Domuz gribi, A tipi influenza virüsü olarak bilinen H1N1 virüsünün sebep olduğu ani başlangıçlı solunum yolu hastalığıdır. Domuz gribi olarak adlandırılmasının sebebi ise domuzlarda grip hastalığına neden olan virüsler ile büyük benzerlik göstermesidir.
MayoClinic domuz gribiyle ilgili şu bilgileri paylaşıyor: 2009 baharında, bilim insanları H1N1 olarak bilinen belirli bir grip virüsü türünü tanıdılar. Bu virüs, insanlarda hastalığa neden olan domuz, kuş ve insanlardan gelen virüslerin bir kombinasyonudur. 2009-10 grip sezonunda H1N1, insanlarda yaygın olarak domuz gribi olarak adlandırılan solunum yolu enfeksiyonuna neden oldu. Dünya çapında pek çok insan hastalandığı için 2009 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) H1N1 gribini bir salgın ilan etti. Ağustos 2010'da DSÖ , salgının bittiğini ilan etti. Pandemi sona erdikten sonra H1N1 grip virüsü mevsimsel gribe neden olan suşlardan biri haline geldi"
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Şenol Polat ise domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü hakkında merak edilen soruları şöyle yanıtlıyor.
Domuz gribi belirtileri nelerdir?
Domuz gribi hastalığı belirtileri mevsimsel grip ile hemen hemen aynıdır. Kişiye göre değişmekle beraber ateş, boğaz ağrısı, öksürük, vücut ağrıları, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk en sık görülen yakınmalardır. Bazı kişilerde kusma ve ishal de görülebilmektedir.
Domuz gribi neden oluyor?
Domuz gribi virüsü, mevsimsel influenza virüsleri gibi damlacık ve temas yoluyla başka kişilere bulaşmaktadır. Hasta bireyin; öksürme, hapşırma sırasında havaya saçılan virüs içeren damlacıklar ile ortamda bulunan sağlıklı bireyin damlacıkları solumasıyla bulaşmaktadır. Bazı durumlarda ise virüslerin bulaştığı nesnelere dokunan kişilerin daha sonra ellerini ağız veya burunlarına dokundurmaları sonucunda bulaşmaktadır.
Korunmak için ne yapılmalı?
H1N1 virüsünün bulaşmasını önlemek için insanlar öksürürken veya hapşırırken burun ve ağzını kağıt mendille kapatmalıdır. Sık sık el yıkanması ellere bulaşacak virüslerin arındırılmasını sağlar. El temizliği için alkol bazlı el antiseptikleri kullanılabilir. Eller ile göz, burun ve ağıza dokunulmamalıdır. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Kişi influenza komplikasyonları açısından yüksek risk taşıyorsa bir sağlık kurumuna başvurmalıdır. Hasta kişiler antiviral ilaç kullanılması konusunda hekimin önerilerine uyulmalı, diğer kişilere bulaşmayı önlemek için cerrahi maske kullanmalı ve gerekmedikçe evden çıkılmamalıdır.
Domuz gribi ilk nerede, nasıl ortaya çıktı?
2009 yılı Mart ayında Meksika’da bir domuz çiftliğindeki domuzlarda görülen ve domuzlardan insana geçen grip enfeksiyonu tanımlanması ile ortaya çıkmıştır. Bu grip kısa sürede Meksika’nın diğer bölgelerine ve Amerika’ya yayılmıştır. Birkaç haftada birçok bölge ve ülkeye yayılması sonucunda 11 Haziran 2009’da Dünya Sağlık Örgütü pandemi varlığından bahsetmiştir.
Normal gripten farkı nedir?
Genel olarak mevsimsel grip ile benzerlik gösteren bu hastalık, toplumun büyük bir kesimin daha önceden bu virüs ile karşılaşmamış ve bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmamış olması nedeniyle mevsimsel gribe oranla daha ağır bir tablo şeklinde seyretmektedir.