Peynir sevmeyenlere bile peyniri sevdirecek araştırma

Peynir yemeyi sevmiyor musunuz? Bu yeni araştırmanın sonuçlarını gördüğünüzde, peynir hakkındaki görüşlerinizi bir kez daha gözden geçirmek isteyeceksiniz.

Peynir sevmeyenlere bile peyniri sevdirecek araştırma

Yeni bir çalışma, peynir yemeyi sevenlere yeni bir müjde veriyor. Bu çalışmaya göre, daha fazla peynir yemek yaşlanma biçiminizi iyileştirebilir. Yani, diyetinize daha fazla peynir eklemek zihinsel sağlığınızı iyileştiren bir faktör olabilir ve bu da sağlıklı yaşlanmayı etkileyebilir.

Şangay Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, bu sonuca ulaşmak için 2,3 milyon Avrupalının halka açık DNA verilerini incelediler. Peynir, zihinsel sağlığın ve sağlıklı yaşlanmanın iyileştirilmesinde ana faktör değildi, ancak çalışmanın şaşırtıcı sonuçlarından biriydi.

New Atlas tarafından bildirildiği üzere, Nature Human Behavior dergisinde yayınlanan çalışma, sağlıklı yaşlanmayı da etkileyecek sosyoekonomik faktörlerden bağımsız olarak zihinsel sağlığın daha uzun, daha sağlıklı yaşamanın en önemli yönü olabileceğini buldu.

Mendel rastgeleleştirmesi

Araştırmacılar genetik çeşitliliğe sahip 2,3 milyon Avrupalıyı kapsayan sekiz veri setini analiz etti. “Mendel rastgeleleştirmesi” adı verilen bir DNA analiz tekniğini kullanarak neden sonuç ilişkilerini incelediler. Zihinsel sağlığın sağlıklı yaşlanma için önemli bir faktör olduğunu bu şekilde keşfettiler.

Araştırmacılar zihinsel sağlığı genetik olarak bağımsız yaşlanma fenotipi (yaşlanma-GIP) ile ilişkili olarak incelediler. Özel olarak, genetik olarak bağımsız yaşlanma fenotipinin (yaşlanma-GIP) beş ortak özelliği olan dayanıklılık, kişisel sağlık değerlendirmesi, sağlık süresi, ebeveyn ömrü ve uzun ömür kategorilerini incelediler.

Daha iyi zihinsel sağlığa sahip kişiler, yaşlanmaya ilişkin GIP özelliklerinde daha iyi puanlar aldı. Ayrıca araştırmacılar, sosyoekonomik faktörlerin sağlık ve yaşlanma açısından önemli olmasına rağmen birinin ne kadar zengin ya da fakir olduğunun önemli olmadığını buldu. Ancak daha yüksek ücretler, daha iyi eğitim ve meslek memnuniyeti gibi faktörler ruh sağlığını etkiliyordu.

Araştırmacılar refahı ve yaşlanmayı (GIP) olumsuz yönde etkileyebilecek 106 faktörden 33’ünü belirledi.

Liste, sağlıklı yaşlanma puanını önemli ölçüde azaltabilecek davranışları, yaşam tarzı seçimlerini ve tıbbi durumları içeriyor. Televizyon izleme, sigara içme ve ilaç kullanımı puanı etkileyecek faktörler arasında yer alıyor. Kalp yetmezliği, DEHB, felç ve diğer kalp sorunları gibi hastalıklar da sağlıklı yaşlanma puanını düşürüyor.

Peynir de bu noktada devreye giriyor

Araştırmacılar, peynirin beş temel yaşam tarzı aracısından biri olduğunu ve sağlıklı yaşlanma faktörleri olan zihinsel refah üzerinde %3,67’lik olumlu bir etkiye sahip olduğunu buldu. Meyve tüketimi de %1,96 gibi daha düşük bir etkiye sahip olmasına rağmen faydalı gözüküyor.

Çalışma sonuçları doğruysa, peyniri sevmiyorsanız bile tekrar denemeyi düşünebilirsiniz. Elbette bu çalışma olmasa bile düzenli bir şekilde peynir ve meyve tüketimi, sağlıklı bir yaşam için önerilen besinler arasında yer alıyor.

Bu sonuçlar heyecan verici olsa da, peynir tek başına daha iyi bir zihinsel sağlığa ve daha sağlıklı yaşlanmaya yol açmayacaktır. Peyniri daha fazla meyveyle birleştirmek ve TV izleme süresini ve sigara içmeyi azaltmak (ve düzenli spor yapmak) gibi daha sağlıklı alışkanlıklar edinmek daha da iyi olacaktır.

Araştırmanın sonuçları, zihinsel refahı ve sağlıklı yaşlanmayı iyileştirmeyi amaçlayan gelecekteki sağlık politikalarını etkileyebilir. Ancak her türlü yeni araştırmada olduğu gibi, bulguların doğrulanması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacaktır.