Aopen H600B-B14: Uygun fiyat ve kalitenin iyi bir birleşimi olan bu kasa, 300W’lık güç kaynağına sahip ve 7 adet PCI slotu destekliyor. 4 adet 5.25, 2 adet 3.5” yuvanın yanı sıra, alt kısımda mikrofon, kulaklık ve 2 adet ek USB bağlantısı için gerekli soketler mevcut. Geniş iç hacim ve sağlam yapının dışında saydam yan kapak ve iç aydınlatma ürünü farklı bir yere koyuyor.
Bilgi için: Çözüm A.fi (216) 329 19 89
Fiyat: 82 dolar + kdv.
Codegen 8011: 350W’lık güç kaynağı ile daha ziyade üst seviye kullanım için tasarlanmış olan bu kasa, farklı tasarımıyla kolayca dikkat çekiyor. 7 adet 5.25” lik yuvaya sahip olan kasa, kuşkusuz bu konuda en başarılı seçeneklerden birisi.Vidasız olarak kolayca her iki yandan açılabilme özelliği olan kasanın üst kısmında kulaklık, mikrofon ve USB bağlantı noktaları da mevcut. Kalitesi kadar uygun fiyatıyla da dikkat çeken Codegen 8011, 8.1 kg ağırlığında ve beğenimizi kazanan modeller arasında.
Bilgi için: Kont (216) 499 62 99
Fiyatı: 48 dolar + kdv.
Elan Vital T-10: Daha önce Asus'un bir efsane haline getirdiği T serisi kasaları tanımayan sanırız çok azdır. Elan Vital markasıyla satılan T-10 da 300W'lık güç kaynağı ve devrilmeye karşı ayak sistemiyle oldukça güvenilir bir görünüm sergiliyor. Hiç kuşkusuz kasanın en büyük özelliği, modüler bir yapıda olması. Öyle ki T-10'un tüm parçalarını demonte ederseniz tekrar birleştirmeniz biraz zaman alabilir.
Bilgi için: Çizgi Elektronik (212)3567070
Fiyat: 57 dolar + kdv.
PC’lerde kasa modifikasyonu nedir, ne işe yarar?
PC'ler hayatımıza bu derece girmişken, bazı becerikli kullanıcıların farklı varyasyonlar denemesi kaçınılmaz. Kasalar ne kadar hoş görünürse görünsün, sonuçta fabrikasyon ürünler ve basit bazı değişiklikler yapılarak çok daha ilginç, hatta daha işlevsel hale getirilmeleri mümkün. Kullanıcıların yaptığı modifikasyonlar için kuşkusuz belirli ölçüde el becerisi gerekiyor.Ayrıca kasaların metal kısımlarını kesebilmek ya da kasa üzerinde değişiklik yapabilmek için bazı aletlere de gereksinim var. Fabrikasyon bir kasadan tamamen sizi anlatan özgün bir modele terfi etmek, çalışma odanızda sürekli sizinle beraber olacak büyük bir eşya söz konusuysa önemli olabilir. Aslına bakarsanız seri üretim kasaların çoğu, sıkıcı görünümleriyle sanki genel bir modifikasyona davetiye çıkarıyor gibi. Kasaların belirli kısımlarını keserek buralara pleksiglas türevi saydam malzemeler yerleştirmek ve kasa içini renkli ışıklarla aydınlatmak en sık görülen modifikasyonlar arasında. Ayrıca elektronikten anlayan bazı kullanıcılar, tasarladıkları kasanın ön kısmına bir işlevsel bir gösterge paneli koyarak PC üreticilerini kıskandıracak modellere imza atabiliyor. Kasa üzerinde değişiklik yapanlar bazen işi daha ileri götürüp tamamen kendi tasarımları olan sıfırdan yeni bir kasa yapmaya kadar işi götürebiliyor. Bu hünerli kullanıcıların sadece kendi tasarımlarını yapmakla kalmayıp, bir dikiş makinesini ya da oyuncak arabayı tam anlamıyla işlevsel bir PC haline getirecek kadar becerikli olabilmeleri ilginç. “PC modding” ya da “case modding” kelimeleriyle yapacağınız bir araştırma sonucunda gelecek sayfalar, size standart kasa üreticilerinin hayal güçlerinin ne kadar sınırlı olduğunu anlatacak.
Şahin Ekşioğlu
[email protected]
Güç kaynağı içinde olması gereken soğutma elemanları, bobinler ya da büyük kondansatörler gibi bileşenler, ağırlığı artıran öğelerdir. Dolayısıyla iyi bir güç kaynağı içi boş bir kutu hissi vermez. Hatta güç kaynağının ağır olması, üzerinde yazan güç çıkışının doğruluğu konusunda güven veren bir etken. Bunun dışında yapılacak en doğru davranış güç kaynağı seçerken ucuza kaçmamak, hatta markalı bir güç kaynağı seçmektir. İsim yapmış kasa üreticileri, ürettikleri kasalarda kaliteli güç kaynakları kullandıkları için güvenilir bir profil çizerler.
Güç kaynağının sadece güçlü olması yeterli değil
Güç kaynağı, PC’niz donanımla dolu olmasına rağmen size yetiyor ve sizi bu bağlamda üzmüyor olabilir. Fakat çalışma sırasında çıkarttığı ses yüzünden ortalığı ayağa kaldırıyorsa performansının yüksekliği pek anlam taşımaz. İyi bir güç kaynağı sadece güçlü değil, aynı zamanda sessiz de olmalıdır. Son yıllarda üretilen özel sessiz güç kaynakları bu konuda çok başarılı fakat bu ürünler de nispeten yüksek fiyatlarıyla göze çarpıyorlar. Yani konfor için biraz paraya kıymak gerekebilir. Öte yandan, eski güç kaynağınız zamanla gürültülü bir hale gelmişse, eğer elinizden geliyorsa içini açıp biriken tozları basınçlı hava ile temizlemek işe yarayabilir. Güç kaynakları konusundaki bir diğer kriter de kaç tane cihazı besleyebildikleri. Besleme kablolarının sayısı, güç kaynağının kalitesiyle doğru orantılı olarak artıyor. Eğer bu sayı kasanızın içindeki bileşenlere yetmiyorsa bu durumda ek çoklayıcı kablo almak zorunda kalabilirsiniz. Her halükarda kaliteli bir güç kaynağında genellikle buna gerek kalmayacak kadar bağlantı ucu bulunur.
İyi bir kasanın özellikleri acaba nasıl olmalı?
Güç kaynağı ile ilgili beklentileriniz bir yana, kasanın kendisi için de pek çok kriter mevcuttur. Kolay açılıp kapanan, modüler yapıya sahip bir kasa, özellikle PC’nize sık sık yeni bileşen takıp çıkarıyorsanız tercih sebebidir. Ayrıca kasa içinde kesici bölgelerin olmaması da bir başka önemli konu. Zira montaj sırasında kolayca yaralanmalar olabilir. Kasanın iç tasarımını bu konu gözetilerek hazırlanmış olması güvenli bir montaj sağlar. Ayrıca sabit disk ve optik sürücüler için yeterli sayıda yuva olması, daha sonra kasanın sizi sıkıntıya sokmaması açısından önem taşır. 5.25”lik yuvalar en az 3 adet olarak desteklenirken, bazı modellerde bu sayı 4’e çıkabiliyor. 4 adet 5.25” yuva, örneğin DVD sürücü, CD/DVD yazıcı, Audigy Platinum ve Şash kart okuyucu gibi cihazlarla doldurulabilir. Genelde 3 adet yuva yeterliyse de, bazı durumlarda belirttiğimiz gibi 4 adet yuva şart olabiliyor. Bu konuda mevcut ve satın almayı düşündüğünüz donanımı düşünüp ona göre plan yapmanız yerinde olacaktır. Benzer şekilde, sabit disk için de genelde 2 adet yuva vardır. Fakat bu çoğu kullanıcı için yeterli olmaz. Kasanın farklı noktalarına sabit disk yuvası eklenmişse bu da o kasa için artı puandır. Bir önemli konu da AGP ya da PCI kartların montajı için arka kısımda kullanılan yapı. Üreticiler bu kısımda farklı stratejiler izleyebiliyorlar. Satın almadan önce kasanın arka kısmına bir bakmanızda fayda var. Hepsi bir yana, kasa kolay devrilmeyen sağlam bir tasarıma sahip olmalı ve estetik olarak size hitap etmeli. Renk ya da şekil olarak beğenmediğiniz bir kasayı satın almanızı tavsiye etmeyiz. Kimi kullanıcılar rengarenk kasaları severken, kimileri de daha düz modellerin üzerinde duruyor. Bu noktada kişisel zevk belirleyici rol oynamakta.
İyi kasa nerden bulunur ve nasıl satın alınır?
Kasa seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar bir yana, teknik konulara yabancıysanız iyi bir kasa satın almak için en kolayı, bilinen ve güvenilir bir marka seçmek. Ülkemiz ucuz ve kalitesiz kasalar konusunda bir cennet. Fakat neyse ki kaliteli ve başarılı kasa tasarımları da kolayca bulunabiliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu kaliteli kasalar, ucuz kasalardan iki kat, hatta bazen daha da fazla pahalı olabiliyor. Öte yandan daha önce de belirttiğimiz gibi, böyle bir kasa satın almak sisteminizi baştan sağlam bir şekilde inşa edebilmeniz için çok önemli. Şimdi ülkemiz piyasasında kolayca bulabileceğiniz bazı kaliteli kasa tasarımlarına bir göz atalım.
Chieftech Dragon 360W: 360W’lık güç kaynağıyla donatılmış olan bu kasa, tasarımıyla da beğenimizi topluyor. 4 adet 5.25”lik yuva ve 2 adet şoppy disket sürücü yuvasına sahip olan kasa 16 kg ağırlığında. Ön panele gizli 2xUSB ve bir adet de FireWire portu bu kasanın diğer özellikleri arasında. Mavi, siyah ve gri renkli modelleri olan Chieftech Dragon 360W, kaliteli bir kasa satın almak isteyen okuyucularımız için iyi bir seçim.
Bilgi için: www.dijitalcenter.com
Fiyat: 126 euro + kdv.
İşin kötüsü, bazı durumlarda sistemlerinde yaşadıkları problemlerin temelinde güç kaynağı yatmasına rağmen birçok kullanıcının bunu fark edemeyip gereksiz parça değişimi ya da terfi yapmaları. Güç kaynağı sisteminize yeterli güç sağlayamazsa, kilitlenmeler ya da mavi ekranlarla karşılaşabilirsiniz. Buna ek olarak, ilgili donanım size sebebini anlayamayacağınız bir hata mesajı verebilir. Örneğin IDE kanallarındaki bir problem nedeniyle CD yazma işleminin yarıda kaldığını belirten “tuhaf” bir diyalog penceresi sizi şüpheli düşüncelere garkederken, tüm firmware ve sürücü güncellemelerini yapmanıza rağmen sorunu çözememiş olmak gittikçe sinirlerinizi bozmaya başlamıştır bile. Peki ama yeterli güç ne kadar olmalı? Modern PC’lerde kullanılması öngörülen güç kaynakları en az 250-300W sağlayabilmelidir. Tabii bu bahsettiğimiz rakamların giriş seviyesi olduğunu hatırlatmaya gerek yok. Zira CPU, fanlar, ekran kartı, anakart ve diğer PCI kartlar ve I/O bileşenleri, toplamda 200W, hatta daha fazla güç çekebiliyor. Öte yandan eğer yeni ve güçlü bir sisteminiz varsa bu güç talebi daha da fazla olacaktır. PC’nizde kullandığınız donanım sayısı ve niteliği burada anahtar rol oynar. Bir diğer nokta da güç kaynağı üreticisinin ne kadar dürüst olduğu. 300W diye satın aldığınız bir güç kaynağı size 175W’lık bir performans verebilir. Peki 300W güç sağlayabileceğini iddia eden bir güç kaynağının gerçekten bunu yapabileceğini nasıl anlayabiliriz? Bu konuda ölçüm yapmak çok kolay olmasa da, belli başlı bazı kriterler yok değil.
Güç kaynağı ne kadar ağırsa o kadar iyi (mi)?
Ağırlık her ne kadar bu konularda bir yargıya varmak için bilimsel bir kriter olarak görünmüyorsa da, hafif bir güç kaynağının kaliteli olduğu pek görülmemiştir. Özellikle bazı ucuz kasaların içindeki güç kaynakları neredeyse güç kaynağı kutusunun içinin boş olduğu hissini verebilmekte.
PC’mize ev sahipliği yapan kasaları acaba yeterince ciddiye alıyor muyuz? PC’nizin kasasını sadece plastik ve metal karışımı bir kutu olarak görüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Bazen en kaliteli parçalardan oluşturulmuş bir PC, sık kasanın kalitesizliği yüzünden çalışamaz hale gelebilir. Kasaları bu kadar önemli kılan şey, tabii ki güç kaynakları. Eskiden güç kaynağındaki doğrultucuların kalitesi az sayıdaki önemli kriterlerden biriyken, artık buna yeni kriterler de katıldı. Yeni donanım ürünlerinin artan güç ihtiyacı, kuşkusuz güç kaynaklarından beklentileri de artıran önemli bir faktör oldu. Dolayısıyla kasa satın alırken sahip olduğu güç kaynağına mutlaka bakıp inceleyin. Güç kaynakları artık çok özel bileşenler haline geldiler. Öyle ki, bazı kasalar güç kaynağı olmadan satılırken, ayrıca satılan kaliteli güç kaynaklarına da sıkça rastlamak mümkün.
Güç kaynağınız acaba yeterince güçlü mü?
Günümüzde kasaların içindeki güç kaynaklarının üzerinde genelde 250-300 W’lık bir güç sağlanabileceği ibaresi var. Öte yandan bu noktada farklı sorular devreye giriyor. Acaba sizin sisteminizin güç ihtiyacı nedir? Ya da güç kaynağının üzerindeki ibareye ne kadar güvenebilirsiniz? Sisteminizin güç ihtiyacı donanım bileşenlerinize bağlı olarak değişecektir. Örneğin GeForce 3 işlemcili ekran kartınızı GeForceFX 5800 işlemcili bir karta terfi ettirdiğinizde, açılışta ekran kartınızın ek güç kablosunu takmadığınız uyarısıyla karşılaşabilirsiniz. Benzer şekilde, CPU’nuzu terfi ettirdiğinizde yine duruma göre güç kaynağı yetersiz kalabilir.