Phenom II X6: 6 çekirdekli Intel'e yeni rakip

Phenom II X6: 6 çekirdekli ilk AMD raflardaki yerini alıyor. Test sonuçları ve detaylar burada...

6 çekirdekli ilk AMD testte!

Intel'in son zamanlarda gerçekleştirdiği 6 çekirdekli işlemci atağının ardından, AMD de masaüstü segmentinde oldukça iddialı ürünler sunmaya devam ediyor. Chip Online ekibi olarak AMD Phenom II X6 1090T işlemciye sahip ilk masaüstünü test ettik.

Günümüz oyun bilgisayarları için artık en az 4 çekirdekli işlemci zorunlu hale gelirken, dört çekirdekli işlemciler de bilgisayar pazarına ağırlığını koymuş durumda. İşlemciler arasındaki fiyat farkını ise çoğunlukla önbellek boyutu ve saat hızları belirliyor. 4 çekirdeklilerin ardından işlemci pazarının liderleri Intel ve AMD, 2 çekirdek daha ekleyerek yeni bir çağı başlattı ve Intel, Core i7 980X ile, AMD ise yeni Phenom II X6 modeliyle göz kamaştırmaya devam ediyor.

Peki AMD ne tür modellerle pazara giriş yapacak? Yeni modellerin performansı nasıl olacak? Intel ile devam eden işlemci yarışında AMD hangi pozisyona gelecek? Tüm bu soruların yanıtlarını ve AMD'nin yeni işlemcisinin detaylı incelemesini makalemizde bulabilirsiniz.

Detaylarıyla altı çekirdekli AMD

Detaylarıyla altı çekirdekli AMD
Phenom II X6

Intel'in 6 çekirdeklileri duyurmasının ardından en büyük rakibi AMD'den de olabildiğince hızlı bir karşı atak bekleniyordu. Ve çok geçmeden tüm kullanıcı seviyelerine farklı fiyat aralıklarında hitap edecek yeni altı çekirdekli modeller kullanıcılara sunuldu.

İşlemci tarihine bakıldığında çoğu zaman en büyük gelişmelerde imzası bulunan Intel, 6 çekirdek konusunda da bu geleneğini sürdürdü ve takipçi rolünü yine AMD'ye bıraktı. Core i7 980X raflardaki yerini çoktan aldı ve bir süredir en gözde işlemci olma özelliğine sahip. Şayet en güçlüsüne sahip olmak istiyor ve en üst performansa ihtiyaç duyuyorsanız bu model sizin için kesinlikle doğru bir çözüm olacaktır. Fakat sanıyoruz ki hiçkimse 1350 doları yalnızca işlemci için harcamaz.

İşte bu noktada AMD oyuna dahil oluyor. Her ne kadar AMD işlemciler Intel'in performansına nadiren ulaşabilseler de fiyat & performans açısından fazlasıyla ikna edici oldukları kesin. Bu gelenek 6 çekirdeklilerle de devam ediyor. Intel'in şu an için piyasada yalnızca bir tane 6 çekirdekli modeli bulunuyor. Fakat bu seride üretilecek olan diğer altı çekirdekli Intel'ler de muhtemelen AMD'nin yeni Phenom II X6 serisinden oldukça pahalı olacak.

AMD'nin yeni modelleri

AMD'nin yeni modelleri
Turbo Modu ve daha fazlası yeni X6'da!

AMD şu an için X6 serisinde 5 yeni işlemci üretmeyi planlıyor. Bu işlemcilerden en üst model ise test bilgisayarımızda kullandığımız Phenom II X6 1090T.

Bu Thuban işlemcisi soket AM3 anakartlar için tasarlandı ve 3,2 Ghz hızında. Ayrıca 6x512 KByte L2, 6 MByte L3 önbelleğe sahip ve maksimum güç ise 125 watt (TDP: Thermal Design Power / Isıl Tasarım Enerjisi) olarak belirlenmiş. Diğer dört model ise şu şekilde sıralanıyor: Phenom II X6 1075T, Phenom II X6 1055T (125W), Phenom II X6 1055T (95W) ve Phenom II X6 1035T. Modellere ait teknik detayları aşağıdaki tablomuzdan görebilirsiniz.

Turbo çekirdek modu
Tabloda görüldüğü gibi tüm modellerde turbo modu bulunuyor. Bu mod için Intel'in Core iX serisi dizüstü işlemcilerinde kullandığı modun bir benzeri denebilir. Temel olarak şu şekilde özetleyebiliriz: Bir uygulama tüm çekirdekleri kullanamadığında her çekirdek otomatik olarak tek başına overclock ediliyor. Kullanılmayan çekirdeklerin ise hızları düşürülüyor veya devre dışı bırakılıyor. Böylece işlemci hızı yükselirken sıcaklık sınırı aşılmamış oluyor.

Örneğin bir oyun yalnızca iki çekirdek kullanabiliyorsa Phenom II X6 1075T, kullanılan bu iki işlemciyi 3,0 Ghz'den 3,5 Ghz hıza yükseltiyor. Diğer çekirdekler ise sıcaklık sınırının aşılmaması için pasif konuma getiriliyor. Turbo çekirdek modu her modele 500 Mhz ek hız sağlıyorken, en üst modelde taban hız zaten yüksek olduğu için 400 Mhz'lik bir ek hız belirlenmiş.

Phenom II X6 (THUBAN) Teknik Detaylar
Model 1035T 1055T (95W) 1055T (125W) 1075T 1090T
Çekirdek 6 6 6 6 6
Hız 2,6 GHz 2,8 GHz 2,8 GHz 3,0 GHz 3,2 GHz
Turbo Modu 3,1 GHz 3,3 GHz 3,3 GHz 3,5 GHz 3,6 GHz
L2 Önbellek 6x 512 KB 6x 512 KB 6x 512 KB 6x 512 KB 6x 512 KB
L3 Önbellek 6 MB 6 MB 6 MB 6 MB 6 MB
TDP 95 W 95 W 125 W 125 W 125 W

Thuban ama 4 çekirdek: Phenom II X4 960T

Thuban ama 4 çekirdek: Phenom II X4 960T
AMD'nin reçetesi: Phenom II X6 + 890FX + Radeon HD 5870.

AMD'nin altı bağımsız çekirdekli işlemciye sahip beş modeli bu ay içerisinde raflarda yerini almış olacak. Thuban tabanlı altıncı model ise "Zosma" ismiyle bilinmesine rağmen Phenom II X4 960T model ismiyle adlandırılıyor.

Bu işlemcide aktif 4 çekirdek bulunuyor ve önbellek miktarı da buna göre düşürülmüş. AMD, Zosma ile üretimi hatalı (ör: arızalı çekirdekler) fakat kullanılabilir olan işlemcileri kullanıcılara sunuyor. İddialara göre 960T modelinde bu şekilde pasif hale getirilmiş ve temel arızası olmayan çekirdekleri yeniden aktif etmek mümkün olacak. Tabiki bu işlem için AMD 8 yongaya sahip ve board partner desteği olan bir anakart gerekiyor.

Sonuç
Intel'in fiyatları binlerce doları bulurken, AMD'nin bu seride en üst modeli yaklaşık 400 dolar civarı. Bu da AMD'nin iyi bir çıkış yapacağının işareti olabilir. Fakat şunu önceden belirtmek gerek: Hyperthreading desteği olmadığı için ve bu nedenle maksimum 6 birim paralel olarak çalışabildiği için AMD'nin yeni nesil üst sınıf işlemcileri tabi ki Nehalem Core i7'nin üst sınıf işlemcilerinin tam karşılığı değil. Bunun yerine Thuban serisi için Intel'in Lynnfield serisi benzeri diyebiliriz (Core i5/ Core i7). Günümüzde çok az sayıda uygulamanın 6 çekirdeğin tamamını etkili kullanabildiği de göz ardı edilmemeli.

Sonuç olarak Intel ve AMD arasındaki devam eden mücadelede pek bir değişiklik yok. Intel en iyi performans tacını taşımaya devam ederken, AMD ise fiyat & performans konusunda liderliğini sürdürüyor.

AMD'nin 6 çekirdeklisiyle uygulama testi

AMD'nin 6 çekirdeklisiyle uygulama testi
Testimizde kullandığımız Thermaltake Soprano

2000 dolarlık bilgisayarımız iyi bir performans sözü veriyor. Altı çekirdekli bir işlemci, Radeon HD 5870 grafik kartı ve diğer üst sınıf parçalar bilgisayarımızın temelini oluşturmakta. Böylece işlemcinin ne derece bir performans sunacağını en iyi şekilde görebileceğiz.

Kasa olarak içinde 700 watt'lık BeQuiet! güç kaynağı bulunan bir Thermaltake Soprano DX modeli seçtik. Anakart olarak ise AMD 890GX yongasını ve USB 3.0 desteğini içinde barındıran Asus M4A89GTD-PRO/USB3 modeli belirlendi. Bilgisayarımızın kalbinde AMD'nin yeni altı çekirdekli lüks sınıfından Phenom II X6 1090T bulunuyor. 4 GB Kingston DDR3 bellek (2 x 2 GB Dual Channel), 1,5 TB hard disk, DVD yazıcı, Blu-Ray combo sürücü ve Vapor-X soğutmaya sahip bir Sapphire Radeon HD 5870 bu oyun canavarımızın omurgasını oluşturuyor. Ayrıca kart okuyucu ve TV kartı da belirtmemiz gereken ek donanımlar arasında. İşletim sistemimiz ise Windows 7 Home Premium 64 Bit.

Diğer yandan bilgisayarımız bir kullanıcının istediği tüm bağlantılara sahip. 8 adet USB portu (iki tanesi USB 3.0), bir FireWire ve iki adet eSATA harici cihazları bağlamak için yeterince imkan sunuyor. Anakartın dahili (onboard) grafik yongası ise ATI Radeon HD 4290 ve giriş sınıfı bir yonga olmasına rağmen üzerinde VGA, DVI ve HDMI çıkışları mevcut. Fakat biz iki DVI portuna, bir HDMI ve bir DisplayPort konektörüne sahip Radeon HD 5870 kullanacağız. Hoparlörler veya ses sistemleri ise hem SP/DIF hem de sıradan jaklarla bağlanabiliyor.

Performans canavarı AMD

Performans canavarı AMD
Amd Overdrive: Tüm CPU ayarları bir arada.

Güçlü donanımlardan oluşan bilgisayarımız test parkurunda görevini layıkıyla yerine getirdi ve 3DMark Vantage benchmark testi sonucunda oldukça iyi bir değer olan 16.564 performans puanı almayı başardı.

Şu şekilde bir karşılaştırma yapabiliriz: Yaklaşık 1500 dolar daha pahalı olan Core i7 975 XE işlemcili, 12 GB DDR3 belleğe ve SLI modunda iki Geforce GTX 295 ekran kartına sahip bir Fujitsu masaüstü 30.961 puana ulaşıyor. Fakat 3DMark 06 ile yapılan testlerde puanlar neredeyse aynı: Fujitsu 19.170 puana ulaşırken bilgisayarımız 19.512 puan aldı. PCMark Vantage ile yapılan testler sonucunda da çarpıcı bir farka rastlamadık. Phenom II X6 bilgisayarımız 8.033 puana, Core i7 bilgisayarımız ise 8.832 puana ulaştı.

Tüm bu sonuçlar AMD'nin yeni platformunun ve işlemcilerinin masaüstü uygulamalarında ve karmaşık multitasking işlemlerinde iyi bir performans ortaya koyduğunu gösteriyor. Fakat Unigine Heaven DirectX 11 benchmark testinde ise sonuçlar biraz daha çelişkili. DirectX 9, DirectX 10 ve OpenGL modunda saniyedeki kare sayısı (FPS) 60 civarı olurken, DirectX 11'de 42,1 FPS'e gerilemesi bizi biraz hayal kırıklığına uğrattı.

Buna rağmen ancak pratikte gücün farkına varabiliyorsunuz: En yüksek detaylarla ve iki kat Anti-Aliasing ile 1.280 x 720 (HD Ready) çözünürlükte oynadığımız Crysis demo oyununda, CPU benchmark'ı ortalama 44,3 FPS, GPU benchmark'ı ise 49,3 FPS'e ulaştı. Yine Call of Juarez demo benchmark modunda ise en üst detaylarla, iki kat Anti-Aliasing ve 1.920 x 1.080 (Full HD) çözünürlükte ortalama olarak 69,6 FPS'i gördük.

Makul güç tüketimi & ısınma

Makul güç tüketimi & ısınma
FurMark ile maksimum 90 dereceye ulaştı.

İşlemci ve bilgisayarın gücü oldukça tutarlı ve 700 wattlık güç kaynağı üst limitleri zorlayacak kadar enerji tüketimi yapmıyor.

Windows masaüstünde herhangi bir işlem olmadan bilgisayar yaklaşık 142 watt enerji tüketiyor. Fakat bir benchmark testi veya oyun başlatıldığında ise bu değer 276 watt civarına yükseliyor. Çok ağır işlemler altında gördüğümüz en yüksek değer ise 386.3 watt olurken, böyle bir sistem için oldukça normal bir seviye olduğunu belirtmemiz gerek.

FurMark 1.8.2 kararlılık testinde sistemimiz sistem çok aşırı ısınmadı. Bununla birlikte ekran kartında sadece bir defa 91 dereceyi gördük. O esnada ise FurMark "Xtreme Burning Mode" ile çalışıyordu. Tabiki çok uzun süre oyun oynuyorsanız bu değer sizin için biraz tehlikeli olabilir. Fakat ek bir fan ile bunun üstesinden gelmek mümkün.

Test Bilgisayarımıza Ait Teknik Detaylar
İşlemci AMD Phenom II X6 1090T (3,2 GHz)
Anakart & Yonga Asus M4A89GTD-PRO/USB3 (AMD 890GX)
RAM 4 GB DDR3 (2x 2 GB)
Ekran Kartı Sapphire Radeon HD 5870 Vapor-X (1.024 MB GDDR5)
Ses Onboard
Sabit Disk 1,5 TB (7.200 RPM)
Optik Sürücüler Blu-Ray Combo, DVD yazıcı
LAN GBit LAN
Bağlantı Portları 8x USB 2.0, 1x FireWire, 2x eSATA
Video Portları 3x DVI, 2x HDMI, 1x DisplayPort, 1x VGA
TEST SONUÇLARI ****************************
Güç Tüketimi (Normal/Oyun/Maks.) 141,8 / 276,2 / 386,3 W
PCMark Vantage 8.033 Puan
3DMark 06 19.512 Puan
3DMark Vantage 16.564 Puan
Cinebench R10 (1x) 3.967 Puan
Cinebench R10 (6x) 18.304 Puan
CineBench R11.5 (OpenGL / CPU) 59,6 FPS / 5,68 Puan
FurMark 1.8.2 91 derece (Kararlı)
Heaven Unigine 2.0 (DX9 / DX10) 89,6 FPS / 83,3 FPS
Heaven Unigine 2.0 (DX11 / OpenGL) 42,1 FPS / 59,9 FPS
Resident Evil V 125,0 FPS
Crysis (CPU / GPU) 49,3 FPS / 44,3 FPS
Call of Juarez (DX10) 69,6 FPS
Stalker: Clear Sky (Gündüz / Gece) 58,0 FPS / 70,0 FPS
Okuyucu Yorumları