680'nin 1536 shader'e sahip olan GK 110 GPU kullandığını görüyoruz. 256 bit bellek ara yüzüne sahip olan kart, 2GB'lık GDDR5 RAM'i de üzerinde bulunduruyor. Son olarak kartın referans hızı olan 1006MHz'ye göre 1137 MHz'ye çıkarılmış olan overclock sayesinde gücüne güç katmış durumda. Yaptığımız testlerde Asus GTX 680 açık ara birinci konumunda. Sahip olduğu inanılmaz grafik kalitesi ve bu kaliteye oranla yaptığı düşük enerji tüketimi ve de harika soğutma sistemi, birincilik koltuğuna oturmasındaki en büyük sebepler arasında yer alıyor.


Fiyatı: 1.256 TL

Üst seviye: Gigabyte GeForce GTX 670 OC

Üst seviye: Gigabyte GeForce GTX 670 OC
Daha az paraya, üst seviye kalite isteyenlere

Ekran kartlarını tanımlarken, başta hangi nesle ait olduğunu öğrenmek için en soldaki rakama bakıyor, sonra da nesil içerisindeki gücünü görmek için soldan ikinci rakama bakıyoruz. GTX 670 modeli ise, PhysX desteğini ayağımıza kadar getiren, orta üst seviye bir ekran kartı. Ortalama test puanı olarak 80.6 gibi yeterli bir sonuç elde eden kart, özellikle 1344 shader sahip GK 104 GPU'su ile dikkat çekiyor. 2GB'lık GDDR5 RAM'i ve 256 bit'lik ara yüzü ile de performans isteyen kullanıcılara hitap ettiğini belirten kart, 915 MHz'lik saat hızına sahip. Kullanıcı tarafından bu hızın 980 MHz'ye kadar çıkartılabiliyor olmasıysa onun bir diğer artısı. Yapılan testlerde bulunan ve bizler için büyük önem taşıyan soğutma gücü ile de kendisini kanıtlayan kart, aynı zamanda sessiz çalışmasıyla da beğeni topladı.

Fiyatı: 960 TL

Orta seviye: Palit GeForce GTX 660 OC

Orta seviye: Palit GeForce GTX 660 OC
Fiyatı ucuz ama kendisi kesinlikle değil

OC yani Overclocked modelleri ekran kartları için günümüzde bir vazgeçilmez. Eskiden daha çok profesyoneller tarafından yapılan bu hız aşırtma sistemi, günümüzdeki birçok yonga üreticisinin ekran kartlarında önceden yapılmış olarak karşımıza çıkıyor. Artık giderek önem kazanan bu durum için Nvidia da hız aşırtmaya müsait kartlar üretiyor ki GTX 660 gibi bir kartta bile artık bu işlemi yapmak mümkün. Orta seviye oyuncular için tasarlanmış olan kart, testlerimizde birçok oyunu 1,920 X 1,080 çözünürlükte rahatlıkla oynamamıza olanak tanıdı. Üst modelleriyle kıyasladığımızda teknik özellik bakımında bir miktar geride kalan kart, 960 shader'a sahip GK106 GPU kullanıyor. 192 bitlik bellek ara yüzü ile 2GB GDDR5 RAM'e sahip olmasıysa en büyük artıları arasında yer alıyor.

Fiyatı: 610 TL

Okuyucu Yorumları