Philips 65PFL9708 Ultra HD, IFA'daki en büyük televizyon olmasa da 7.000 dolarlık fiyatıyla rakipleri karşında daha uygun bir fiyata sahip. Dört tane 32 inç'lik ekran büyüklüğündeki Philips 65PFL9708, Panasonic'in IFA'da görücüye çıkardığı 65 inç'lik TX-L65WT600'ü yaklaşık 10.000 dolarlık TV'sinden gerçekten de daha ucuz.
Philips standında hazırladığı düzenekle 65PFL9708 ve rakiplerinin "upscaling" teknolojisini karşılaştırıyordu. Her ekran önündeki büyüteç, Full HD ekranlardaki pikselleri rahatça görmenizi sağlıyordu - ancak 4K'da çok yakından baktığınızda bile pikselleri görmeniz olukça zordu.
Resim işleme
Philips'in büyüleyici Ambilight ışıklarının yanında TV, tüm resim işleme işini kontrol eden Ultra Pixel HD Engine'e sahip. Bu, Ultra Resolution adı verilen teknolojinin en güçlü yeni öğelerinden bir tanesi.
Teknoloji, Full HD pikseli alarak onu aynı renkte dört piksele ayırıyor, ardından yoğunluğu bir miktar değiştirerek ince farklar oluşturuyor. Böylece "upscaling"e göre daha yüksek bir resim kalitesi elde ediliyor.
Bizce bu gayet etkileyici bir yenilik. Televizyona çok yakından baktığınızda bile çözünürlüğün yeterli olduğuna ikna oluyorsunuz.
HD Upscaling; neden Pasif 3D?
HD Upscaling
65PFL9708'i satın alıp evinize yerleştirdiğinizde izleyeceğiniz yayınların çoğu 4K olmayacak, bu nedenle iyi bir upscaling son derece önemli. Philips TV'leri üreten TP Vision'ın Ürün Planlama Direktörü Danny Tack, şunları söylüyor: "Upscaling ile sağlanan görüntüyü geliştirmek için hep çalıştım. Bunu çok fazla yaptığınızda yapay bir görüntü ortaya çıkabiliyor. Ancak şimdi çözünürlüğümüz ve işlem gücümüz çok daha yüksek, dolayısıyla işimiz çok daha kolay. Avrupa'daki birçok evde Full HD izlendiğini temel alarak çalışıyoruz."
Tanıtımda 4K'den Ultra Resolution'a upscaling'in gösterildiği videolar oldukça etkileyiciydi. Ultra Resolution'ı etkinleştirdiğimizde gamma oranının artması ve resimlerin daha canlı hale gelmesi de dikkatimizi çekti.
Pasif 3D teknolojisi
65PFL9708, parlaklığı ortam ışığına göre ayarlayan bir sensörle geliyor. Tack, TV'nin siyah renkleri ortama göre optimize ettiğini, bunun yanında yeni bir özellik olarak arka aydınlatmayı da otomatik olarak ayarladıklarını söylüyor.
Ancak 65PFL9708, Philips'in en üst TV'lerindeki Micro Dimming Premium'u değil Micro Dimming Pro'yu kullanıyor. Tack, ortam aydınlatmasına göre hareket eden Micro Dimming Pro'nun kusursuz resim kalitesi ile güç tüketim arasında mükemmel bir denge kurduğunu iddia ediyor.
Peki Philips sadece 100Hz'lik 65PFL9708'de neden pasif 3D panel kullanıyor? Tack bunun sebebini "bulunabilirlik" olarak açıklıyor ve ekliyor: "ancak uç nokta TV'lerimizin çoğunda pasif 3D kullanmamamızın ana nedeni, çözünürlük kaybı. Pasif 3D teknolojisinde bizce hiçbir sorun yok, ancak Full HD'de çok fazla çözünürlük kaybı yaşıyorsunuz. 4K çözünürlüğü ile bu sorun çözülüyor - bu harika bir birleşim."
65PFL9708, HDMI 2.0 girişleriyle gelmese de Tack, önümüzdeki birkaç haftada hazırlayacakları yükseltme kitleriyle HDMI 2.0 kaynaklarını destekleyeceklerini söylüyor. Böylece TV'nize küçük bir kutu bağlayarak HDMI 2.0 desteğine kavuşmanız mümkün olacak.
Bulut uygulamaları ve ilk kararımız
Bulut uygulamaları
Philips, IFA'da mevcut Smart TV platformuna yönelik yeni Cloud TV uygulamasını da tanıttı. Bizim gördüğümüz uygulama, BBC World ve BBC Entertainment'ın yanı sıra bazı Alman kanallarından akış yapabiliyor, altı farklı ortaktan 600 IPTV yayınına erişim sağlayabiliyordu.
Cloud Explorer uygulaması ise Dropbox'taki medyalarınıza erişmenize izin veriyor (Philips TV hesabınız yoluyla). Dropbox'ta yeni hesapların varsayılan boyutu 2GB, ancak hesabınızı Philips TV ile eşleştirdiğinizde 2GB daha yer kazanıyorsunuz. Her iki uygulamanın da Philips'in 2012 ve 2013'teki TV'leri için yayınlanmasını bekleyebilirsiniz.
Philips MyRemote uygulamasına gelecek güncelleme ise TV programlarına göz atmanıza ve USB'ye kayıt yapmanıza izin verecek.
İlk kararımız
İlk nesil, müthiş bir Ultra HD ile karşı karşıyayız. TV'nin resim kalitesi bizi büyülemeyi başardı, fiyatı ise böyle bir TV için bizce inanılmaz.